BloggHar du hørt om styrtfødsel?

Har du hørt om styrtfødsel?

Det kan bli få pauser mellom riene under en styrtfødsel. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 62247

Noen ganger går fødselen mye fortere enn forventet. Visste du at styrtfødsel faktisk er en diagnose?

“Kari” kom til ettersamtale hos meg etter sin første fødsel. Jeg hadde fulgt henne gjennom hele svangerskapet – alt hadde vært helt normalt og fint hele veien. Hun var selvfølgelig spent, men samtidig ganske rolig og trygg med tanke på fødselen, og jeg tenkte vel egentlig at det skulle komme til å gå helt fint, jeg også.

Raskere enn forventet
Da hun viste meg fødsels-partogrammet, hvor man tydelig ser fremgangen i fødselen og hvor lang tid hele fødselen tar, ble jeg ganske overrasket; Fra hun kom inn på sykehuset med 4 centimeter åpning gikk det litt over to timer til hun hadde født. Det er vanvittig raskt og mye, mye raskere enn man forventer av en førstegangsfødende. For å bruke “Kari”s egne ord så var det en ‘sinnsyk heftig opplevelse hvor jeg ikke hadde sjans til å henge med i det hele tatt’!

Akkurat dette opplever jeg ofte når kvinner har en styrtfødsel – at kroppen jobber så intenst og voldsomt at det på en måte er vanskelig å henge med i hodet. En styrtfødsel er faktisk en diagnose. Den defineres ved at fødselen tar kortere enn tre timer fra den aktivt er i gang og det er 4 centimeter åpning. 

Kort – men vanvittig kompakt opplevelse
Og man kan jo godt forestille seg at det kan oppleves heftig. På en måte kan man si at det må en viss rikraft til for å bringe et barn til verden. Hvis man gjør det på veldig kort tid, så blir riene tilsvarende kraftige og pausene veldig korte, nesten fraværende, vil noen sikkert si. Akkurat som om hele fødselsprosessen og hele riarbeidet komprimeres til en kort men vanvittig kompakt opplevelse. Dette er gjerne spesielt hvis man slett ikke forventer så rask fremgang, og ikke er innstilt på det i det hele tatt – og det er man jo sjelden, i hvert fall første gang.Slik som i “Kari”s tilfelle. Da hun kom inn til fødestedet var det, som sagt, 4 centimeter åpning – og det er jo et bra utgangspunkt. Samtidig så forventer man jo da at det kommer til å gå noen timer, og at dette skal vare en stund. Og det er nok akkurat det som kan være med å gjøre at man kan miste pusten litt når riene blir så voldsomme som de gjør når det går veldig raskt – at man tror at slik skal det være i ganske mange timer.


“Kari” sa og at hvis hun hadde visst at det skulle gå så raskt, og at hun ville være i mål i løpet av to timer, så hadde det vært en helt annerledes opplevelse. Så poenget mitt er at hvis du opplever at kroppen bare herjer av gårde med deg, og den ene ri nesten bare avløser den andre uten noe særlig pause, så kan du vite om at det oftest betyr at det kommer til å gå langt over middels raskt.


Ofte likt andre kvinner i familien
Spør gjerne litt i kvinnefamilien din; din mor, hennes søster og dine egne søstre – hvor raskt gikk deres fødsler? Vi ser nok at det kan være en tendens til at kvinner i samme familie har litt likehet når det kommer til farten i fødselen. Be jordmor være til stede og hjelpe deg med å finne fokus i det intense riarbeidet, hvis du skulle oppleve det. Hvis du trenger bekreftelse på at dette går raskt fremover for å ‘henge med’, så be om å bli undersøkt. Minn deg både deg selv og partneren din om at Dette kommer til å gå raskt, jeg er snart i mål.’


Og heldigvis er også rier som bringer en styrtfødsel helt trygge og ufarlige – de bare jobber vanvittig effektivt.Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: