Atopisk eksem

Atopisk eksem. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 3360 Sist oppdatert 27.01.11
Plagene ved atopisk eksem er verst når barnet er i tre- fireårsalderen. Utslettet som er rødt og klør kommer vanligvis i ansiktet, på baksiden av knærne og på innsiden av albuene.

Dette eksemet er dels arvelig betinget og dels miljøbetinget. Eksemet arter seg som rødt, kløende utslett, helst på kinnene, i knehasene og på innsiden av albuene, men også på andre deler av kroppen.

Utslettet kan være væskende, og det kan forverres ved matvareallergi. Hvis barnet klør seg, kan det dannes væskende blemmer. Utslettet vil vanligvis bli bedre med alderen; plagene er gjerne verst når barnet er mellom et halvt og fire år. Hos de aller fleste er eksemet borte før ungdomstiden.

Hva kan jeg gjøre?
Bruk mild, parfymefri såpe eller vaskekrem til rengjøring av huden. Du kan redusere plagene for barnet ved å smøre med fuktighetskrem slik at huden ikke blir tørr. Bruk vaske- og skyllemiddel uten parfyme til klesvasken, og la barnet ha bomullsplagg innerst mot huden.

Legen vil gi råd om behandling. I samråd med legen kan du også vurdere om du skal fjerne enkelte matvarer fra barnets kost. Det er viktig å huske god hudpleie i de periodene barnet har lite eksem, det vil bidra til å redusere episodene med hissig eksem.

Når bør jeg kontakte lege?
Søk lege hvis barnet ikke har hatt utslett før, eller hvis barnet ikke blir bedre.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Lytt til podcast om eksem og små barn her:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: