BabyTemperaturregulering hos nyfødte

Temperaturregulering hos nyfødte

Dersom et barn under 3 måneder har temperatur over 38 grader, bør du kontakte lege. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 39862 Sist oppdatert 22.02.23
Nyfødte barn klarer ikke å regulere temperaturen helt selv, og bør derfor ikke bli for varme eller for kalde.

Kroppstemperaturen hos nyfødte barn ligger normalt rundt 37 grader. Et sunt spedbarn skal ifølge helsenorge.no ha en stabil kroppstemperatur, men de har en mangelfull temperaturregulering. De kan derfor raskt bli for varme eller for kalde.

Slik reguleres kroppstemperaturen
Kroppstemperaturen reguleres av hypothalamus, som er en del av mellomhjernen. Ifølge Store medisinske leksikon vil lokale sanseceller rundt i kroppen hele tiden registrere kroppstemperaturen og sende signaler til hypothalamus.

Stiger kroppstemperaturen over det normale, vil hypothalamus sende signaler om å øke svetteproduksjonen og utvide blodårene i huden. Dette øker varmetapet fra kroppen, og kroppstemperaturen vil synke. Ved kroppstemperatur under det normale vil hypothalamus sende signaler om at blodårene skal forsnevres og svettesekresjonen opphører. Er ikke dette tilstrekkelig, økes varmeproduksjonen – for eksempel ved muskelaktivitet som skjelving.

Hos små babyer er altså denne termostaten ikke ferdig utviklet, og det er derfor viktig å følge med på om barnet er passelig varmt. Det kan du finne ut ved å kjenne barnet på ryggen.

Kroppstemperaturen hos babyen:

– Barnets kroppstemperatur skal være mellom 36,5°C–37,5°C
– Ved å kjenne mellom skulderbladene kan du avgjøre om barnet kjennes passelig varmt
– Om barnet er kledd for varmt, kjennes barnet varmt og svett på brystet og i nakken
– Hender og føtter kan kjennes kalde de første leveukene

Kilde: Karolinska universitetssjukhuset

Kle av og på for å regulere temperaturen
Dersom barnet ligger i vognen og har på seg yttertøy og tepper, er det viktig å åpne opp og ta av noe klær slik at barnet ikke blir for varmt hvis dere for eksempel går inn på et varmt kjøpesenter. Det samme må du tenke på om dere for eksempel kommer fra en kaldere bil. Gjør det til en vane å alltid kle av barnet med én gang dere kommer på oppvarmede steder, selv om barnet sover. Og tilsvarende kle på barnet når dere kommer til kaldere steder, for eksempel i en kald bil eller på tur.

Overoppheting kan være en risikofaktor i forhold til krybbedød. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) anbefaler foreldre å ikke ha for høy romtemperatur eller kle på barnet for mye. De anbefaler heller ikke bruk av lue inne, da et spedbarn kvitter seg med overskuddsvarme hovedsakelig via hodet.

Feber eller nedkjølt?
Dersom barn under tre måneder får feber, det vil si temperatur over 38 grader målt i endetarmen, bør det ifølge Spedbarnsboken undersøkes av lege. Helsenorge sier at det også er viktig å observere nøye og jevnlig dersom det nyfødte barnet har lav kroppstemperatur eller påvirket allmenntilstand. Er du i tvil om barnet bør tilses, ta kontakt med helsepersonell.

Kilder i artikkelen:
Helsenorge.no
Store medisinske leksikon: Jansen, Jan K. S.; Holck, Per: hypothalamus i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 22. februar 2023 fra https://sml.snl.no/hypothalamus
Landsforeningen uventet barnedød

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: