BabyStellBleieutslett

Bleieutslett

Av Kjersti Lundemo & Finn F. Sommer 1032 Sist oppdatert 26.01.11

Faren for bleieutslett er størst hvis barnet blir liggende lenge med våt bleie. Unngår du å vaske med vanlig såpe, smører med en beskyttende salve og skifter bleiene tilstrekkelig ofte vil sannsynligvis barnet slippe utslett.

Bleieutslett er en irritasjon i huden forårsaket av ammoniakk i urinen. Huden blir rød, hoven og ru. Av og til oppstår det en soppinfeksjon der huden blir sterkt rød og irritert med hvitaktige flak som flasser av. Det kan også bli blemmer og åpne sår. Noen barn har lettere for å få bleieutslett enn andre.

Diaré øker faren for bleieutslett. Av og til kan man se soppinfeksjon. Huden blir da sterkt rød og irritert med hvitaktige flak som skaller av. Dette må behandles med en spesiell soppsalve som foreskrives av lege. Faren for bleieutslett er størst hvis barnet blir liggende lenge med våt bleie

Mer om: Utslett

Hva kan jeg gjøre?
Bruk uparfymert såpe med lav pH-verdi – eller bare rennende vann. La barnet ligge og sprelle litt uten bleie slik at huden lufttørker. Bruk deretter et tynt lag beskyttende barnesalve. Sinksalve har legende effekt, likeså kalendula-baserte kremer. Sistnevnte kan kjøpes i helsekostbutikker.

Hvis man unngår å vaske med vanlig såpe, smører med en beskyttende salve og skifter bleiene tilstrekkelig ofte, kan bleieutslett i stor grad unngås.

Når bør jeg kontakte lege?
Ta kontakt med helsestasjonen hvis utslettet ikke blir borte. Hvis det har oppstått en soppinfeksjon, må barnet til lege slik at dere får resept på en soppsalve.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: