Når kan og bør man se tegn på Down syndrom på ultralyd? Jordmor Monica svarer.

Spørsmål:

Hei! Jeg har både sett et program på TV og lest en artikkel i bladet «Gravid», at for å finne ut hvor stor sjanse det er at barnet har Downs syndrom (etter hevelser i nakken) gjennom ultralyd, må denne utføres i uke 12. Jeg har nå derimot en bekjent som fikk beskjed om hevelser i nakken ved ultralyd i uke 18. Hun tok fostervannsprøve og det viste seg da at fosteret hadde Downs syndrom.

Er det vanlig at dette også vises i uke 18, eller bør man ta ultralyd i uke 12 for å se dette sikkert. Vet du om noen privat klinikker i Oslo som tar slike ultralyder? Jeg har også hørt om en blodprøve man kan ta, vet du noe om denne? Evt. hvor og når den bør tas? Jeg er nå gravid med barn nr. 2, og ble litt skremt etter det som skjedde med min «venninne». Jeg er 28 år gammel. Håper på et svar, da dette er veldig viktig for både meg og min samboer (far).

Svar:

Hei

Det er heldigvis liten sjanse for at barn skal blir født med misdannelser. I forhold til mors alder ser det slik ut dersom svangerskapet ikke avbrytes etter diagnostikk:

Mors alder             Omtrentlig risiko
22år                       1 per 500 barn
30 år                      1 per 400 barn
35 år                      1 per 200 barn

Downs syndrom kan også oppdages i 18 uke.

På alle private klinikker i Norge med ultralydkompetanse får man utført ultralyd undersøkelser når man selv ønsker det. (Til sammenligning får ikke friske gravide i Danmark utført rutinemessig ultralyd us. i løpet av svangerskapet i det hele tatt)

I Norge tas det ikke blodprøve av mor for å undersøke fosteret, men det kan tas prøve fra morkaken. Denne prøven tas imidlertid på indikasjon: (høy risiko for sykdom eller avik hos fosteret). Den tas mellom 9 1/2 og 11 uke.

Lykke til videre i alle dine valg.

Hilsen Monica

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?