Barn kan få blindtarmbetennelse i alle aldere, men forekommer svært sjelden før i fireårsalderen. De første symptomene på blindtarmbetennelse er magesmerter og kvalme.

Sist oppdatert: 26. januar 2011

Smertene begynner som regel i nærheten av navlen, men flytter seg etter hvert nedover langs høyre side. Bevegelse og trykk på området øker smertene, så barn med blindtarmbetennelse vil ofte ligge i ro. Noen får også diaré, noe som kan vanskeliggjøre diagnosen fordi symptomene ligner på mage-tarm-infeksjon.

Hva kan jeg gjøre?
Ved mistanke om blindtarmbetennelse skal ikke barnet ha smertestillende midler fordi det gjør det vanskelig å følge sykdomsutviklingen. Barnet skal heller ikke spise eller drikke noe i tilfelle det blir nødvendig med operasjon. En innpakket varmeflaske mot stedet hvor det gjør vondt, kan virke lindrende.

Når bør jeg søke lege?
Kontakt lege hvis barnet har symptomer som tyder på blindtarmbetennelse. En betent blindtarm som ikke blir operert, kan sprekke slik at tarminnholdet kommer ut i bukhulen og dermed kan forårsake bukhinnebetennelse.

Hvis legen som undersøker barnet har mistanke om blindtarmbetennelse, blir barnet lagt inn på sykehus for ytterligere undersøkelser. Hvis disse forsterker mistanken, blir blindtarmen operert bort med en gang.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?