BloggVentetiden når terminen nærmer seg

Ventetiden når terminen nærmer seg

Det er spennende, nervepirrende og slitsomme dager når man bare går og venter på at det store skal skje. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 42139

Det er noe HELT spesielt når man går og venter på at fødselen skal gå i gang og man skal bringe et lite nytt menneske til verden. 

Denne tiden hvor man ikke vet når dette store kommer til å skje, dette helt unike og samtidig helt hverdagslige – for det fødes jo barn hvert eneste sekund i denne verden. Men for akkurat DEG, så skal dette store ikke skje så veldig mange ganger i livet ditt.

Snap fra jordmor Ragnas svigerdatter. Nå nærmer det seg at Ragna skal få ta imot sitt første barnebarn!
Det ble mange dager på overtid for svigerdatteren min da hun ventet sitt første barn.

De aller fleste av oss får gjerne to eller tre barn – så for den enkelte er det få ganger i livet man går og venter og venter og venter på at fødselen snart skal begynne. Og hvis det til og med er første gang, så har man jo absolutt ingen erfaring, ingen knagger å henge all denne spenningen på. Da er det bare å fortsette å vente.

  • Det er fort gjort å henge seg opp i datoen man får oppgitt og tro at det er da babyen skal komme. Men så er sjansene så utrolig små for at babyen blir født på akkurat den datoen. Les mer om den magiske termindatoen!

Venter på å bli farmor
For min egen del så kjente jeg selv litt på denne vente-spenningen da jeg skulle bli farmor for første gang. Jeg var på plass hos min sønn og svigerdatter i Danmark for å ta imot dette lille barnebarnet mitt. Tiden gikk, og først etter en overtidskontroll på dag 12 etter termin ble fødselen satt i gang.

Og det er jo akkurat det spenningsfeltet man på en eller annen måte må finne seg til rette i som høygravid og dagsventende: Det er viktig å finne frem tålmodighet, samtidig som man må være klar – både praktisk og mentalt. Og det er faktisk to ganske forskjellige ting: tålmodighet og parathet!


Klar – ikke klar – klar ...
Tror nok de aller fleste gru-gleder seg til fødslen og kan kjenne at man er såååå klar en stund, mens pendelen andre ganger kan svinge i en helt annen retning, hvor man egentlig slett ikke har lyst til å føde i det hele tatt – kanskje spesielt etter en natt med dårlig søvn! Dette er normale følelser og tanker og er en del av det å kjenne på dette store som snart skal skje.


For å ta litt tak i det med søvn, så er det veldig viktig å hente seg inn på dagtid. Har natten vært dårlig, så sov tilsvarende på dagtid. Økonomiser med kreftene så du til enhver tid er best mulig uthvilt. Jeg har truffet mange kvinner i fødsel som har bommet på akkurat dette. Kvinner som gikk i fødsel akkurat når de skulle legge seg om kvelden, og som hadde holdt seg våkne hele dagen etter en dårlig natt for å være skikkelig trette til neste natt. Da tror jeg de fleste forstår at utgangspunktet for å ha energi og motivasjon til å jobbe men rier hele natten ikke er optimal. SÅ SOV PÅ DAGTID OG LAD BATTERIENE!


Legg litt planer for hver dag!
Ellers er det lurt å ha litt små-prosjekter hver dag. Lag en liten avtale med deg selv om hva du skal gjøre i morgen. Det kan være noe så enkelt som å bake noe til fryseren eller bare gå en liten tur. Kjenn etter hva som gjør deg godt og hva som gir deg litt positivt påfyll. Har du energi til å være sosial så kan det være hyggelig med besøk eller å avtale en god lunsj med en venninne. Det er så få ganger i livet du er så høygravid og så nær fødsel, at du har lov til å gjøre det som du kjenner er bra for deg.


Og husk at termindagen kun er en cirka-beregning – veldig cirka faktisk. Det er kun 4-5 prosent som faktisk føder på selve termindagen, så derfor er det fint å ha litt å finne på, også på den dagen. Hvis du blir sittende å bare vente vil tiden ofte oppleves mye lengre.


Babyer kommer akkurat den dagen de vil, og alle babyer kommer ut til slutt – absolutt ALLE babyer kommer ut til slutt!

Hvordan forberede deg til fødsel? Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen som gjest: 

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: