Det er vanlig at den nyfødte babyen kan ha både utslett og tørr hud. Se oversikten her.

Sist oppdatert: 27. februar 2019

Hormonutslett/milier
Mange spedbarn har i den første tiden røde prikker med en liten talgpropp i. De skal ikke klemmes på. Prikkene kalles milier, og går bort av seg selv i løpet av 1-3 måneder.
Det er også vanlig at babyer får et hormonutslett i ansiktet. Huden blir gjerne flammet, det kan bli hissig og rødt, og varer fra 1-2 måneder. Det er helt normalt og krever ingen behandling, men litt barnehudkrem vil holde huden myk. Har barnet derimot pussfylte blemmer, bør du ta kontakt med helsestasjonen.

Les også:

Varmeutslett
Dersom babyen blir for varm, vil huden bli klam og fuktig. Det kan gi et rødt og irritert utslett. Varmeutslettet vil forsvinne etter noen dager hvis barnet får en behageligere temperatur. Mange foreldre bekymrer seg unødig over dette utslettet, men det er helt ufarlig, og gir ikke barnet ubehag. Kontroller om barnet har det for varmt. Dette gjør du ved å kjenne på babyens hud i nakken og øverst på brystet. Kle eventuelt barnet litt lettere –  da vil utslettet forsvinne.

Vanlig med flass
Spedbarnshuden er ofte tørr, og det hender at den flasser en del de første ukene. Dette er helt normalt, og igjen kan man bruke litt barnehudkrem eller en god barnelotion.

Bleieutslett
Det blir ofte varmt og fuktig under bleien, spesielt om natten når det går lengre tid mellom hvert bleieskift. Urin og den fuktige varmen kan da lett irritere huden. Huden blir rødnuppet, og utslettet dekker ofte hele bleieområdet. Diaré øker faren for bleieutslett.

Dersom barnet får bleieutslett, bør det få ligge en stund uten bleie ved hvert stell. Bruk også en barnesalve og smør på utslettet. Dersom utslettet vedvarer og vanlige barnesalver ikke hjelper, kan det ha utviklet seg en soppinfeksjon. Huden blir da sterkt rød og irritert med hvitaktige flak som faller av. Soppinfeksjoner er helt ufarlige, men må behandles etter råd fra lege eller helsesykepleier.

For å unngå sopp og utslett, bør dere ikke bruke såpe eller lignende i babyens bleieregion.

Flasset hodebunn
Mange spedbarn får et skorpelignende belegg i hodebunnen. Dette kalles barneskurv (seborré), og forsvinner som regel av seg selv. Dekker dette en stor flate, kan du prøve å smøre hodebunnen inn med matolje om kvelden og vaske forsiktig bort neste dag. Dersom barnet har hår, kan du godt bruke en fin kam for å gre flasset bort fra håret. Skorpen vil forsvinne av seg selv uten behandling, og barnet har ikke ubehag. I noen tilfeller må det brukes salisylolje, som finnes på apoteket. Ta kontakt med helsestasjonen først.

Hva synes du om artikkelen?