BabySykdom og symptomerHvor farlig er vannkopper?

Hvor farlig er vannkopper?

Det er en fordel å få vannkopper som barn. Jo eldre du blir, jo sykere kan du bli. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 44572
Vannkopper er den mest smittsomme av alle barnesykdommer, og de fleste vil møte på den – før eller siden. Jo eldre du blir når du får vannkopper, jo sykere kan du bli.

– Vannkopper er uhyre smittsomt, og de fleste blir smittet som små. Ved voksen alder har 90-95 prosent hatt vannkopper, og ikke alle vet om det en gang. Noen får kanskje bare fra én til tre prikker. Og har du først hatt vannkopper, har det store flertall livslang beskyttelse, sier overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Les også:

Her gir Karin Rønning svar på hyppig stilte spørsmål:

Noen snakker om at det går an å få vannkopper flere ganger. Stemmer det?
– Det er uhyre sjelden, og ikke noe vi regner med at skal skje. Så har du hatt vannkopper, er du ferdig med det, sier Rønning.

Har det heller ikke noe å si om barnet fikk vannkopper som baby eller før fylte to år?

– Nei. Har du hatt det, så blir du immun.

Hvor viktig er det å vite at en har hatt vannkopper?
– Det går an å påvise ved en blodprøve, men det er ikke noe vi vil gå ut med som en generell anbefaling. Dersom du tror du ikke har hatt det, går det an å ta vaksine. Det er heller ikke skadelig å ta vaksine dersom du skulle ha hatt vannkopper uten å vite det.

Er vannkopper farlig for gravide?
– Vannkopper kan meget sjelden smitte til foster, spesielt når mor er smittet i første del av svangerskapet. Man regner med ca. 2 prosent risiko for fosterskader ved vannkopper i deler av tiden før 20. svangerskapsuke.
Et nyfødt barn av mor som ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), har økt risiko for å få vannkopper hvis mor får utslett eller utbrudd av vannkopper nær fødselen, eller barnet utsettes for smitte av vannkopper inntil én uke etter fødsel. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper mellom fire dager før og to dager etter fødselen.

Hvordan er det å få vannkopper som voksen?
– Jo eldre du er, jo sykere blir du av vannkopper. Dette handler om at du får sterkere immunforsvar jo eldre du blir, og da kjemper kroppen mer imot sykdommer. Så voksne mennesker kan bli veldig syke. Jeg tenker at det er fornuftig av voksne som ikke har hatt sykdommen å vaksinere seg. Personer som ikke er i risikogrupper dekker kostnadene for vaksinen selv.

Hvem andre anbefales vaksine?
– Personer som av ulike grunner har nedsatt immunforsvar, som f.eks. personer som har blodkreft, går på cellegift eller skal gjennomgår transplantasjoner.

Kan du være smittebærer av vannkopper dersom du har et barn med vannkopper, men selv har hatt sykdommen?
– Nei, det er bare den som er syk som kan smitte videre.

Men det heter jo at du kan få helvetesild dersom du før har hatt vannkopper?
– Du får ikke helvetesild (Herpes zoster) uten først å ha hatt vannkopper. Etter en vannkoppeinfeksjon ligger viruset latent i kroppen, og kan reaktiveres. Du er ikke smittsom med helvetesild før du har fått blemmene. Men vet du at du har helvetesild, bør du holde deg unna folk med nedsatt immunforsvar og gjøre folk oppmerksom på at du er syk – slik at de selv kan avgjøre om de vil utsette seg for smitte. En som har helvetesild smitter ikke andre med helvetesild, men med vannkopper – dersom de ikke er immune mot vannkopper fra tidligere sykdom eller vaksine.

Når kan du gå tilbake igjen til barnehage og skole etter at du har hatt vannkopper?
– Vannkopper smitter ikke lenger når du har sluttet å få nye kopper og vannkoppene har fått skorpe. Vannkopper som smitter inneholder klar væske. Dersom det er vannkopper med skorpe og litt gult under, er det ikke lenger smittsom - men det kan være at det har kommet bakterier i og dannet en brennkopp.

Hvorfor er det viktig å holde barna vekke fra skoler og barnehager, hvis det er lurest å få sykdommen som liten?
– Vannkopper er uhyre smittsomt, og du er smittsom selv før du vet at du er smittet. Derfor kan det være vanskelig å slippe unna dersom det går en runde med vannkopper. Men folk skal ha mulighet til å bestemme selv om de vil utsette seg for smitte. Det kan for eksempel hende at de har personer med lavt immunforsvar i familien. Du kan se på vannkoppesmitte på tre måter:
1. Ta det som det kommer
2. Ta det når det passer
3. Ta vaksine
For en familie med flere barn kan vannkopper bety en god del sykedager. Dersom foreldrene ikke ønsker å ha vannkopper på barna, kan de kjøpe vaksine. Da har de full kontroll over situasjonen selv.

Hva tenker du om smitteparty?
– Det har vært brukt i lange tider, og jeg gikk selv til naboen med barna mine da de var små - fordi det passet oss å få vannkopper da. Men jeg vil derimot fraråde å dele kjærlighet på pinne for å få barna smittet. Jeg har lest om foreldre som gjør det, men tenker at det er veldig uhygienisk. Da er det ikke bare vannkopper som kan smitte, men flere andre ting du ikke har kontroll over.

Hvor tidlig kan en oppsøke smitte for å bli ferdig?
– Jeg synes det vil være fornuftig å vente i alle fall til barnet er ett år. Noen har søsken som gjør at de blir smittet før den tid, og det er det ikke så mye å gjøre med. Men barnet er 9-12 måneder før immunforsvaret er godt utviklet, og vil da takle sykdommen bedre.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: