BabyNår begynne med fast føde?

Når begynne med fast føde?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 72117

Tidspunkt for introduksjon av fast føde bør skje tidligst når babyen er fire måneder gammel, og senest ved seksmånedersalder.

Høsten 2016 kom ny retningslinje for spedbarnsernæring fra Helsedirektoratet. Der går det fram at anbefalingen fortsatt er fullamming i seks måneder, så lenge mor og barn trives med det. Dersom barnet trenger mer mat enn morsmelk, og er eldre enn fire måneder, bør fast føde introduseres da. Babyer som kun får morsmelkerstatning kan begynne med fast føde når de er fire måneder gamle. Tidspunktet for introduksjon av fast føde bør altså tilpasses hvert enkelt barn.

Ikke før 4 måneder, ikke etter 6 måneder
Introduksjonen av fast føde skal ikke skje før barnet er fire måneder gammelt, men man skal heller ikke vente lenger enn seks måneder. Selv om babyen er glad i morsmelk, og den fortsatt vil være den viktigste næringen en stund framover, er den ikke lenger nok til å dekke babyens behov for næringsstoffer.

Introduksjonen bør skje gradvis, og det er små mengder det er snakk om den første tiden. Tidspunktet for introduksjon av fast føde er også med å påvirker hvor fort introduksjonen bør skje. Begynner man tidlig, bør man gå saktere fram enn hvis man venter til barnet er seks måneder gammelt.

Babyen skal fortsatt ha melk
Morsmelk eller morsmelkerstatning vil være en viktig del av babyens kosthold en god stund etter at dere har begynt med fast føde. Fast føde kommer altså i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning.

Mye tyder på at morsmelken beskytter barnet mot reaksjoner på mat, og derfor er det gunstig å fortsette å amme mens fast føde introduseres – og gjerne enda lenger. For å opprettholde melkeproduksjonen er det lurt å amme før du gir fast føde i overgangsperioden. Kanskje vil babyen også ha litt melk etterpå.

Når barnet blir eldre og spiser mer mat, vil gjerne antallet måltider med morsmelk synke naturlig. Men det er ofte mulig å beholde et par mellommåltider til dagen med morsmelk i både måneder og år om dere ønsker det.

Du må ikke begynne med grøt
Mange velger grøt som barnets første faste føde, men du kan også velge frukt, avokado, potet eller moset middagsmat. Formålet er først og fremst å venne barnet til nye smaker og konsistenser.

Synes du introduksjonen av fast føde går sakte fordi barnet ikke vil ha maten? Kanskje du kan prøve en annen matvare og se om barnet liker den bedre? Eller vudere konsistensen – det tar tid å venne seg til annet enn flytende kost for noen. I starten handler det mest om å komme i gang.

Ingen grunn til å unngå matvarer for å hindre allergi
Tidligere var enkelte matvarer knyttet til forekomst av allergi, og man skulle vente med å introdusere disse matvarene. Nå anbefaler man å introdusere også matvarer som fisk, egg, hvete og nøttepålegg samtidig som annen fast føde. Det eneste forbeholdet er om barnet selv har påvist allergi – da skal man naturligvis unngå matvaren.

Unngå honning!
Det finnes imidlertid noen restriksjoner på hvilke matvarer som kan gis til babyer. For eksempel honning skal ikke gis til barn under ett år.

Innholdet i artikkelen er basert på artiklene lenket over. Er du bekymret eller har spørsmål, ta kontakt med helsestasjon eller fastlege. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: