BabyBarseltidenVær forberedt på de første dagene etter fødselen!

Vær forberedt på de første dagene etter fødselen!

Endringene skjer fort de første dagene etter fødselen. Det meste flommer litt. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 55877
Som jordmor opplever jeg ofte at kvinner trenger mer tid på å bli fortrolig med kroppen etter fødselen enn i svangerskapet. Det er egentlig ikke så merkelig, for de aller første dagene etter fødselen skjer det veldig mye i kvinnekroppen!

Du har kanskje ønsket å bli gravid lenge, og har nå rundt 40 ukers svangerskap bak deg. Etter flere timers hardt arbeid, har du brakt et barn til verden. Du har endelig kommet i mål som mamma!

Det er litt av en prosess du og kroppen din har vært gjennom! Men forandringene har kommet gradvis, og du har egentlig hatt ganske god mulighet til å «henge med» i svingene. Noen har trivdes med disse forandringene, mens andre ikke fant seg helt til rette i den gravide kroppen. Begge deler er like normalt.

Men så er babyen født, og plutselig skjer det veldig, veldig mye i kvinnekroppen:

  • Du blør relativt kraftig fra sårflaten inni livmoren, der morkaken satt fast. I starten er det som en kraftig menstruasjon.
  • Du kan være sår og øm i underlivet etter rifter og eventuelt klipp som begynner å heles.
  • Brystene dine forandres, og du kan oppleve melkespreng.
  • Du svetter gjerne mye i starten, og merker mer til dine egne kroppslukter.
  • Hormonene lever sitt eget liv, og du opplever kanskje barseltårer.

Man kan si at alt flommer litt over de første dagene – melk som renner, blødning, svette og ofte tårer (den tredje eller fjerde dagen etter fødselen). Alt dette er normalt, og jeg tenker det er kjempelurt å vite om at dette vil skje.

Gi deg selv tid
Etter de første dagene vil de aller fleste oppleve at det kroppslige roer seg litt. Likevel går det gjerne seks til åtte uker før kroppen nærmer seg normalen igjen. Og i alle disse ukene, er det normalt å ha barselsrenselse, selv om den blir mindre og mindre. Det er normalt å kjenne på melkespreng innimellom. Helt normalt er det også at svetten og renselsen lukter ganske spesielt, og at man ikke føler seg så "fresh". Hormonene trenger stadig tid til å falle helt på plass, og så lenge man ammer, er man i en spesiell hormonell tilstand. Noen merker at humøret svinger mer enn vanlig. Og det går også en stund før både magemuskler og bekkenbunnmuskler er trente og tilbake i før-gavid tilstand.

Egentlig handler det mye om å innstille seg på at kroppen trenger litt tid til å restituere seg etter den påkjenningen som svangerskapet og fødselen faktisk er.

Vi vet at kvinnekroppen har en helt utrolig evne til å komme tilbake til seg selv – men vi må ikke forvente at det skjer over natta!

Det ingen forteller deg om tiden etter fødselen: Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen:Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: