Gravid29 ting bare de som har vært gravide (og født) skjønner

29 ting bare de som har vært gravide (og født) skjønner

Det er litt merkelig å skape et nytt menneske, ikke sant? Foto: iStock
Av Maren Eriksen 47253
Det er mye som skjer under svangerskapet og fødselen som de som aldri har opplevd det ikke forstår. Her er noen av dem.

1. Å finne ut at du er gravid er det skumleste, mest fantastiske, merkeligste, hysteriske, lykkeligste… øyeblikket i livet. Og det kommer mange flere slike opplevelser de neste ni månedene.

2. Du kommer garantert til å oppleve noe du aldri hadde forventet. Og det trenger ikke å være av den hyggelige sorten.

3. Du vil ha to hoder, fire armer, fire bein – og to hjerter med ulik hjerterytme. Ikke rart det føles litt underlig.

4. Du ønsker å være kvalm. Bortsett fra når du er det. For kvalme er et godt tegn…? Hadde det bare ikke vært så utrolig ubehagelig. Og du lurer på om det er best å kaste opp, eller forsøke å la være.

5. Hva som helst kan trigge oppkast. For eksempel lyder, lukter, å pusse tennene…

6. Du trodde du visste hvordan det var å være stuptrøtt. Men du forstår raskt at ikke-gravide deg ikke hadde noen anelse.

7. Doskrekk er én ting. Frykten for tegn på noe galt kan skremme vannet av gravide. En ”fin” kombinasjon med hyppigere vannlating…

8. Du vil love dyrt og hellig at du ikke vil bli en sånn klisjégravid som gråter for ingenting, svinger i humøret og krever underlige innkjøp nattestid fordi du bare måtte ha sjokoladeis… Og feile…

9. Alt lukter… mer! Både vonde og gode lukter forsterkes. Gode lukter blir vonde, og omvendt. Og lukt kan trigge kvalme.

10. Alt som heter intimgrenser forsvinner – for alle andre. Hvorfor i all verden trenger andre å vite hvorvidt puppene mine har vokst, om jeg begynner å få åpning eller om jeg har fått hemoroider? Jeg går ikke rundt og spør vilt fremmede om de tisser på seg når de nyser…

11. Du vil oppleve bevegelser inni kroppen din som minner skummelt mye om scener fra Alien. Og ikke bli skremt av det!

12. Det finnes ikke nok puter i verden til å kunne finne en komfortabel sovestilling når magen vokser. Hvordan i all verden skal man da samle krefter til fødselen?

13. En voksende mage er en magnet. Fremmede hender suges rett inn. – uansett om du synes det er greit eller ikke. For det er slett ikke sikkert du blir spurt først.

14. Stikkende smerter kan dukke opp hvor som helst – lysken, skrittet, magen… Og alt er helt normalt, naturlig og ufarlig..

15. Alt vokser – magen, nesen, føttene, anklene…

16. Noen andre vil hikke – inni deg!

17. Det finnes noe som kalles slimproppen. Og nei, det er ikke kjæresten din. Mot slutten av svangerskapet vil du med interesse observere tegn til denne slimklumpen som skal forsvinne ut av kroppen din som tegn til nært forestående fødsel. Men utrolig nok merker de fleste lite til den.

18. Ingen setninger får deg rasende fortere enn ”Har du ikke født enda?” Særlig ikke når setningen blir sagt ansikt til ansikt. For liksom… kan du ikke se?

19. Du vil gå fra å grue deg til fødselen til å glede deg til den. Eller i hvert fall til å ikke være gravid lenger.

20. Fremmedes fingre inni deg. Kanskje også en aldri så liten ultralydstav… Det som en gang var privat, er ikke helt det lenger.

21. Smertelindring kan inkludere nåler, lange sprøytespisser inn i ryggen og såkalte vepsestikk (steriltvannspapler). Og disse skal gjøre smertene MINDRE!

22. Du vil bruke masse tid på å lage spilleliste til føden, og bekymre deg for bekledning under fødselen. For så å oppdage at du gir blaffen i begge deler!

23. Johnny Cash sang om ”Ring of fire”. Etter å ha født vet du altfor godt hva det er for noe.

24. Rift, revne… Ikke noe man liker tanken på. Å skrekk og gru…. For ikke å nevne klipp. Går det kaldt nedover ryggen din også?

25. Babygråt – verdens vakeste lyd. Det første skriket er magisk. Noen dager senere vil du gråte samtidig med babyen. Hormoner…

26. Når babyen er ute, er ikke fødselen slutt. Hva? Joda, bare et press eller to til. NÅ? Seriøst? Morkaken må også fødes. To ting som skal fødes altså (eller enda flere om du føder tvillinger, trillinger eller firlinger – og de kan også ha egne morkaker. Jaiks!)!

27. Renselse – et fint ord for fri flom av kroppsvæsker de første dagene og ukene etter fødselen.

28. Doskrekken melder seg igjen etter fødselen. For tanken på å gjøre nummer to? Ikke spesielt hyggelig…

29. Og utrolig nok er alt verdt det. For premien er noe du ville gitt alt i verden for!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: