10 kjappe om feber

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved 122184
Hvorfor får vi feber, og hva skal du gjøre om barnet ditt har feber? Vi har spurt legen for deg!

1. Hvorfor får man egentlig feber?

Feber er en del av kroppens immunrespons. Immuncellene og antistoffene arbeider bedre og mer effektivt når temperaturen stiger noe. Mest effektivt arbeider immunsystemet ved temperatur mellom 38 og 39 grader.

2. Får barn lettere feber enn voksne?

Ja, barn får gjerne feber lettere enn voksne. Dette er fordi barns temperaturregulering fortsatt er litt ustabil.

Les også:  Alt om sykdom

3. Hva er det første og viktigste å gjøre når barnet har feber?

Kort sagt bør man sørge for at barnet har det bra. La gjerne barnet regulere hva det orker selv. Mange feberbarn har fortsatt energi til å leke. Tilby godt med drikke, unngå overopphetning og la barnet slappe av om det ønsker det.

4. Bør man alltid gi febernedsettende, eller bør man vente og se om det går over av seg selv?

Det er absolutt ikke nødvendig å bruke febernedsettende hver gang! Siden feber nettopp er en del av kroppens immunforsvar, kan det være lurt å se det hele an litt. Jeg pleier ofte å råde foreldre til å gi febernedsettende om barnet har smerter, eller om det ikke orker å få i seg væske.

Om barnet har temperatur over 39,5 grader, kan det likevel være lurt å gi febernedsettende medisiner.

5. Når kan feber være farlig?

Feber i seg selv er sjelden farlig, men feber kan jo noen ganger komme på grunn av en mer alvorlig infeksjon. Det er allmenntilstanden vi leger er mest opptatt av når vi vurderer dette. Kontakt fastlege eller legevakt om du er usikker.

6. Er det normalt at de minste babyene har feber?

Barn som er mindre enn 6 uker har sjelden feber. Man bør generelt være tidlig ute med å kontakte fastlege eller legevakt om det nyfødte barnet er sykt med dårlig allmenntilstand eller feber. Barn med feber de første to-tre månedene skal alltid undersøkes av lege i løpet av kort tid.


7. Kan barnet ha feber og allikevel være friskt nok til å f.eks. gå i barnehage, etter å ha fått febernedsettende?

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn holdes hjemme ved feber, selv om man nok kan få temperaturen ned ved å gi febernedsettende. Dette rådet forholder de fleste barnehager seg til. Feber kan jo også være tegn på en smittsom sykdom, slik at det også av hensyn til andre barn kan være lurt at barnet er hjemme.


8. Hvor mange dager i strekk er det greit å gi febernedsettende?

Generelt sett bør man oppsøke lege for en sjekk om barnet har feber i mer enn 3 dager. Videre dosering av febernedsettende kan da skje i samråd med legen.

9. Hva gjør man hvis barnet ikke vil drikke og man mistenker at det er i ferd med å bli dehydrert?

Dehydrering kommer oftest i forbindelse med oppkast/diare, men kan også noen ganger komme om barnet er sykt av annen grunn.

Et barn som er dehydrert er ofte slapt og trett. Det tisser lite og kan også virke litt tørr og "deigete" i huden. Tegn til mer alvorlig dehydrering er manglende tissing de siste 12 timene, innsunkne øyne, tørre lepper, gråblek hud og at barnet er vanskelig å vekke. Da må man kontakte lege med én gang!

Jeg råder ofte foreldre til "rehydreringsregime" ved lettere dehydrering. Man gir da væske i form av enten tynn solbærsaft med 1/2 ts salt til 1 liter vann, eller eplemost blandet med farris. Hvert femte minutt skal barnet ha tilsvarende ml væske som barnet veier. Et barn på 10 kg skal altså ha 10 ml væske. Dette kan enten sprøytes i barnets munn med en doseringssprøyte (kan fås på apotek) eller gis på skje. Slik fortsetter man i minst 1-2 timer, eller til barnet drikker av seg selv. Om dette ikke hjelper, bør man kontakte lege.

10. Hvilke typer febernedsettende finnes?

Foreldre kan velge mellom paracetamol (Paracet, Paracetamol, Pamol, Panodil, Pinex) og ibuprofen (Ibux, Ibumetin, Ibuprox, Ibuprofen). Paracetamol-variantene finnes både som stikkpiller, mikstur og tabletter. Ibuprofen-variantene finnes som tabletter og mikstur.

Barn under 1 år skal kun ha ibuprofen om det skjer i samråd med lege.

Barn under tre måneder bør ikke få legemidler uten at det skjer i samråd med lege.

Svarene på 10 kjappe om feber er gitt av Kamilla Brastein. Hun er allmennlege og helsestasjonlege.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: