FødselFødselens faserEr raske fødsler alltid gode fødsler?

Er raske fødsler alltid gode fødsler?

Det er viktig at kvinner som har en rask og intensiv fødsel forstår at dette ikke kommer til å vare i timevis. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 22415
Det korte svaret er NEI.

Det er en utbredt oppfattelse at kvinner som har raske fødsler er heldige. At de slipper å ha rier så lenge. At det må være lettere å føde raskt enn å bruke lang tid. At de skal være takknemlige. Men det er slettes ikke slik alle kvinner med raske fødsler føler – faktisk ikke i det hele tatt.

Tap av kontroll
Mange kvinner som føder over middels raskt, eller som til og med kvalifiserer til diagnosen ‘styrtfødsel’, opplever det nemlig ofte utrolig voldsomt og intenst. Ikke bare slik at det er voldsomt og intenst, men slik at de kan oppleve å miste fullstendig kontrollen. Og er det noe som er skremmende og utrolig ubehagelig, så er det følelsen av totalt tap av kontroll.

Det var en gang en kvinne som sa til meg at det føltes som å bli dratt etter en hest som sprang av gårde i full galopp, og hun hadde ingen sjans i havet til å henge med eller ta styringen. Å miste kontrollen og følelsen av å kunne ‘henge med’ kan være fremtredende.

Heftige rier med knappe pauser
Det andre er selvfølgelig selve ri-arbeidet. Man kan på en måte si at det skal en viss kraft til å bringe en baby til verden. Hvis det går veldig, veldig raskt er denne kraften, disse riene, enormt komprimerte. Det vil i praksis si at riene er heftige, lange og veldig intense – og at pausene er små og korte. Noen ganger kan det oppleves som om det ikke er pause mellom riene i det hele tatt – at det nesten går i ett. Så kombinasjonen av utrolig høy intensitet og veldig kort tid til å hente seg inn i pausene er utfordrende for mange kvinner i disse raske fødslene.

Jordmor må støtte og bekrefte
Jeg opplever nok spesielt at kvinner som ikke aner at det faktisk går så raskt, er de som kan oppleve det tøffest. Hvis man tror at det skal være slik i mange timer frem i tid, kan man veldig lett miste både fokus, kontroll og motivasjon. Så her er det superviktig at jordmor ser tegningen og bekrefter kvinnen i at slike voldsomme og tette rier gjør en god jobb på åpning og fremgang, og at dette kommer til å gå fort. Rett og slett nå inn til kvinnen og få henne til å forstå at dette kommer til å vare kort. Guide henne fra ri til ri og være konstant til stede med støtte og oppmuntring.

Det er selvfølgelig slik at en del kvinner kan oppleve disse raske fødslene gode og overkommelige og ha en helt fin fødselsopplevelse, og da er jo alt helt greit. Det jeg vil slå et slag for er oppfattelsen av at raske fødsler alltid er gode. Det er nemlig mer komplekst enn som så!

Podcast om fødselens faser. Gjest: jordmor Karolina Mæland


Lær deg pust, avspenning og riktig fokus
Og til slutt bare en liten reminder; Når jeg jobber med dere kvinner i fødsel ser jeg at det å være godt forberedt til fødselen er halve jobben. Det å føle at du som fødekvinne har redskap i verktøykassen til å håndtere riene når de først setter virkelig i gang – og ikke stopper før du er i mål som mamma. Hvis jeg kunne bestemme skulle ALLE gravide kvinner lære å puste, spenne av og fokusere riktig – og for å lære det må man faktisk ta tak i det noen uker før fødselen og øve seg. Øvelse gjør mester også i denne sammenhengen.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: