BabyTredagersfeber

Tredagersfeber

Utslettet starter ofte på bryst og rygg og kan senere spre seg til halsen og armene. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Synne Borge Foss 131713
Tredagersfeber er en vanlig virussykdom de fleste barn får mens de er små. Vanlige symptomer er feber og utslett. Dette bør du som forelder vite om sykdommen.

Tredagersfeber er en av de vanlige barnesykdommene som mange små barn får. Den ble i mange år kalt fjerde barnesykdom, men Norsk Helseinformatikk, nhi.no, kaller den nå for den sjette barnesykdom. Legene omtaler sykdommen som exanthema subitum eller roseola infantum. Uansett navn – så er det vanligst at barn får sykdommen i alderen 6 måneder til 3 år.

– Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier lege, Kari Løvendahl Mogstad.

Symptomer
Som regel begynner sykdommen med feber. Den varer gjerne i 3-7 dager. Barnet pleier ellers å ha god allmenntilstand og se ut til å være lite plaget. Deretter vil feberen falle og det vil oppstå et utslett på overkroppen, særlig bryst og rygg. Utslettet vil ofte gi røde prikker og fremstå litt nuppete. Senere kan det spre seg til halsen og armene. Utslettet varer vanligvis i noen få dager.

– Det er ikke uvanlig at barnet vil føle seg litt tufs og irritabelt, sier Løvendahl Mogstad.

Smittsomt
Tredagersfeber sprer seg fra person til person via dråpesmitte eller via spytt, for eksempel hvis to barn bruker samme kopp.

Smitten vil vedvare til utslettet er borte.

Inkubasjonstiden varier mellom 5 og 10 dager.

Hvordan forhindre smitte?
– Eneste måten å forhindre den fjerde barnesykdom på, er å ha god håndhygiene og unngå å hoste og nyse oppi hverandre, sier Løvendahl Mogstad.

Det er mulig at barn kan få igjen denne sykdommen senere, men risikoen er svært liten.

Behandling
– La barnet få tid til å bli friskt! La det få sove og hvile nok, samt gi det tilstrekkelig med drikke, sier Løvendahl Mogstad.

Det kan gis febernedsettende ved høy feber, altså hvis temperaturen nærmer seg eller overstiger 39 grader. Smertestillende kan gis hvis barnet har smerter eller plages.

Kontakt lege dersom feberen varer lengre enn en uke, eller utslettet varer lengre enn tre dager.

Bør barnet være hjemme?
– Generelt bør barn holdes hjemme dersom allmenntilstanden er redusert, og de har feber. Barnet trenger da ekstra hvile. Barn er ellers veldig gode til å ta den hvilen de trenger, når de har mulighet, og man må lytte til det! sier Løvendahl Mogstad.

Når utslettet og feberen er borte og allmenntilstanden er bra, kan barnet gå i barnehagen igjen.

Kilde: Norsk Helseinformatikk 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: