Legg fra deg telefonen og la sosiale medier være. Si nei takk til besøk. Og ha ikke dårlig samvittighet! Du har rett til å bli kjent med din nye baby, i fred og ro!

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Barseltiden har en funksjon: å la de nybakte foreldrene i ro og fred få venne seg til sin nye rolle som forelder, og bli kjent med den lille.

Det er selvfølgelig helt individuelt hva man orker av besøk og telefonsamtaler den første tiden etter fødselen. Noen føler for å dele underet som har skjedd med hele verden, og synes det er kjempekoselig med besøk av familie og venner. Andre orker knapt å tenke på kaffebesøk og kimende telefoner. Uansett bør du ta deg tid til å nyte den nye tilværelsen. Nyt de rolige stundene sammen med barnet ditt.

I allefall den første tiden. Det blir nok av tid til å møte andre og dele erfaringer, tanker og følelser.

Her er noen gode råd for hvordan du kan få mest mulig ro i de første ukene etter fødselen:

  • Bestem selv hvem du vil treffe og hvor lenge. Som nybakt mamma ønsker man naturlig nok å vise frem babyen til den nærmeste familie. Men la det skje på dine premisser!
  • Vent en stund med vennene. Del nyheten i sosiale medier eller på melding, men si at dere vil ha litt tid til å bli kjent, og tar kontakt når dere er klare for det.
  • Vær tydelig i forhold til de besøkende. Si klart i fra hvordan du har det. Hvis du trenger å trekke deg tilbake sammen med babyen, så gjør det.
  • Be besøkende selv ta med mat eller kaker. Og vis dem hvor kaffetrakteren står. De som du ikke kan si dette til, kan vente med å komme. Det samme gjelder dem som ikke tåler å se et skittent kjøkken, hybelkaniner i hjørnene, uredde senger og en mamma i morgenkåpe med uvasket hår.
  • Slakk av på kravene! Du rekker ikke å dusje, håret er fett, og du går i morgenkåpe og tøfler klokken tre på ettermiddagen. Hva så? Du er blitt mamma!
  • Be om avlastning. Dersom du er trøtt og lei, erkjenn det! Be om hjelp, i første rekke fra pappaen, men også fra familie og venner. Et nettverk av støttepersoner er enormt viktig for en nybakt mamma.
  • Glem klokken! Tid opphører å eksistere i de første ukene med en nyfødt baby. Og slik skal det være. Følg barnets rytme, hvil når barnet sover og unngå å gjøre for mange avtaler. Glem avtaleboken, skru av mobilen, trekk ut telefonledningen.Lev i nuet! Denne tiden kommer aldri tilbake!
Hva synes du om artikkelen?