Sist oppdatert: 25. april 2010

Spørsmål:

Hei, jeg er 6+2 uker på vei og lurer på om det er farlig for fosteret at jeg maler inne i huset vårt? Vi driver på med omfattende oppussing, noe som betyr en del malingsarbeid. Jeg har prøvd å lese meg frem på nettet, men det er veldig motstridende hva som står der. Jeg ønsker nå uttalelse frå en lege.

 

Svar:

Hei
Det er løsemidlene i malingen som er farlig. Disse er de du merker som ubehagelig lukt. Løsemidler har den egenskapen at de lett løser opp eller kan blande seg med fett. Disse kan passere både morkake-barrieren, og blod-hjernebarrieren hos fosteret. De skadene man en sjelden gang kan se, er blant annet forskjellige typer hjerneskade og økt abortrisiko. Gravide anbefales derfor å unngå løsemidler der man kan. Spesielt utsatt er man de første 12 ukene under organdannelsen.
Det finnes nå vannbasert maling uten farlig avgasser som er mer gunstig å bruke hvis en må male i svangerskapet. Det er viktig å tenke på at det også er problematisk å fjerne gammel maling, spesielt ved bruk av damp eller løsemidler til fjerning da det vil føre til spredning av løsemidler i den gamle malingen.
En anbefaler at gravide og barn ikke bør sove i et rom malt med oljemaling/heftgrunn på 3 uker, og vannbasert latexmaling på 1 uke pga frigjøring av gasser. Denne tidsperioden er forutsatt at det er normal temperatur i rommet. Dersom rommet er kaldt vil det avgi gasser lengre pga. lengre tørkeperiode. Anbefaler å unngå maling i svangerskapet hvis mulig (et unntak er muligens ved bruk av Jotun Sens som ikke inneholder løsemidler) Hilsen Hanne May
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEr det spark eller luft?
Neste artikkelMye kynnere – bør jeg undersøkes?
DEL