Mollusker er en smittsom, men ufarlig virusinfeksjon i det ytterste hudlaget. Mollusker finnes hyppigst hos barn i alderen 2 til 5 år, og blemmene er oftest på armer eller bein, eventuelt på overkroppen eller i ansiktet.

Sist oppdatert: 9. februar 2021

Molluskene har et karakteristisk utseende, og det er derfor ofte enkelt å stille en diagnose. Du ser molluskene som rosa til hudfargede, glatte og kuleformede forandringer i huden. I midten er det en nedsenking. Ofte kan de inneholde en osteaktig masse. Mollusker skyldes en virusinfeksjon med såkalt Poxvirus.

Smitter ved hud-til-hud-kontakt
Fra du blir smittet og til infeksjonen bryter ut, tar det fra to og opp mot seks til åtte uker. Smitten skjer ved hud-til-hud-kontakt. Smittefaren er relativt liten ved vanlig samvær. Viruset kan også overføres via håndklær og klær. Molluskene kan spre seg fra et hudområde til et annet ved at en klør på utslettet og deretter overfører viruset til et annet hudområde.

Barn med astma-eksem kan ha økt tilbøyelighet for å bli rammet av sykdommen. Personer med nedsatt immunforsvar har økt risiko for å bli smittet.

Blant voksne kan mollusker smitte ved seksuell kontakt, og denne aldersgruppen får oftest mollusker på kjønnsorganet, på lårene eller nedre del av magen.

Kan klø
Molluskene kan klø, og som et resultat av kløing kan det oppstå eksem rundt molluskene. Kloring kan medføre at det oppstår bakterieinfeksjon i huden.

Hva kan man gjøre?
I de fleste tilfeller vil det ikke være nødvendig med behandling, fordi tilstanden går over av seg selv. Men dersom det samtidig finnes kløende eksem, kan dette behandles med hydrokortisonkrem.

Hos de fleste forsvinner molluskene av seg selv i løpet av 6 til 9 måneder, men hos noen kan det ta opptil 2-3 år.

Mulig å fjerne
Man kan fjerne mollusker kirurgisk ved at molluskene skrapes bort med en skarp skje, eller ved at en pirker ut innholdet med en sprøytespiss. Dette innebærer imidlertid en viss fare for arrdannelse. Hos voksne kan også frysebehandling med flytende nitrogen være effektivt, Noen legemidler som brukes i behandling av vorter kan også virke på mollusker.

Kan man gå i barnehage?
Faren for smitte mellom barna er veldig liten, og det er derfor ingen begrensninger for å gå i barnehage, til dagmamma eller på skolen.

Vær oppmerksom!
Ved synlige mollusker anbefales det å ikke barbere, klø eller klore på området. En bør vaske hendene etter berøring, og bruke eget håndkle for å unngå smitte.

Kilde: Oslo Universitetssykehus

Kilder: 
Oslo Universitetssykehus
Norske helseinformatikk, nhi.no
Felleskatalogen

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?