Er det mulig å ha blitt gravid igjen etter bare én mens etter fødselen? Eller er det større sjanse for at syklusen er ustabil? Og hvordan takle det å bli gravid igjen kort tid etter forrige fødsel? Jordmor Monica svarer.

Spørsmål:

Hei! Jeg fikk mitt første barn aug. i fjor, så nå er barnet mitt ca 4 mnd. Fikk mens i des mnd med normal blødning. Vil det si at jeg har eggløsning nå? Det er nå gått over 2 uker siden jeg skulle ha hatt mensen igjen. Kan jeg være gravid eller kan ammingen påvirke slik at mensen uteblir igjen eller blir uregelmessig? Det går opptil 10 t fra kveld til morgen før han får melk (han får kun morsmelk). Tok en test på dag 30 i syklusen, men den var neg. Bør jeg vente lenger før jeg tar en test? På forhånd takk!!

Svar:

Før første mens kommer har kvinner eggløsning. Er mensen tilbake må du regne med at du har eggløsning også. Det hender nok at mensen kan være uregelmessig når den starter opp igjen, spesielt om din mens var uregelmessig før du ble gravid, (dette er svært individuelt), men det tryggeste er å sjekke med tanke på graviditet.

Lykke til! Hilsen Monica

Spørsmål:

Jeg er blitt gravid, to måneder etter sist fødsel. Ingen ønskesituasjon akkurat, men skal beholde barnet. Var ganske kvalm sist gang, er redd dette skal gjenta seg og at det skal gå utover melkeproduksjonen. Kan det gå bra å amme mens en samtidig er gravid? Er veldig sliten og trøtt, kan dette gå utover fosteret? Er det noe spesielt jeg bør gjøre for at dette skal gå så bra som mulig? 

Svar:

Kjære deg! Det er ikke vanskelig å forstå at du er trøtt og sliten med en to mnd. gammel baby. Alle er det som akkurat har fått barn, i tillegg skal du få et barn til. Prøv å ikke fortvil, – dette kan også bli kjempegøy! De fleste som har vokst opp med søsken på «nesten sammen alder», eller som har fått barn tett kan fortelle om alle fordeler! 

Men, skal det bli positivt MÅ DU TA VELDIG GODT VARE PÅ DEG SELV!!!!

Det vil si at hverdagen må tilrettelegges slik at det gis plass for hvile og ro, nok søvn, nok mosjon, gode måltider med riktig sammensatt mat laget av friske råvarer , hjelp til avlastning o.s.v. 

Fosteret vil ha gode betingelser om du også får det, og det går fint an å amme selv om du er gravid. Ta en prat med samboer/mann og lag gode avtaler for de kommende månedene. Lykke til med viktig strategi!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?