BloggLurt å bestemme seg for epidural på forhånd?

Lurt å bestemme seg for epidural på forhånd?

Kanskje klarer du deg uten epidural likevel, eller kanskje er epidural den beste løsningen selv om du egentlig ikke ønsket den? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 12816

Det korte svaret er nei, det er ikke en god idé å ha bestemt deg for om du skal ha epidural eller ikke før du er i fødsel. Det er mye lurere å være åpen for alle muligheter.

Det er vanskelig å vite om du ønsker eller trenger epidural før du er godt i gang med fødselen. Bestemmer du deg på forhånd for at det er noe du SKAL eller IKKE SKAL ha, er det en fare for at du vil bli skuffet hvis alt ikke blir som du hadde tenkt deg.

Her er to eksempler på hvorfor det er en god idé å være mer åpen for alle muligheter når det kommer til fødsel.

Les også:

Jeg SKAL ha epidural
«Live» kom inn på Fødeloftet en ettermiddag jeg var på jobb. Mannen hennes hadde ringt inn og sagt at de var på vei inn, og at Live hadde veldig tette rier. Da jeg så henne i gangen tenkte jeg med én gang at hun var langt i fødsel.

Noe av det første hun sa var at hun ville ha epidural – det hadde hun sist og det var det som «reddet» både henne og fødselsopplevelsen da.

Etter en rask undersøkelse viste det seg at hun hadde 8-9 centimeter åpning, og at det var for sent med epidural. Hun ville ikke rekke å få effekt før babyen var født. Men Live ble kjempestresset av tanken på å føde uten epidural. Hun hadde sett det for seg hele svangerskapet og var så innstilt på å få epidural, at hun nesten ikke klarte å ta inn over seg at hun var veldig langt i fødselen, og faktisk snart skulle føde.

Det krevde en kraftanstrengelse av både meg og mannen hennes å hjelpe henne til å brette opp ermene og jobbe videre. Hun fødte etter en liten halv time, og alt gikk fint. Men hun følte seg veldig skuffet over at hun ikke rakk å få epiduralen, og klarte nesten ikke å nyte følelsen av at hun faktisk nettopp var kommet godt i mål.

Jeg skal IKKE ha epidural
"Silje" overtok jeg etter et vaktskifte. Hun var kommet inn tidlig på natten, og hadde ikke sovet fordi riene kom regelmessige og kjentes godt i kroppen. På morgenen da jeg kom på hadde hun 5 centimeter åpning og var aktivt i fødsel.

Hun hadde med seg et ønskebrev hvor hun hadde gjort seg en del tanker om fødselen. Blant annet ville hun ha en naturlig fødsel UTEN epidural. Hun hadde allerede om natten vært i badekar, og brukte også lystgass når jeg kom.

Det var en rolig vakt så jeg kunne være mye inn på fødestuen. Silje var virkelig oppsatt på å jobbe med riene, og brukte pusten fokusert og bevist. Men rundt lunsj var det fremdeles 5 centimeter åpning. Vannet var gått og riene var veldig intense og heftige. Silje var sliten og hadde vært våken i over et døgn.

Etter å ha prøvd alle tenkelige triks i ludo uten at det ble mer åpning, ble det likevel aktuelt med epidural. Det var da absolutt den beste løsningen, men det var likevel et stort nederlag for Silje – selv om hun hadde god effekt av lindringen som epiduralen ga, og kom godt i mål senere samme kveld.

Da jeg besøkte henne på barselhotellet dagen etter, kom det tydelig frem at hun var skuffet over seg selv. Hun var på forhånd så bestemt på at skulle klare seg uten epidural, så hun følte at hun på en måte at hun hadde sviktet seg selv.

Slike historier er vanlige
Historier som disse opplever vi ganske ofte, og jeg syns det er litt trist når det blir slik! Jeg tenker at det selvfølgelig er lurt å tenke gjennom hvordan man optimalt sett kan se for seg at fødselen kan bli. Men at det likevel er en stor fordel å gå inn i fødselsarbeidet med et åpent sinn.

Fødsler er ganske uforutsigbare, og av og til blir det ganske så annerledes enn man forestiller seg. Vi ønsker selvfølgelig å få friske og fine mødre og barn gjennom fødselsprosessen, men vi ønsker også at kvinnen får en god fødselsopplevelse. Og hva som skal til for å skape en god opplevelse er veldig forskjellig fra kvinne til kvinne.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: