BabyLek med babyen!

Lek med babyen!

Barn lærer gjennom lek. Derfor bør du leke med barnet ditt, og legge til rette for at barnet kan leke selv. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Anne Carling, hentet fra Spedbarnsboken 2023-2024 4355 Sist oppdatert 18.01.23
For barn er lek lærdom. Barna utvikler sansene og får kunnskap om seg selv og omverdenen ved å leke. I den første tiden av barnets liv er mor og far det beste leketøyet. Det er ingenting som er mer interessant enn deres stemme, ansikt, mimikk og berøring.

Vil du høre kapittelet «Lek med spedbarnet» fra Spedbarnsboken som lydbok? 

Gjennom leken gir du barnet ditt det viktigste av alt – nærhet, oppmerksomhet og opplevelser. Barnet blir kjent med deg og du med barnet, og tilknytningen mellom dere styrkes og utvikles. Kjærligheten og oppmerksomheten du viser barnet ditt i leken, gir barnet en følelsesmessig trygghet og en lyst til å rette sin oppmerksomhet ut mot verden.

Etter som barnet vokser til, vil det ta i bruk mer og mer av seg selv og sine ferdigheter i leken. Kanskje vil du også oppdage nye sider ved deg selv og din egen lekenhet.

Det er forvirrende for barnet hvis dere stadig avbryter samspillet for å sjekke mobilen. Legg derfor bort mobil-telefonen når du leker med barnet – uansett alder!

Spedbarnets medfødte kompetanse

Spedbarnets sanser er godt utviklet allerede som nyfødt. Mors og fars stemmer har det hørt før det ble født, og det gleder seg over å kjenne igjen stemmene og se de menneskene stemmene tilhører. Etter få dager vil barnet snu seg etter en lyd for å se hvor den kom fra og hva som laget den.

I begynnelsen ser barnet best og klarest på rundt 25 centimeters avstand. Det er den avstanden det er mellom mors og barnets øyne ved amming. Barnet elsker å se på mors og fars ansikter. Det er kontrastene mellom mørkt og lyst, og bevegelsene, som fanger interessen. I tillegg til den følelsesmessige gleden det gir å være nær mor og far.

Barnet vil også etter noen få dager kunne skille lukten av mor fra andre kvinners lukt, og kan allerede ved fødselen skille mellom smakene søtt, surt, bittert og salt. Den første tiden foretrekker de fleste barn smaken av søtt.

Barn har en medfødt nysgjerrighet og utforskertrang. Ved hjelp av sansene følger de med på det som skjer rundt dem, og ønsker å finne ut av det og forstå. Det har vært gjort mange forsøk som viser hvordan spedbarn går løs på slike små oppgaver. Når oppgavene er “løst”, mister barna interessen for dem. Da vil de gjerne ha nye.

Barn er også født med evne til sosialt samspill. De b­ruker sine signaler, som er lyder, mimikk, bevegelser og gråt, for å uttrykke seg og komme i kontakt. Mor og far vet intuitivt hvordan de skal svare på barnets signaler på en slik måte at barnet skjønner sammenhengen mellom egne signaler og svarene. På den måten får barnet erfare at det kan påvirke omgivelsene ved å være aktivt, og det igjen gir en gryende opplevelse av eget verd.

Se tips til hvordan du kan leke med barnet ditt på lenkene under:

Markedet flommer over av leker

Vær kritisk når du kjøper leker til barnet ditt. På markedet kommer det stadig nye, billige leker som kan være farlige for barn under tre år. Se godt etter deler som kan løsne. Selv ganske små barn er flinke til å bruke hender og tenner og kan få løs deler som ikke er godt nok sikret. Når du kjøper leker, se etter CE-merking hvis du er usikker. Alle godkjente leker skal være merket med CE.

Barn får ofte mange flere leker enn det de kan leke med, og mye av det de får, blir brukt en gang eller to og så er det ikke interessant mer. Vær kresen i valg av leker. Stol på din egen dømmekraft.

Husk at det som finnes i et vanlig hjem og i naturen ofte er det som er mest interessant å leke med.

Barns fantasi er stor når det gjelder å bruke gjenstander på forskjellige måter. Esken den fine bilen ligger i kan være mer populær enn bilen. Lær av barnet ditt, og du vil oppleve at din egen fantasi utvikles til glede for dere begge. Kom med gavetips til besteforeldre, tanter og onkler. De beste gavene kan ofte være opplevelsesgaver som en tur i skogen, med toget, til badeland, på kafé og så videre. Det barn ønsker mest av alt, er å ha gode opplevelser sammen med en voksen. Det slår ut all verdens dyre leker.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: