GravidFørste trimesterEr det en spire i magen?

Er det en spire i magen?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 40679
For de fleste er uteblitt menstruasjon det første tegnet på at en liten spire er sådd og har begynt å vokse i mors mage. Men det finnes også mange andre tegn. Og måter å finne ut om du faktisk er gravid.

Hjemmetest
En graviditetstest kan du enkelt gjennomføre på egen hånd. Testene fås kjøpt på apoteket og i matvareforretninger, og de finnes i mange forskjellige merker og prisklasser. Felles for testene er at alle skal være like pålitelige. Alle testene påviser svangerskapshormonet hCG (humant chorionadotropin). Hormonet finnes kun i kroppen dersom du er gravid. Produksjonen av hCG-hormonet starter raskt etter befruktningen, og kan påvises i urinen fra én til to uker etter befruktning.

Den vanligste formen for graviditetstest består av en testpinne som du tisser på eller dypper i urin. Etter noen minutter kan resultatet leses av i et display. Et positivt svar regnes som svært sikkert forutsatt at du har gjennomført testen på riktig måte. Enkelte tester hevder å være mer enn 99 prosent sikre.

De fleste tester hevder å kunne avsløre graviditet allerede noen dager før forventet menstruasjon. Det finnes også graviditetstest som har ukeindikator som sier hvor langt du er på vei.

Hos legen
Graviditetstester lik den du kan bruke hjemme, kan du også gå til legen for å få utført. Men hjemmetestene er like sikre som de du kan ta på legekontoret. Ofte foretrekker leger at du har tatt en graviditetstest før du har den første svangerskapskontrollen.

En annen metode for å påvise graviditet er blodprøve. hCG-hormonet kan nemlig påvises i blodet. Denne metoden er enda sikrere enn urinprøve, og kan være positiv tidligere enn urinprøven kan. En slik test må du til legen for å få gjort, og de er ikke så vanlige.

En gynekologisk undersøkelse kan også konstantere om du er gravid eller ikke. En slik undersøkelse kan ikke fastslå lengden på svangerskapet. Med ultralyd vil man kunne se fosteret cirka fem-seks uker etter siste menstruasjon.

Symptomer
Embryoet som har tatt bolig i magen kan trass i sin knøttlille størrelse sørge for store omveltninger både fysisk og psykisk.

Her er et utvalg symptomer som ofte forekommer blant gravide:

– Tretthet

– Ømhet i brystene

– Kvalme og oppkast

– Forstoppelse eller luft i magen

– Hyppig vannlating

– Humørsvingninger

– Magekramper

– Halsbrann

– Kløe i underlivet

– Vannsamling i kroppen

– Overfølsom luktesans

Det finnes utallige andre symptomer også. Noen kvinner får ett eller to, mens andre kan få slite med flere. Alle kvinner, og dermed alle svangerskap, er forskjellige. Fortvil derfor ikke om din graviditet oppleves annerledes enn det du har hørt fra andre!

Husk at mange av disse symptomene også kan settes i sammenheng med ulike sykdommer. En graviditetstest avgjør raskt og enkelt om det er en graviditet som forårsaker symptomene eller om du bør sjekke allmenntilstanden din.

Hvordan fant du det ut?
For noen kvinner gir intuisjonen beskjed om at de er gravide før mensen uteblir. Andre får et realt sjokk når de ved en tilfeldig legeskjekk oppdager at en baby er på vei! På forumet kan du delen over positiv test med andre som har termin samme måned som deg!

Lytt til podcast om ultralyd i uke 12 og uke 18 – gjest er overlege Asta Eymundsdottir

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: