BloggKan man forutsi når fødselen starter?

Kan man forutsi når fødselen starter?

Er du førstegangsfødende, bør du bare innstille deg på å gå over termin. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 39697

Vi har noen store spørsmål i livet, som er vanskelig å finne svar på. Der er ett som utrolig nok ennå står ubesvart, og det er «Hva er det som setter fødselen i gang?».

Den som klarer å knekke den koden, vil sikkert ende opp med en nobelpris i medisin. Det er jo faktisk utrolig at vi fortsatt ikke vet hvilke mekanismer det er som setter i gang fødselen. Hva er det som gjør at noen starter med vannavgang, noen starter med rier, noen kommer ikke i gang av seg selv og må induseres?

For meg blir det bare en bekreftelse på at samspillet mellom hormoner, fysiologi, genetikk, mors kropp og barnet er meget komplisert og vanskelig å fullt ut forstå.

Hvert svangerskap er en ny enestående prosess, som ikke nødvendigvis trenger bli lik den forrige. Så hva skal en da forberede seg på?

Utenfor din kontroll
For en som er gravid for første gang, er det veldig vanskelig å vite hvor lenge svangerskapet kommer til å vare, og hvordan fødselen blir. En har ingenting å sammenligne med, en har aldri gjort det før. Mange synes at akkurat dette er litt frustrerende. Vi vil jo gjerne planlegge ting, vi liker å ha kontroll – og så er dette helt utenfor ens kontroll!

Der er likevel noen ting vi vet, og kan si litt om.

Innstill deg på overtid første gang
De fleste førstegangsfødende går OVER termindato. Majoriteten føder i løpet av uka ETTER termin. Det kan i utgangspunktet bare være greit å innstille seg på det, og ta det som en kjempebonus hvis det skjer før termin.

Der er nok også en del genetikk i akkurat dette. I noen familier ser vi at både mor og døtre går over termin, mens i andre familier føder de fleste rundt termindato eller før. Det kan kanskje være en idé å spørre hvordan fødslene på morssiden har vært – men der finnes også alltid unntak fra regelen, det kan jo være litt frustrerende!


For dem som har født før, er det ofte litt lettere. De vet hvor lenge svangerskapet varte første gang, og kan derfor innstille seg litt i forhold til det. Statistisk er vel det første svangerskapet det lengste, og så går en litt kortere ved senere svangerskap. Men så finnes der unntak der også…..

Hvordan forberede deg til fødsel? Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen som gjest: 

De fleste fødsler starter med rier
Så vidt jeg vet starter cirka 80-85 prosent av de som går spontant i fødsel med rier. Cirka 10-15 prosent starter med at vannet går.

Dette er jo heller ikke noe man kan velge. Ingen vet hvordan akkurat din fødsel vil starte, og du kan ikke gjøre noe for å påvirke det.


Vi har også et stadig økende antall induserte (igangsatte) fødsler, men det blir en helt annen diskusjon.


Akupunktur kan påvirke svangerskapslengde
Til syvende og sist har vi liten mulighet for å påvirke både svangerskapslengde og måten fødselen starter på. Det eneste vi ser kan påvirke svangerskapslengden er akupunktur. I studier som er gjort, kan vi se at når to ellers like grupper sammenlignes, én gruppe har fått forberedende akupunktur og én har ikke, vil de som har fått akupunktur i større grad gå i fødsel tidligere.


Det sies at tålmodighet er en dyd.  I forhold til fødsel er det nok i alle fall sånn! Det er kanskje ikke meningen at vi skal styre alle store øyeblikk i livet – selv om det kan være aldri så frustrerende!Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: