Brennkopper

Det er ikke uvanlig at det oppstår brennkopper i sårene ved vannkopper. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord & Kjersti Lundemo 14313 Sist oppdatert 30.09.20
Når du først har fått brennkopper i hus, kan de være vanskelige å bli kvitt. Brennkopper er svært smittsomt, men mye er gjort med god håndhygiene.

Brennkopper er en overflatisk betennelse i huden, og en av de vanligste hudinfeksjoner hos barn. Brennkopper kan vise seg hvor som helst på kroppen, men begynner ofte i små rifter eller sår ved munnen. Sykdommen gir sår med gulaktig skorpe som det kan renne væske fra. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer.

– Sykdommen forårsakes av bakteriene streptokokker eller stafylokokker, og trenger inn gjennom små sår eller rifter i huden. Da blir det, en lokal hudinfeksjon, sier spesialist i allmennmedisin, Ivar Halvorsen.

Symptomer
De første symptomene er et rødt område eller sår med blemmer. Blemmene vil etter hvert sprekke og bli åpne sår. Når sårflaten tørker, danner det seg skorper. Sårene er ikke vonde, men de kan klø. Brennkopper oppstår helst på utildekkede hudområder som ansikt, hodebunn og hender.

Stor smittefare
Brennkropper smitter ved at sårvæske (som kan inneholde store mengder bakterier) overføres til andre hudområder ved hudkontakt eller via gjenstander, for eksempel via håndklær, så lenge det er åpne sår. Hold derfor barnet hjemme til sårene har tørket inn.

– Mange småbarnsfamilier sliter med brennkopper. Når man først har fått bakteriene i hus, kan de være vanskelige å bli kvitt. Da er det viktig å sette inn effektive tiltak mot bakteriene, sier Halvorsen.

God hygiene er viktig
Og det er vanligvis enkel behandling som skal til. God hygiene er svært viktig for å forhindre at smitten sprer seg. Det kan skje både gjennom tett hudkontakt eller via andre gjenstander. Leker, vaskekluter, håndklær og putevar bør også vaskes og skiftes hyppig under et utbrudd av brennkopper.

– Hendene er i sentrum når smitten flytter seg. Derfor er det viktig å drepe bakteriene ved å vaske hendene ofte. Såp hendene helt inn, og bruk gjerne også sårkrem som fåes reseptfritt på apoteket på sårene, anbefaler Halvorsen.

Slik behandler du sårene
Åpne sår som væsker vaskes forsiktig med saltvann eller klorhexidin og smøres deretter med en bakteriedrepende krem. Tørre sår med skorper på trenger ingen behandling. Hvis sårene væsker under skorpene: Fukt skorpene med gas eller bomull dyppet i saltvann eller klorhexidin slik at de løsner. Fastsittende skorper skal ikke fjernes.

Smør deretter på en bakteriedrepende krem, for eksempel Bacimycin. Sårene leges raskest hvis de ikke dekkes til, men hvis barnet plukker på sårene, er det fordelaktig å dekke dem til for å unngå spredning.

Antibiotika
Antibiotikabehandling er sjelden nødvendig, men en god sårsalve som fås reseptfritt på apoteket kan hjelpe i behandlingen. Dersom lokal behandling ikke er tilstrekkelig, behandles brennkopper med antibiotika i tablettform.

Tidligere ble antibiotikasalven Fucidin mye brukt mot brennkopper, men det ble så mye resistens mot bakteriene at salven ikke lenger virker. Derfor anbefaler legene nå antiseptiske midler, som for eksempel Brulidin.

Spesielt bør man være oppmerksom på å rengjøre godt under neglene og i nesebor. Her har bakteriene en tendens til å hope seg opp.

– Klipp neglene helt ned og smør gjerne sårkrem under neglkanten. Jeg anbefaler også å bruke en Q-tips med sårsalve og smøre i barnets nesebor for å forhindre smitte, sier Halvorsen.

Når bør du oppsøke lege
Dersom en mistenker brennkopper, bør lege kontaktes. Legen vil gi råd om hvordan man skal forholde seg og gi nødvendig behandlingen.

Når kan barnet gå i barnehagen
Barnet må holdes hjemme til brennkoppene er under kontroll, slik at smitte ikke spres til andre barn. Dersom brennkoppene er tørre og dekkes med plaster, vil de ikke smitte. Da er det greit å gå i barnehage.

Kilde: legemiddelhandboka.no og Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen. Norsk helseinformatikk – nhi.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: