FødselFødselsforberedelserEnten indre fødekraft eller epidural?

Enten indre fødekraft eller epidural?

Kan ikke-medikamentell smertelindring være nok, eller trenger den fødende epidural for å få en ok fødseleopplevelse? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 15917

Det kan virke som om man enten finner sin indre fødekraft og føder uten smertelindring, eller overgir seg til vitenskapen, og ber om epidural for å føde uten unødvendige smerter. Det er ikke virkeligheten slik jeg ser den!

I disse tider foregår diskusjonen om smertelindring ganske intenst – både i radio, på tv og i sosiale medier. Som jordmor sitter jeg litt på sidelinjen og betrakter disse innspillene, og undres over hvor polarisert diskusjonen er.  Det er som regel ikke snakk om enten/eller.

Målet vårt er å få friske fine babyer til verden, og mødre gjennom fødselen. Men noen ganger tror jeg man glemmer hvor viktig det er at kvinnen også får en god fødselsopplevelse. Det ser vi som også jobber med gravide i svangerskapsomsorgen. Kvinner som har hatt en fin, eller bare en helt grei fødselsopplevelse, kan gå gjennom et nytt svangerskap med lave skuldre – med en følelse av at fødselen er helt overkommelig.

Får raskt en fornemmelse for hva fødekvinnen vil trenge
Når jeg kommer på jobb, og banker på døren inn til en fødestue, er jeg alltid spent. Hvem er det som befinner seg bak døren? Hvordan har paret det sammen? Hvordan jobber fødekvinnen med riene? Og hvor intenst opplever hun riarbeidet i forhold til hvor langt hun er i fødselen? Vil kjemien være tilstede med én gang? Vil kvinnen være åpen for veiledning og guiding?

Veldig ofte får jeg raskt en fornemmelse for hvordan veien videre blir – og om kvinnen kommer til å ønske eller trenge epidural eller ikke. Jeg vet ikke helt hva det er, men det har nok noe å gjøre med spenningsnivået i fødekvinnens kropp. Hvordan hun helt subjektivt opplever ri-intensiteten – og gir uttrykk for det. Og om vi hjelpere (partner og jordmor) klarer å nå inn til henne. Og sikkert tusen andre ting som vi ikke er bevisste rundt.

Jordmødre på jobb: Grethe og Ragna på vakt på Stavanger Universitetssjukehus. Foto: privatGodt å kunne gi epidural når det trengs
Noen ganger møter jeg kvinner som kommer inn til oss i fødsel som ønsker og/eller trenger epidural smertelindring lenge før de er langt nok i fødsel til egentlig å få det. De har kanskje hatt modningsrier eller maserier i flere døgn, og er kjempeslitne. Helt utkjørt før de er i aktiv fødsel. De jobber fra ri til ri, og venter bare på å komme langt nok i fødselen til å få effektiv smertelindring.

Andre "henger ikke med" i fødselen i det hele tatt, fordi riene er så vanvittig tette og intense allerede tidlig i fødselen. Disse kvinnene er nesten paniske med tanke på neste ri.

I slike situasjoner er det ofte epidural det som skal til for å gi kvinnen en helt grei fødselsopplevelse, i stedet for en som kanskje er tøff eller traumatisk. Og det oppleves faktisk helt fantastisk å være jordmor i en del av verden hvor vi har denne muligheten – når den trengs.

Les også:

Kan gå bedre enn man tror!
Jeg kan også oppleve kvinner som blir overrasket over hvor håndterbare riene faktisk oppleves. Kvinner som kanskje på forhånd har tenkt at epidural er det eneste riktige for dem, men som plutselig kjenner at det går helt greit til langt ut i fødselen med andre former for smertelindring. For eksempel kan varmt vann, akupunktur, massasje og eventuelt lystgass være nok. Og er man først kommet langt i fødselen, så klarer de fleste å komme over den siste kneiken også med masse pepp, ros og oppmuntring.

Og langt i fødsel, kan det nemlig også være for sent med epidural.

Ikke bestem deg på forhånd
Min opplevelse, og mitt beste råd, er absolutt å gå helt åpen til fødselen. Du kan aldri på forhånd vite hvordan du kommer til å oppleve riarbeidet. Det er lurt å være godt informert om tilbudene som finnes på ditt fødested.

Og det er uansett en god idé å tenke gjennom og øve deg på hvordan du kan jobbe med pust og avspenning. Det er de beste redskapene for fødselen, og de har du helt kontroll over selv.

Snakk med jordmor når du kommer til fødestedet, og del tankene dine.

Husk på at en fødsel alltid er "a hard day's work", og at alle – absolutt ALLE – kvinner kan være stolte av seg selv når de har båret fram og brakt et barn til verden!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: