BabyBarnehageBarnehagestart med snørr og tårer

Barnehagestart med snørr og tårer

Med barnehagestart følger ofte en del sykdom. Det er helt normalt og vanlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 11141 Sist oppdatert 15.08.16

Noe av det som hører med når man starter i barnehagen, er å bli syk. Men når er barnet for sykt til å gå i barnehagen? 

Det er for mange barn og foreldre spennende dager for tiden! Mange starter i barnehagen for aller første gang, og andre starter på igjen med hverdagen etter en lang sommerferie.

Det å begynne i barnehage byr på mye nytt og uvant, både for småttisene og for mamma og pappa. Det er mange nye rutiner, og det er uvant og for mange litt skremmende å være fra hverandre så lenge om gangen. Men for de aller fleste går dette helt fint, og det varer ikke så lenge før man kommer inn i rutiner og venner seg på det nye livet med travle dager. Også lange dager, ikke minst for de små, som blir slitne etter en lang «arbeidsdag» i barnehagen.

Ofte mye sykdom den første høsten
Noe av det som hører med når man starter i barnehagen, er å bli syk. Fra å kanskje aldri ha hatt feber eller hoste, er det mange som erfarer at mye den første høsten består av å ha syke barn. Slik er det for mange, og det er faktisk dobbelt så vanlig å være syk med halsbetennelse, ørebetennelse og forkjølelse blant barnehagebarn som for dem som ikke går i barnehage. Så det er bare å innstille seg på at det kan bli mye snørr og tårer de første månedene, og det er helt normalt og vanlig! 

Grunnen til at det er slik at barna blir mer syke som barnehagebarn er at de er samlet med mange andre barn, og leker og lever tett sammen. De leker med samme leker, og det er mye snørr og potensiell smitte både i ansiktet, på fingre og på lekene som de deler. 

Sykdom er slitsomt, men nødvendig
Vi skal utsettes for smitte og sykdommer når vi er små, dette er med og styrker immunforsvaret til barna. Men som mor til mange selv, så vet jeg at det kan være veldig slitsomt, og også stressende, å ha syke barn, som ikke kan gå i barnehagen fordi de er syke, når jobben kaller, og det er mange forpliktelser som venter. Men det er en av tingene ved å ha barn, slik er det bare, og vi har tross alt svært gode rettigheter som arbeidstakere her i landet, med rett til fri fra jobb i en god del dager når vi har syke barn.

Når må barnet holdes hjemme?
Men når er barnet for sykt til å være i barnehagen da? Og hvilke regler gjelder? Dette er et evig spørsmål som både foreldre, barnehageansatte, og også vi leger må forholde oss til. Jeg vet at jeg de neste ukene og månedene kommer til å få mange småunger med foreldrene deres på besøk på legekontoret, fordi barna er syke, og de lurer på om de er for syke til å være i barnehagen.


Det er ikke så lett å gi en kort liste med råd her, for det er jo så mange ulike sykdommer man kan bli utsatt for. Jeg skal prøve å gi noen tommelfingerregler, slik at dere er litt bedre rustet når hverdagen setter inn for fullt!


Aller først vil jeg anbefale alle å gå inn på Folkehelseinstituttets nettsider, der det står ganske greit og oppdatert, hva som er de gjeldende rådene. Foreldres ansvar å vurdere barnet
Det er dere foreldre som har ansvaret for å vurdere om barnet er for sykt til å være i barnehagen. De ansatte i barnehagen har ikke rett til å kreve at barnet skal være hjemme, men det er selvsagt veldig fint å snakke med dem om den vurderingen de har gjort av barnet. De har kanskje sett at han eller hun virker for slapp til å leke, trenger mer hvile enn vanlig, eller virker utilpass. Det er viktige opplysninger for oss fastleger også, når dere kommer til oss med barnet.

Vi er opptatt av barnets allmenntilstand, ikke bare om barnet hoster eller har verking fra øynene. Jeg bruker alltid å vurdere om barnet virker kvikt, har lyst til å leke og hvordan det responderer på at jeg snakker med det. Vil han eller hun bare sitte i fanget, har mye feber og bare ser sliten og trøtt ut, har de ikke noe i barnehagen å gjøre. De ansatte i barnehagene rundt omkring har så travle dager at de har ikke mulighet til å være barnevakter for småbarn som bare vil hvile og ikke klarer å være med i leken.


Ellers så går alltid diskusjonene mest omkring tilstander som øyekatarr, diaré og brennkopper. Dette er tilstander som stort sett er helt ufarlige, men veldig plagsomme og smittsomme. Derfor er det trasig å få utbrudd i barnehagene, og det er forståelig at de ønsker å bli kvitt smitten, og at vi holder barna våre hjemme til de er friske. Men om alle skulle vært hjemme når de har verking fra øynene, hadde det blitt en dyr affære for statskassen, og også for mange arbeidsplasser, så det er bra at det fra nasjonalt helsefaglig hold er blitt satt klarere råd om at det ikke er riktig å holde barnet hjemme automatisk ved øyekatarr. 


Her er en oversikt over rådene som gis fra Folkehelseinstituttet når det gjelder de vanligste tilstandene:


ØYEKATARR


Det er ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Dette er på grunn av risikoen for å smitte andre barn. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.


Det må være opp til barnets foresatte å avgjøre om et barn som har symptomer på øyekatarr skal undersøkes av lege. Barnehageansatte kan generelt ikke forlange at barn med konjunktivittsymptomer skal undersøkes eller behandles med øyedråper før de kan få gå tilbake til barnehagen, men kan ved tvil drøfte dette med barnets foresatte. Dersom behandling igangsettes kan barnet gå i barnehage dagen etter igangsatt behandling.


Kort fortalt anbefales det at det er greit at barnet er i barnehagen ved mild øyekatarr, uten andre symptomer. Det anbefales å skylle øynene rikelig med vann eller saltvann, og så godt man kan passe på god håndygiene. Det er veldig smittsomt, så det er ikke uvanlig at flere i familien får øyekatarr, eller at man får det på begge øyne. Når det gjelder medisinsk behhandling, er det antibiotikadråper eller salve som gis når det er nødvendig og indisert.DIARÉ


Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie. Dette gjelder også bleiebarn. Barn som til vanlig har en tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte fra barnehagen. Det må være foreldrene som avgjør om barnet har en unormal diarétilstand.


Ved diarétilstander hvor man mistenker smitte gjennom matvarer (for eksempel etter utenlandsreise) bør barnet undersøkes av lege og det bør sjekkes om andre barn i barnehagen har symptomer.


 
BRENNKOPPER


Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når sårene er under kontroll, Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter.FEBER


Barns normale temperatur kan variere. Mer enn 37,5 ° om morgenen og 38 ° på kvelden anses å være forhøyet temperatur. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn.


Jeg kunne ha ramset opp mange flere tilstander, som dere foreldre er usikre og lurer på. Men som sagt er det vanskelig å gi eksakte råd, og dere får god info hos Folkehelseinstituttet. Dere vil også etter hvert få erfaring i å vurdere barnet deres, og er alltid velkommen til oss fastleger for å få hjelp og støtte i vurderingene!


Utslett, feber, verk eller ei; henger gullungen skikkelig med hodet og har mer lyst til å ligge på sofaen enn løpe rundt og leke, så er det sikkert lurt å gi ham/henne en hviledag. Da er de gjerne på bena igjen nokså snart!


Lykke til, både store og små!Følg Karis blogg Livslangs


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: