FødselTre fødsler – tre forskjellige opplevelser

Tre fødsler – tre forskjellige opplevelser

Alle mine tre fødsler har gått veldig fort unna. Illustrasjonsfoto: iStock
Fødselshistorie: Leserinnsendt 15449 Sist oppdatert 31.10.17
Totalt tok mine tre fødsler 11 1/2 time og cirka 5-5 1/2 timer med smerter.

Fødsel nummer 1

Da jeg ble gravid med nummer 1 hadde vi prøvd i 5 år. Jeg har endometriose og måtte opereres. Etter måneder på hormoner, og en måned til timen til prøverør, ble jeg gravid.  Graviditeten gikk normalt, og jeg gikk over tiden.

Vannet gikk

8 dager over termin var både jeg og mannen dritlei, og jeg sendte ham ut med kamerater. Jeg la meg til å sove, og våknet for å måte tisse. Vannet gikk da jeg reiste meg fra senga. Jeg jobber innen helse, og var forberedt med engangskladder og store bleier. Da jeg fikk umettet meg, ringte jeg sykehuset for å si fra. Jeg visste at om vannet var klart, og ikke riene hadde startet, kunne jeg bli hjemme. Dette ble også avtalen over telefon, siden vi bodde kun 5 minutter fra sykehuset.

Jeg la meg til å sove etter å ha ringt mannen for å si at ting begynte å skje. Etter 1 1/2 time bråvåknet jeg av intense smerter. Siden mannen hadde tatt noen øl, ble det svigermor som måtte kjøre oss. Hun hadde da en Toyota IQ med barnesete baki. (At jeg fikk plass inni bilen er fortsatt et under). Smerter er ikke min sterkeste side, så vi tenkte alle at dette var normalt og fortsatt kunne ta sin tid.

Full åpning

Jordmor ble litt usikker da jeg ikke klarte å legge meg på senga så hun kunne få sjekke meg, men gav meg lystgass. Jeg tenkte at nå må jeg snart presse, mens de humret over den digre bleia jeg hadde stappa oppi buksa.

Plutselig hørte jeg henne si «Oi – du har full åpning!» Jeg kjente da at trykketrangen kom for fullt. Jordmoren skulle til å si «Vare et press til nå, så er h*n ute», men han kom på et press og hun fikk akkurat tak i armen hans før han hadde ramlet i gulvet.

Kroppen gikk i sjokk, og jeg skalv så den første halve timen at jeg ikke klarte å holde min sønn alene.  Jeg sprakk til grad 3b og måtte sy mye. Totalt tok fødselen 2 1/2 time, men da sov jeg deler av den. Det hele ble en fin opplevelse, mye på grunn av den nydelige jordmora og barnepleieren som var på jobb.

Fødsel nummer 2

På grunn av den raske første fødselen, ble jeg lagt inn to dager over termin med nummer 2. De valgte å ta vannet, og jeg regnet med en mye lenger fødsel. Og jeg valgte å få epidural.


Anestesilegen var opptatt med en operasjon, men kom så fort han kunne. Jeg følte meg som verdens heldigste som fikk ligge på siden da epiduralen ble satt. Men jeg fikk meg meg at jordmora (samme som med nummer 1) sa at "Nei, vi trenger ikke påfyll, dette er nok over før den tid". Legen så på meg og sa "Bare hold ut 13 minutter nå, så hjelper dette deg!" 11 minutter etterpå så jeg på min sønn nummer 2 – igjen en relativt rask fødsel på totalt 4 1/2 time.


Fødsel nummer 3

Da jeg ble gravid med nummer 3 hadde jeg lært min egen kropp å kjenne så pass at vi visste at jeg ikke kjenner rier før rett før jeg må presse. Sammen med jordmor valgte jeg derfor å vente hjemme til jeg selv kjente at ting var i gang. Denne følelsen fikk jeg 3 dager på overtid. Men siden jeg nå overhodet ikke var klar til å føde (var sikker på at familielykken kom til å bli ødelagt av sjalusi), valgte jeg å kjøre barna i barnehagen, sette meg ute i sola for å sole meg en siste gang før fødselen.

Men etter en stund ringte jeg sykehuset for å si ifra at jeg nok snart kom inn. De ønsket at jeg skulle komme på kontroll med én gang. Men når man kun kjenner små kynnere, og man ikke er klar til å føde, satt det litt langt inne. Jeg valgte allikevel å reise inn, ville i alle fall ikke føde hjemme! Det viste seg at jeg hadde 6 1/2 cm åpning.

At jeg er heldig når det gjelder smerter er helt sikkert. Da jeg hadde 8 1/2 centimeter åpning valgte jeg å gå inn på føder met, da begynte det å bli ubehagelig. Til forskjell fra de to første fødslene hadde ikke vannet gått eller blitt tatt. Vannet gikk 7 minutter før vår sønn nummer 3 ble født. Det var en ubeskrivelig herlig følelse. Jeg ble i ettertid fortalt at jordmora holdt ham igjen i cirka 5 minutter, slik at han skulle få rotert i riktig posisjon og at jeg ikke skulle sprekke igjen.

Totalt tok mine 3 fødsler 11,5 timer, ca 5-5 1/2 timer med smerter.

Les flere fødselshistorier her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: