BabyKroppen etter fødselen

Kroppen etter fødselen

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av jordmor Randi-Elisabeth Dalhaug 11930 Sist oppdatert 26.02.08

De første dagene etter fødselen preges av store forandringer, og noen kvinner kjenner seg trette og slitne. Det gjelder både om fødselen skjedde vaginalt eller ved keisersnitt.

Etterrier
En del plages med etterrier, et tegn på at livmormuskelen arbeider med å trekke seg sammen.Livmoren skal bli tilnærmet lik det den var før graviditeten. Det er fint om du ligger på magen noen ganger i løpet av døgnet. Det kan dempe etterriene litt, og blodvæske fra livmoren tømmes bedre ut. Fødselskanal, bukvegg, hormoner og blodsirkulasjon skal også tilbake til normalt. Det er nyttig å gjøre knipeøvelser med bekkenbunnsmusklene.
Fysioterapeuten på fødestedet vil kunne instruere deg. Melkeproduksjonen vil komme i gang i løpet av de første dagene. Da kan brystene dine kjennes ømme og vonde. Når barnet suger på brystet, stimuleres livmormuskelen til å trekke seg sammen. Dette kalles etterrier. Noen flergangsfødende kan oppleve ubehagelige etterrier de første dagene etter fødselen.
Renselsen
De første dagene etter fødselen vil du blø fra skjeden. Dette kalles renselse og inneholder blod, slim og avstøtt vev, samt bakterier og sekresjon fra sårflaten i livmorhulen. Jordmor observerer renselsens mengde, farge og lukt hver dag, men det er viktig at du som barselkvinne, også følger med. Mengden av renselse er individuell. De første 3–4 dagene er den vanligvis mer enn ved en rikelig menstruasjonsblødning, deretter avtar den.
Renselsen lukter som menstruasjon. Noen ganger foretas det et lite klipp i mellomkjøttet under fødselen. Det er jordmor som vurderer dette i hvert enkelt tilfelle, og det blir sydd når fødselen er over. Det gis da lokalbedøvelse, og stingene skal ikke fjernes. Trådmaterialet er laget slik at det absorberes i vevet. De første dagene etter fødselen kan det kjennes litt sårt og stramt nedentil. Da føles det svært behagelig med barselskyll. Bruk hånddusjen eller en kanne med grønnsåpevann. Blås gjerne tørt med hårføner. Noen synes det er vanskelig å late vannet de første timene etter fødselen, og mange føler heller ikke behov. Dette skyldes ofte små hevelser, småblødninger, omkring urinrøret. Men det er viktig at blæren tømmes.
En full urinblære kan hindre at livmoren trekker seg sammen, og du kan blø mer enn nødvendig. Hvis det svir når du later vannet, kan det lindre å helle vann over underlivet når du tisser. Av hensyn til infeksjonsfaren skal du ikke bade i barseltiden, dvs. i de første ukene etter fødselen. Men du kan dusje så ofte du vil. Noen opplever at mage-/tarmfunksjonen er blitt langsommere. Det er viktig at du spiser fiberrik mat og drikker mye, gjerne vann. Det er også viktig med lett fysisk aktivitet. De fleste barselavdelinger har “mødretrim”, der det blir vist nyttige barseløvelser.
Latter og tårer
Mange barselkvinner opplever at humøret er ustabilt. Man veksler raskt mellom latter og tårer. Men barseltiden er mest glede. Som nye foreldre skal dere bli kjent med barnet deres, og barnet skal bli kjent med dere. Noen mødre er i sjuende himmel like etter fødselen og stråler av lykke. Men ikke alle opplever det slik, og hos mange kommer morsfølelsen gradvis. Når du blir kjent med barnet ditt, føler nærhet og trygghet og opplever at du mestrer den nye situasjonen, vil du trives bedre og bedre i morsrollen.
Keisersnitt
Et keisersnitt vil vanligvis være en større belastning for kroppen enn en normal fødsel, men friske kvinner kommer seg relativt raskt.
Dersom barnet ditt ble født ved keisersnitt, er det viktig å komme i bevegelse fortest mulig etter operasjonen. Det er større muligheter for å få blodpropp dersom du blir for passiv i barseldagene. Personalet vil oppmuntre deg og hjelpe deg i gang. Du vil nok plages med sårsmerter i noen dager etterfødselen, men du vil få smertestillende midler etter behov.
Dersom blodtapet har vært stort i forbindelse med inngrepet, eller hvis det har oppstått en infeksjon, vil det ofte være behov for å bli noen dager lenger på barselavdelingen. Som regel kan du få mat og drikke dagen etter inngrepet, og den intravenøse væsketilførselen trappes gradvis ned. Plastkateteret til urinblæren blir også vanligvis fjernet dagen etter forløsningen. Allmenntilstanden din vil bli kontrollert jevnlig, med måling av blodtrykk, puls, temperatur, urinmengde og utflod. Noen får kraftige luftsmerter på grunn av oppsamlet tarmgass når fordøyelseskanalen begynner å fungere igjen. Ofte kan et lite klyster eller en stikkpille hjelpe mot disse plagene. Det er forskjellige måter å sy operasjonssåret på. Det kan sys under huden med et trådmateriale som løser seg opp mens såret gror, eller det kan sys i huden.
Da brukes en type tråd som må fjernes etter 5–10 dager. Operasjonssåret stelles av jordmødrene på barselavdelingen. Dersom såret er tørt og rent, trenger det ikke noe spesielt stell, og du kan dusje som vanlig. Såret gror relativt raskt. Fysioterapeuten på avdelingen vil gi deg puste- og hosteøvelser. Disse øvelsene er viktige fordi de utspiler lungene og befrir dem for slim. Dette vil få rester av bedøvelsen ut av kroppen. Øvelsene kan være litt ubehagelige – det “lugger” gjerne i operasjonssåret – men det hjelper litt å støtte såret med en pute. Du bør unngå å løfte unødvendige og tunge ting, i alle fall inntil du kommer til etterkontroll 6–8 uker etter fødselen. Når du løfter noe, bør du følge den veiledningen du har fått av fysioterapeut og jordmor.
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: