FødselVær aktivt til stede

Vær aktivt til stede

Av Av Christian Sømme 428 Sist oppdatert 21.03.06
Fars rolle under fødselen er viktig. Vær aktiv og gjør det du føler er naturlig og best for moren, barnet og deg selv.
Fra en sped begynnelse på 1970-tallet har far vært tilstede under fødselen. De siste årene har det imidlertid blitt mer sosialt akseptert at far ikke nødvendigvis klarer å være til stede eller håndterer alle sider ved fødselen like godt. Du må gjøre som du føler riktig. Hun du er glad i trenger deg der. Derfor bør du nok strekke deg for å delta selv om du opplever det som vanskelig.
 
Vær beredt
Velger du å stille, så er det viktig å forberede seg. Delta på svangerskapskontroller, svangerskapskurs og spør og grav. Lytt til venner og annen ekspertise. Les bøker og søk på internett.
 
Hvordan du skal opptre på fødestuen eller –avdelingen, er et personlig valg. Mor kan trenge motivasjon, hjelp og støtte – oppe ved hodet. Lytt til hennes behov, vis omsorg, skaff henne drikke, våte kluter og annet hun trenger. Vær lydhør for om hun ønsker deg mer på avstand. Humør og hormonnivåer vil svinge.
Ved fødsler i Norge skal mor få all hjelp hun trenger fra jordmor og andre fødselshjelpere. Menn har likevel erfart at alt ikke håndteres slik dere ønsker. Du bør derfor hjelpe mor å formidle hvilke grenser hun ønsker å sette under fødselen.
 
Trygghet
Det siste mor trenger nå er å bli smittet av fars engstelse. Snarere tvert i mot – hun trenger deg for å føle seg ivaretatt, tryggere og at dere er to om dette. Blir det for mye for deg, får du ta en tur på gangen i kortere eller lengre perioder. Fødselshjelperne har nok med å hjelpe mor og barn.
Skal du kutte navlestrengen?
Helsepersonellet klarer fint å kutte navlestrengen selv, og mange menn ser ikke poenget ved det eller opplever ritualet som ekkelt. Kutt strengen dersom du og moren ser det som en symbolsk handling for ditt bidrag til å sette barnet til verden. Viktigere vil nok andre minner fra barnets og den nye familiens første minutter være.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: