Jeg hadde født før, men da var det prematur fødsel i uke 30 så dette var noe annet. Det var en opplevelse hvor jeg faktisk skulle få babyen min opp til meg etterpå.

Sist oppdatert: 20. juni 2016

Det hele begynte 7. desember 2015 klokken 08.00. Det var på termindato, og jeg hadde blitt satt opp til igangsetting på grunn av høyrisikosvangerskap. Jeg var sliten og redd etter et tungt og risikofylt svangerskap, så legene ga meg igangsetting.  

Langsom igangsetting
Jeg og samboeren min kom inn på obs.post på føden. Jeg fikk satt inn et ballongkateter som skulle åpne livmorhalsen. Jeg lå med det i 26 timer uten at noe skjedde. Ballongen skulle falle ut av seg selv når åpningen var stor nok, men det skjedde ikke. 

Jeg ble sjekket med CTG flere ganger, og hadde bare kynnere som kom fordi ballongen irriterte. Etter 26 timer fjernet legen ballongen, strippet meg og satte inn en modningstablett. Jeg og samboeren min ruslet rundt på sykehuset og venter veldig spente på om riene snart startet. Vi gledet oss så utrolig mye til å få hilse på jenta vår, og vi så fram til at fødselen skulle starte. 

Endelig i fødsel!
Etter fire timer med modningstabletten så hadde jeg fått 3 cm åpning. Nok til at jeg ble flyttet til fødestue for å ta vannet. Herregud så spennende!!

Jeg ble lagt i fødeseng mens samboeren min satt ved siden av. Det var to jordmødre med under fødselen og de tok vannet litt over klokka 19, den 8. desember 2015. Vi fikk beskjed om at det enda kunne ta litt tid før riene kom i gang og de foreslo at vi kunne finne oss litt mat og drikke på barsel imens.

Plutselig skjer det mye
Men det ble ikke nødvendig. Det tok bare to minutter så hadde jeg full styrke på riene. Det var voldsomt og jeg ba om lystgass allerede på ri nummer tre. De var knallharde og doble. Jordmødrene sa at ofte så ble riene hardere ved igangsetting. 

Jeg kjente at de jobbet skikkelig med å presse barnet nedover. Jeg pustet så balansert og rolig som jeg kunne, mens samboeren min holdt meg i hånden og ga meg drikke. Etter en time hadde jeg full åpning og fikk pressrier. Jordmor sa at nå kunne jeg presse og at nå var det like før vi fikk hilse på jenta vår. 

Matilde kommer til verden
Jeg presset i 20 minutter, så kom hun til verden. Etter 1 time og 20 min i fødsel. Det var voldsomt. Hun kom klokka 20:23, helt perfekt med sine 3530 gram og 50 cm. Mørk og vakker. 

Samboeren min gråt i samme øyeblikk hun kom ut, han fikk klippe navlestrengen og fikk en god klem av jordmor. Jeg fikk jenta opp på brystet og det var helt fantastisk. 

Her er Matilde helt ny i verden. Foto: privat

Hard medfart og gode samtaler med jordmor
Etterpå måtte jeg sy 8 sting og blæra mi fikk en smell. Men jordmor satte kateter og fikk tømt blæra og etter cirka ett døgn så var den som den skulle igjen.

Jordmødrene var veldig flinke og motiverte meg hele veien. De svarte på alt vi lurte på, og kom inn til oss på barsel dagen etter og fortalte om fødselen. Det var litt instenst underveis, så det var litt jeg ikke fikk med meg under fødselen, men jordmor fortalte at alt hadde gått helt komplikasjonsfritt og jeg hadde visst pustet meg gjennom alt og hadde bare trengt litt lystgass. Hun sa at de målte at riene var veldig harde og flere av de var doble og jeg kan i skrivende stund huske tilbake på at jo, de var vonde og jeg trodde ikke jeg skulle klare å komme meg igjennom. Men det gikk altså så fint og jeg hadde god støtte i samboeren min og jordmødrene. 

Det var en helt fantastisk opplevelse og hele natten etterpå så lå vi på barsel og bare kikket på den vakre babyen vi hadde fått! 


Les flere fødselshistorier

 

Hva synes du om artikkelen?