Nordmenn er veldig glade i å pusse opp. Faktisk ligger vi på verdenstoppen. Å male en vegg eller et rom er fort gjort, men bør en passe ekstra på som gravid?

Å gjøre klart barnerommet kan være et koselig prosjekt når man venter en liten. Kanskje er det også større oppussingsprosjekter som er fristende. Men er det greit for babyen i magen at mor svinger malekosten?

Les databladet om malingen
Vær nøye med å lese informasjonen om malingen du/dere ønsker å bruke, slik at du vet hva den inneholder og blant annet hvor lang tid det tar før den er støvtørr.

Prøv å unngå maling med løsemidler
Ifølge Helsenorge.no er det ikke farlig for fosteret at mor maler noen få ganger i løpet av svangerskapet med olje- eller løsemiddelbaserte maleprodukter. Men ut fra et føre var-prinsipp anbefaler man likevel den gravide å begrense bruk av denne typen maleprodukter. Hvis du allerede har malt med slik maling, skriver Helsenorge at du ikke skal være engstelig, men heller unngå å male med slik maling senere i svangerskapet.

– Det er løsemidlene i malingen som er farlig. Disse er de du merker som ubehagelig lukt. Løsemidler har den egenskapen at de lett løser opp eller kan blande seg med fett. Disse kan passere både morkake-barrieren og blod-hjernebarrieren hos fosteret. De skadene man en sjelden gang kan se, er blant annet forskjellige typer hjerneskade og økt abortrisiko. Gravide anbefales derfor å unngå løsemidler der man kan. Spesielt utsatt er man de første 12 ukene under organdannelsen, forklarer allmennlege Hanne May Hetland.

Vent med å oppholde deg i rommet
Anbefalingen fra Helsenorge er at det er lurt å unngå å oppholde seg i et rom som er nymalt før den olje- eller løsemiddelbaserte malingen er støvtørr. Informasjonen om hvor lang tid dette tar skal stå på malingsspannet. Etter at malingen er støvtørr er avdampingen minimal, men det kan likevel lukte i rommet. Luft rommet godt under og etter maling, og forlat rommet dersom du likevel opplever ubehag som kvalme eller hodepine.

– Det er viktig å tenke på at det også er problematisk å fjerne gammel maling, spesielt ved bruk av damp eller løsemidler til fjerning da det vil føre til spredning av løsemidler i den gamle malingen, sier Hetland.

Lukt alene sier ikke noe om hvor mye løsemidler som er i luften
Lukt er en dårlig indikasjon for å avgjøre hvor mye løsemidler som er i luften. Noen lukter mye, mens andre lukter lite.

Vannbaserte malinger trygge
Ifølge Helsenorge virker vannbaserte malinger å være et trygt alternativ for gravide, siden disse malingstypene inneholder minimalt med organiske løsemidler. Det har vært diskutert om vannbasert maling kan føre til allergi hos de maler, men dette skal ikke være et større problem for gravide enn for ikke-gravide.

NAAF mener gravide bør unngå å male selv
Babyverden har snakket med fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Kent Hart. Han råder gravide til ikke å gjøre malejobben selv.
– Vi kan ikke med sikkerhet si hvordan maling virker inn på det ufødte liv. Så hvis du MÅ male mens du er gravid, ville jeg satt bort jobben til noen andre. Lei inn fagfolk, eller bruk nettverket ditt. De fleste har en venn, nabo eller slektning som kan hjelpe til. Så kan du heller gjøre noe hyggelig tilbake ved en annen anledning som takk for hjelpen, sier Hart.

Han oppfordrer folk som planlegger å bli gravide, er gravide eller har små barn til å planlegge eventuell oppussing – så langt det er mulig.
– Jeg tenker at det ikke er ideelt å drive med oppussing fra man er gravid og til barna er et par år gamle. Da bør det i alle fall være mulig for den gravide eller de små barna å oppholde seg et sted hvor det ikke er malingslukt, sier han.

Kilder:
Helsenorge.no
Allmennlege Hanne May Hetland
Forskning.no
Kent Hart, fagsjef biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?