BabyThea Emilie (1) klødde seg til blods

Thea Emilie (1) klødde seg til blods

Thea Emilie fikk atopisk eksem som ettåring. Etter hvert har foreldrene funnet behandling som hjelper for henne. Alle foto: privat
Av Babyverden 9917 Sist oppdatert 23.03.15

Det begynte med en del tørre flekker i huden, men da Thea Emilie var rundt ett år gammel blusset det atopiske eksemet opp for fullt.

HVA ER ATOPISK EKSEM?

Atopisk eksem er en av de vanligste formene for eksem. Atopi er et medfødt anlegg for atopiske sykdommer, dvs. astma, høysnue, allergisk øyekatarr, atopisk eksem, elveblest. Noen har bare en atopisk sykdom, mens andre kan ha flere. Atopi er arvelig. Mennesker med atopi har lettere for å reagere overfølsomt i luftveier og hud. Forsvarscellene aktiveres og slipper ut betennelsesstoffer.

Atopisk eksem er en betennelse i huden som gir kløe. Det skyldes ikke allergi eller infeksjon og er ikke smittsomt. For at huden skal være smidig og tøyelig må den ha et visst fuktighetsinnhold. Eksemhud har en endret fuktighetsbalanse. For mye vann forsvinner fra huden.
Kilde: www.eksemskolen.no

– Jeg er sikker på at vi prøvde mellom 15 og 20 kremer den ene sommeren, og vi har brukt utrolig mange tusen kroner på å prøve oss fram til noe som kunne hjelpe Thea Emilie, sier mamma og blogger Rebekka Mæla.

Det var sommeren 2010 det kom for fullt. Thea Emilie fikk røde eksemutbrudd som klødde mye. I starten var det armhulene som var plaget, men etter hvert kom det også på beina – bak knærne.
– Vi reiste først til helsesøster, og deretter til lege før en hudlege bekreftet at det var atopisk eksem. På et tidspunkt var det så ille at hun silblødde fordi hun klødde seg så mye, forteller Rebekka.

Les også: 
Utslett

Kan det være allergi?

Gode råd for deg som har et allergisk barn

Dukker som regel opp i spedbarnsalderen
Rundt tre prosent av alle spedbarn rammes av atopisk eksem, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI).

– Det kan være en stor belastning for foreldre når de små får atopisk eksem. Det er vondt å se barnet slite med kløe, uro og ubehag, sier barnesykepleier Vera Igeland. Hun leder Eksemskolen ved Universitetssykehuset Nord-Norge som gir råd og veiledning om eksembehandling.

Det atopiske eksemet startet i armhulene, men kom etter hvert på Thea Emilies bein - i knehasene.

FOREKOMST:
3 prosent av alle spedbarn får atopisk eksem. I skolealder plages så mange som 10-20 prosent, mens bare 2-3 prosent av voksne fremdeles har atopisk eksem. 45 prosent får diagnosen ved seks måneders alder, og 70-85 prosent har diagnosen ved 5 års alder. Det er ingen kjønnsforskjell i forekomst.
Kilde: Norsk Helseinformatikk, NHI

Krever mye smøring og behandling
– Det viktigste er å finne ut hva vi kan gjøre for at barnet skal få det bedre. Med eksembarn kan det bli en del uro i familien, og mange søvnløse netter. Mye handler om smøring og behandling, og mange trenger håndfaste råd, sier Igeland.

At eksemet krever mye, kan Rebekka skrive under på.
– I periodene da Thea Emilie var mest plaget, følte vi ikke at vi gjorde annet enn å smøre. Både helsesøster og leger ga oss råd om ulike produkter vi kunne prøve. I tillegg til reseptbelagte kortisonprodukter, fikk vi også hjelp på apoteket. Dessverre opplevde vi at hun nesten ble verre både av de vanlige kremene og de med kortison. Og kortisonet tørket ut huden ytterligere, sier Rebekka.

Eksemtrappen:
Trinn 1: Tørr hud. Behandling: Fuktighetskrem, daglig.

Trinn2: Røde eksemflekker med kløe. Behandling: Gruppe I steroid, krem eller salve.
Ved behov: bad-behandling (oljebad), kløestillende medisin.

Trinn 3: Hissig oppblussing med røde flekker, små kløknuter og mye kløe. Behandling: Gruppe II steroid, krem eller salve. Ved behov: bad-behandling (oljebad og KP-bad), kløestillende medisin.

Trinn 4: Væskende åpne eksemsår og skorper. Infisert og smertefull. Behandling: Gruppe III steroid, krem eller salve. Antibakteriell behandling: bad-behandling, alsolomslag/Burows løsning, krystallfiolett pensling. Eventuelt antibakteriell tilsetting i krem/salve.

Trinn 5: Særlig alvorlig eksem – oftest med infeksjon. Behandling: Gruppe IV steroid, krem eller salve.
Ikke hos barn. Kontakt lege!
Kilde: www.eksemskolen.no

 

Thea Emilie klødde veldig mye. Her har hun bandasje på hånden.Vet ikke alltid hvorfor eksem oppstår
Det er ikke alltid en klarer å finne ut hva som er årsaken til at barnet får eksem.
– Eksem kan være arvelig, og det hender vi møter foreldre som forteller at barna ble født med eksem. Hos noen bare oppstår det. Det kan også ha sammenheng med allergi. Mange tror at når barnet har fått eksem, så må det være på grunn av allergi. Det kan være en sammenheng her, men det stemmer ikke alltid, sier Igeland.

Flere ting kan hjelpe
Vera Igeland sier det er flere tiltak som kan hjelpe på eksemet.
– Det er viktig å holde huden myk, og sørge for at den ikke blir tørr. For de som sliter kan til en viss grad også kløestillende medikamenter hjelpe. Kortison og bad-behandling er også effektive hjelpemidler, sier hun.

For noen er det også lurt å være obs på hvilket tøy barna bruker. Ull rett på huden kan for eksempel være problematisk for mange.

Les også: 
Millas usynlige sykdom

Legemoren skjønte ikke at datteren var syk

HVORDAN OPPTRER EKSEMET?

Spedbarn: Hos spedbarn finner man som regel eksemet som små væskende blærer på kinn og i hodebunn. Det kan også forekomme på strekksiden av armer og bein, og i bleieregionen.

Småbarn: Hos småbarn blir eksemet tørrere og ofte oppkloret. Forandringene finnes oftest symmetrisk på kropp, armer og ben, og oftest på bøyesider av ledd, det vil si knehaser og ankler, albue- og håndledd.

Kilde: Norsk Helseinformatikk, NHI

Ikke alltid behandling hjelper
– Men ofte viser det seg at eksembehandlingen ikke virker slik vi håpet. Eksemet lever i huden. Uavhengig av hva vi gjør, kan det slå tilbake. Det hender at det blusser opp igjen midt under behandling, og da kan bakterier være årsaken. Det er ikke uvanlig at barna får bakterieinfeksjoner i sårene, sier Igeland.

Ofte flere i familien som sliter med det samme
Rebekka forteller at hun selv hadde atopisk eksem da hun var liten, og hun var plaget ganske lenge. Også hun hadde eksem i armhulene og bak i knehasene.
– Jeg merker fortsatt at jeg har ømfintlig hud, men ikke så atopiske tendenser som da jeg var mindre. Selv er jeg allergisk mot sitrusfrukter, eggehvite og visstnok noe gluten – og kan få eksem av det, sier Rebekka.

Thea Emilies lillebror, Tobias, har også problemer med huden. Foreldrene har ikke fått bekreftet det hos lege, men tror også han har atopisk eksem.
– Vi regnet egentlig litt med at det kunne komme, så det var ikke veldig overraskende. Tobias var to år gammel da vi begynte å merke det på ham. Først trodde vi han hadde hatt en allergisk reaksjon på mat, fordi han plutselig var så rød rundt munnen. Men etter hvert som dagene gikk og det ikke forsvant, skjønte vi at det var noe annet. Litt etter litt kom rødheten også andre steder på kroppen, forteller Rebekka.

Atopisk eksem er ofte på bøyesider av ledd, her i albueleddet.Kan rammes hardere i ulike perioder av året
Eksemet kan være variere med ulike årstider. Igeland forteller at det ofte er et større antall barn som sliter i kalde vinterperioder.
– Kanskje skyldes det den kalde luften, og at mye påkledning gir huden mindre luft. Og hos noen kan det for eksempel bli verre av å ha vanter som gnager rundt håndleddene, sier hun.

Rebekka forteller at vinteren kan være tøff på huden til Tobias, spesielt i ansiktet. Hos Thea Emilie har det ofte vært mer eksem om sommeren når hun smøres med solkrem.
– En lege frarådet oss å bruke 50 i solfaktor, fordi huden ikke fikk puste. Solkremen la seg som et ekstra lag utenpå huden, slik at den «kokte», forteller Rebekka.

Prøver å holde motet oppe
Hvor mye hjelp en familie med eksembarn trenger varierer.
– Det kommer an på alvorlighetsgraden. Noen har gode fastleger, og kan få hjelp av svake kortisonsalver. Andre trenger mer omfattende behandling og veiledning, sier Igeland.

Ved UNN i Tromsø har de undervisningsdager ved Eksemskolen fire dager i året. På slike dager er det undervisning ved lege, og en praktisk del med demonstrasjon og læring av ulike måter å bandasjere på og smøring av salve. Igeland sier det er lettere å huske når man har fått demonstrert hvordan ting kan gjøres. Men mye av informasjonen fra Eksemskolen er også tilgjengelig på nett.

– Vi prøver å oppfordre folk til å holde motet oppe i dårlige perioder – finne det positive i behandlingen. For mange blir atopisk eksem et ganske langvarig problem, og da er det viktig å finne best mulige løsninger, sier Igeland.

Har flest gode perioder nå
– Da Thea Emilie fikk atopisk eksem tenkte jeg ikke at det var verdens undergang, det kunne jo vært verre. Men samtidig var hun veldig plaget da vi fant det ut, og det medførte flere tiltak og ting å tenke på. Da Thea Emilie var liten og klødde, skjønte hun ikke at hun ikke måtte klø. Så vi brukte «klorevotter» på henne, slik at hun ikke skulle klø om natten, sier Rebekka.

Det mest krevende mener Rebekka var å finne produkter som fungerte mot eksemet.
– Etter å ha prøvd mye forskjellig, kastet vi alt vi hadde av såper og kremer, og valgte helt naturlige produkter som ikke inneholder tilsetningsstoffer, miljøgifter eller parfyme. Da merket vi raskt forbedring, og vi har klart å holde eksemet ganske «nede» etter dette. Da var Thea Emilie rundt tre år, og jeg gikk gravid med Tobias. På Tobias har vi kun brukt dette, sier Rebekka.

PROGNOSE:
Eksemet debuterer som regel i spedbarnsalderen, men halvparten av pasientene har fått normalisert huden allerede ved skolestart.
Kilde: Norsk Helseinformatikk, NHI

Har funnet oppskriften som virker for dem
De har også funnet noen merker med ulltøy som fungerer og ikke gjør eksemet verre, i tillegg til at de har begynt å bruke en del bambustøy.
– Når man først finner produkter til huden og klær som fungerer, er det ikke et så stort problem i hverdagen. Thea Emilie er nå seks år gammel, og vi å ta det før det blir så ille som det var en periode, sier Rebekka.

Familien bruker nå forebyggende behandling i form av lotion etter dusj og bad. I tillegg bruker de av og til olje i badevannet, men ikke hver gang.
– Vi har også funnet en salve som tar eksemutbrudd raskt når vi ser det er på vei opp, og da smører vi flere ganger om dagen dersom det er nødvendig – både i barnehagen og hjemme. Da merker vi rask bedring. Heldigvis er de nesten alltid i gode perioder nå, hvor de ikke er plaget med eksem. Det er vi veldig glade for, avslutter Rebekka.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: