FødselFødselsforberedelserTips til fødselsplanen

Tips til fødselsplanen

I fødselsplanen kan du skrive ned dine tanker rundt og ønsker for fødselen. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 21216

Mange gravide skriver fødselsplan som de tar med seg til jordmor på fødeavdelingen. Den kan i mange tilfeller være et godt arbeidsredskap – både for mor og jordmor. Men ikke alltid. Her er noen råd.

Jeg tror det er fornuftig å tenke gjennom hva som er viktig for deg når du skal føde. Men du trenger ikke å være for spesifikk eller detaljert.

Det viktigste for oss som jordmødre, er at fødselsplanen gir oss den informasjonen som skal til for at vi skal kunne gi deg den omsorgen og hjelpen du trenger.

Her er emner det kan være lurt å ha med:

  • Er det noen opplevelser fra tidligere vi bør vite om?
  • Hvis du har født før – noe du synes vi bør vite, eller ønsker annerledes?
  • Er det noe du er veldig bekymret for omkring fødselen?
  • Spesielle ønsker det er viktig for deg at vi etterkommer?

Har du vært utsatt for overgrep er det særdeles viktig at vi får vite om det, for det kan påvirke fødselsforløpet. Vi kan også justere måten vi håndterer fødselen på hvis det er nødvendig.

Ikke vær for detaljert eller kategorisk
Noen ganger er fødselsplanene til fødende så detaljerte, at det er vanskelig å oppfylle alle ønskene. Da er fallhøyden veldig stor, og mange blir skuffet fordi det ikke ble som de hadde forventet.

Jeg tror du skal være litt forsiktig med ordene VIL HA og SKAL IKKE i fødselsplanen. For hva da om du ikke ender opp med alt du ønsket deg? Eller trenger noe vi ikke skulle ha? Det er ofte de som bruker slike ord som er mest skuffet etter fødselen.

Plan B?
Mitt råd er å brukt fødselsplanen lurt – skriv ned litt om tankene dine rundt fødselen, hvor motivert du er for fødselsarbeidet og om du har opplevd noe som vil kunne påvirke fødselen.

Du må gjerne ha ønsker, men pass på at ikke verden faller sammen hvis de av en eller annen grunn ikke kan oppfylles. Det kan være greit å ha en plan A og en plan B.

Fødselen blir ikke alltid slik vi hadde tenkt oss. Derfor er det viktig å ikke være så fastlåst i forventninger.

Hvordan forberede deg til fødsel? Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen som gjest: 

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: