BloggKan sex sette i gang fødselen?

Kan sex sette i gang fødselen?

Noen mener sex har påvirket kroppen til å få rier, mens andre ikke har merket noen ting. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 33813

Nja… Tja… Egentlig ikke… Kanskje... Sannsynligvis…   

Svarene over her er mange og forskjellige og kan være ganske vanskelige å bli skikkelig klok på. Akkurat slik opplever jeg også det er i virkelighetens verden. For det er ikke noe helt entydig og sikkert svar på dette spørsmålet – det er i hvert fall min erfaring. Meg bekjent finnes det ikke heller pålitelig forskning som har undersøkt dette ordentlig, så her vil det bli litt synsing og mening og erfaring som kommer på banen.

Kvinnekropper er forskjellige
Det finnes helt sikkert mange kvinner som har opplevd at sex helt definitivt har startet fødselen deres, like som det finnes andre som har forsøkt med sex for å få gang på riene uten å få noen respons i det hele tatt. Nettopp dette forteller jo at kvinnekropper er ganske forskjellige, og at det også må være andre faktorer som er med og spiller inn for at sex kan bli den utløsende faktoren for å gå i fødsel. Hvis sex var en sikker fødselsstarter ville det jo være skummelt å opprettholde et normalt sexliv i svangerskapet, og det er det jo på ingen måte – det er nemlig helt trygt.

Hvis kvinnekropen er klar
Hvis man nå skal tenke litt logisk, og ikke komplisere det hele mer enn høyst nødvendig, så tenker jeg at sex på en måte godt kan ‘henge sammen’ med fødselsstart. Aller først er babyen i magen jo blitt et faktum ved hjelp av sex. Sex er også med og sørger for en tett og nær parrelasjon under graviditeten, og med på å ‘bonde’ mann og kvinne som sammen skal ta vare på dette barnet som er på vei. Så derfor er det i min verden nesten litt logisk at sex også kan være medvirkende til å puffe i gang fødselen, hvis kvinnekroppen ellers er klar. Og her kommer gjerne poenget; Hvis kvinnekroppen ellers er klar…

Men hva betyr at kroppen er klar?
Det er jammen meg ikke alltid lett å definere hva det vil si – at kroppen skal være klar. Men min erfaring er i hvert fall at det oftere lykkes når man er til termin eller gjerne litt over. Hvis livmorhalsen er moden er det også et stort pluss. En moden livmorhals vil si at den er myk i konsistensen, kanskje kort eller avflatet, gjerne den har glidd litt fra hverandre så mormunnen i tillegg er litt åpen. Alt dette kan man kun finne ut ved å bli kjent på vaginalt. Men selv om alle disse faktorene skulle være tilstede og man har sex, eller nærmere sagt samleie, så er det slett ikke sikkert det blir rier av det likevel. Jeg har fulgt kvinner som har vært kjempemodne og gått med flere centimeter åpning uten at sex har gjort noe som helst. Så enkelt skal det ikke være.

Orgasme kan trigge rier
Under samleie når både mann og kvinne får orgasme skjer der to ting som kan være med å trigge rier: Kvinnens orgasme får den store livmormuskelen til å trekke seg sammen (det skjer alltid under kvinnens orgasme). Disse sammentrekningene kan være av og til utløse at livmoren fortsetter med sammentrekninger som da etter hvert kan bli til rier. Mannens orgasme og dermed utløsning inneholder progesteron som har en kjent modnende effekt på livmorhalsen – dette igjen kan være med til å puffe til kroppen så den går i gang med å produsere rier.

Som dere ser er spørsmålet om sex kan sette i gang fødselen ikke så  lett å svare enkelt på. Men det er ingenting i veien for å gjøre et forsøk eller fler i påvente av at kroppen skal skjønne tegnet. Og én ting er helt sikkert – baby blir det uansett.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: