FødselFødselsforberedelser17 gode tips til fødselsforberedelse

17 gode tips til fødselsforberedelse

Alle fødsler er unike og alle råd hjelper ikke alle. Men her har du 17 forslag for å få en best mulig fødsel. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 15280

La oss være ærlige. Det finnes ingen enkel oppskrift som en kan følge fra a til å, som passer alle og som alltid er bankers. Men det er flere ting du kan gjøre for å få en god fødsel!

Forbered deg i ukene og månedene før fødselen slik at du ikke blir stresset på slutten av alt som skal gjøres. Og ikke bær på unødvendige bekymringer – luft dem med noen som kan gjøre noe med dem.

Her er 17 forslag for å få en bedre fødsel:

1. Les deg opp temaet!

Både babyverden.no og Fødselsboken er gode kilder for informasjon. Når du vet hva du har i vente, slipper du unødig bekymring. Kunnskap gir trygghet!

2. Begynn å legge deg tidligere, og samle krefter.
Ekstra energi kommer godt med når du skal føde. Legg deg litt tidligere enn du pleier, hver eneste kveld, og bli mer opplagt. Hvis du har plager som gjør at du sover dårlig om natten, prøv å få hvilt i flere bolker, gjerne også på dagtid. En opplagt kropp er bedre enn en slapp og utslitt en når fødselen er i gang.

3. Hold deg i god form.

For noen en selvfølge – for andre en dørstokkmil som er vanskeligere og vanskeligere å beseire ettersom magen blir større og større. Men alt tyder på at fødselen blir både greiere og noe kortere om du er i bra form! Så da er det bare å sette i gang i ditt tempo. Velg noen aktiviteter du liker, og gjør disse så ofte du klarer. Husk at en gåtur eller litt trim i svømmebasseng er mye, mye bedre enn ingenting!

4. Oppretthold nærheten til partneren din.

Sexlivet kan for mange bli mer sporadisk i graviditeten. Noen får mer lyst, andre mindre. Noen partnere mister lysten på sex når magen er «i veien». Sexologer og samlivsterapeuter anbefaler likevel at man opprettholder kos, nærhet og intimitet, selv om en ikke nødvendigvis har samleie som før. Under fødselen er det godt å ha støtte fra en partner en har nærhet til og som en har gode følelser for.

5. Velg din perfekte ledsager, eventuelt flere ledsagere.

Tenk igjennom hvem du er trygg på og hvem som klarer å gjøre deg trygg. Er det bedre for alle parter at partneren ikke er med, og heller en nær venninne, så spør venninna di! Du kan eventuelt ha med flere. Ofte er det ingen begrensning på hvor mange du kan ta med – men du kan spørre der du skal føde (husk at under koronapandemien er det strengere de fleste steder).

6. Gå på fødselsforberedende kurs.

Da får du sjansen til å spørre om alt du lurer på, her er ingen spørsmål dumme. Jordmødre er bare glade for at du spør. Ha gjerne med deg ledsageren eller ledsagerne. De bør også forberedes på mirakelet de skal være med på. Svangerskapsskurs gir trygghet!

7. En god dialog med jordmor er nøkkelen for en god fødselsopplevelse.

Og hvis du ikke finner tonen – be om en annen. Det er jordmors oppgave å legge til rette for en best mulig fødsel, men de færreste mennesker er tankelesere! Si hva du tenker, føler og kjenner. Ikke vær redd for å be om smått eller stort – det aller meste er mulig å få til. Og dersom du ikke har krefter til å fortelle hva du ønsker på en godt forståelig måte, skal ledsageren din formidle hva du vil. Jordmor Ragna: – Den fødende skal føle seg ivaretatt!

8. Ta opp vanskelige ting rundt fødselen i forkant.

Hvis det er noe du gruer deg til rundt fødselen, kan dette vokse seg større og større hvis du ikke får snakket med noen om det. Kanskje er det ikke noe å grue seg til likevel? Kanskje går det an å løse det? Ta opp det du gruer deg til med lege eller jordmor og se hva som kan gjøres. Kanskje er det en enkel tilrettelegging som skal til? Dessuten: Store, uløselige problemer kan kjennes mindre om man deler dem med andre!

Trygghet gir en bedre fødsel. Å føle seg trygg på situasjonen kan være en avgjørende faktor for om du får en god fødselsopplevelse.  Noen kvir seg for å kle av seg under fødselen – da er det greit å lese dette. Andre vil forsikre seg om at de vil få en spesiell type smertelindring om de ber om det. Vil du helst føde i vann, i sengen, stående? Tenk over hva som vil gjøre deg tryggest i selve fødesituasjonen – og fortell  dette til jordmor, og få det notert inn i journalen ved innskriving.

9. Skal et rom pusses opp; gjør det i god tid før termin.

Da får du hjulpet til (det kan være vanskelig nær termin med stor mage og kanskje bekkenplager), og alt er luftet godt ut til babyen kommer. De store innkjøpene bør være i boks i god tid. Det kan være leveringstid på noen ting, spesielt barnevogner.


10. Kjøp inn et scrappealbum og noen pynteting til å lime på sidene.

En må ikke gå kurs for å scrappe! Lim inn alt du har samlet på gjennom svangerskapet, og skriv litt om hvordan du opplever å være gravid. Resten av permen kan du fylle ut når babyen er kommet. Kjøp inn lim og annet utstyr, så er det enkelt å ta vare på minnene og fylle inn med en gang lysten kommer over deg. Eventuelt kan du lage fotobok.

11. Enkel servering!

Alle sier at nybakte mødre skal stresse ned og ikke varte opp besøkende den første tiden. Men er du ikke komfortabel med å la andre gå i skapene dine og finne fram – bak noen porsjoner med deilige kanelboller eller lignende og frys ned. Enkelt å varme opp og kjempegodt den dagen du får plutselig besøk etter en natt med kontinuerlig amming…Kjeks, kjøpekake og noen bokser is i fryseren funker jo også greit.

12. Tenk igjennom hvem du vil ha på besøk rett etter fødselen.

Og er du tøff, sier du dette rett ut. Vet du at du ikke ønsker å ha halve slekten på overnattingsbesøk den første uken, er det ikke alle som forstår dette av seg selv. Si derfor tydelig ifra hvordan du vil ha det, slik det kjennes best ut for deg/dere.


13. Vær forberedt på endringer underveis.

Hver fødsel er unik og naturen får en gjort svært lite med. Innstill deg på at fødselen kan bli annerledes enn du "planlegger". Kanskje går fødselen kjemperaskt og kanskje trenger du ikke smertestillende likevel?

14. Skap en rolig atmosfære under fødselen!

Hvis Taylor Swifts musikk gjør deg trygg, ha med en spilleliste med Taylor Swift-sanger. Hvis du helst vil ha på den myke kosedressen din – ha den på! Du kan ha dine egne klær helt til selve pressingen. Og om du vil kan du ha toppen på hele tiden. Liker du duftlys og en iskald cola zero – ta det med! Dette er din fødsel, og bare du vet hva som funker for deg.

Les også:


15. Det er ikke flaut å tisse på seg, bæsje på seg, skrike eller gråte.

Jordmødre har sett alt før – mange ganger. Faktisk er det mye bedre å ikke holde igjen, men slappe mest mulig av. Da blir det mindre vondt og fødselen går raskere!

16. Du er akkurat like god om du ønsker smertelindring!

Det finnes en mengde ulike typer smertelindring, og disse er ikke laget for å stå til pynt! Du kan skrive en fødselsplan som du har med deg der du forteller hvordan du ser for deg fødselen med type smertelindring og kanskje fødestilling. Husk at to fødsler aldri er like og at ting kan endres underveis. Si ifra hva som kjennes rett for deg. Dette er din fødsel. En individuell opplevelse kan aldri måles med gjennomsnittet.


17. Tenk positivt – og tenk at du skal klare det helt fint.

Det går stort sett bra! De aller fleste har helt normale fødsler og får helt friske barn. Og tar du med deg noen av tipsene over, er det stor sjanse for at du får en god fødselsopplevelse! Dette klarer du!

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: