AnnonsørinnholdLiberoSpise fisk når du er gravid?

Spise fisk når du er gravid?

Av Libero 2061
Fisk og skalldyr inneholder mange næringsstoffer som barnet i magen og den gravide trenger. De inneholder blant annet viktige fettsyrer som er avgjørende for utviklingen av barnets hjerne. Men, enkelte typer fisk kan inneholde miljøgifter, så det gjelder å velge med omhu.

Fisk er sunt, med mange viktige vitaminer og mineraler, for eksempel D-vitamin, jod og selen – og ikke minst omega-3-fettsyrer. Derfor kan du godt lage en herlig fiskegryte, en tunfisksalat eller ovnsbakt laks nå!

Sushi, reker eller laks – hvilke typer fisk er bra for gravide?
Under svangerskapet kan du spise både fet fisk og hvit fisk – gjerne to til tre ganger i uken. Fisken kan være fersk eller frossen, eller hvorfor ikke velge for eksempel fiskeboller eller fiskepinner? Det er som sagt god næring for både barnet i magen og den gravide. Men ikke all fisk er sunt.

Hvilke typer fisk kan du spise, da?

  • All oppdrettsfisk kan spises to til tre ganger i uken.
  • Reker, kreps, ulike typer muslinger og andre skalldyr er sunt. Men hvis du er glad i krabbe, burde du kun spise det hvite kjø
  • Tunfisk på boks kan du spise, men unngå stykker av hel tunfisk.
  • Spis gjerne laks og laksefisker, for eksempel røye og ø
  • Helsemyndighetene anbefaler blant annet også sild og torsk, sardiner, sei, ansjos, Alaska pollock, hyse, lysing, lutefisk, makrell og rø
  • For å unngå enkelte sykdommer som kan være farlige under svangerskapet, bør gravide bare spise gravet eller røkt fisk hvis den er helt fersk og nypakket. Det samme gjelder sushi (rå fisk).

Kvikksølv og andre gifter – fisk gravide ikke må spise
Hvorfor finnes det en liste med «godkjente» fisker? Jo, dessverre finnes det fiskeslag som inneholder mye miljøgifter, for eksempel PCB, dioksiner og kvikksølv, som kan forstyrre utviklingen av barnets nervesystem, og som du derfor ikke bør spise så ofte hvis du er gravid. På matportalen.no finner du oppdatert informasjon og anbefalinger. Her har vi samlet deres råd om fisk gravide ikke må spise:

  • Unngå raket fisk, blåkveite over 3 kilo, all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over 1 kilo og røye over 1 kilo. Unngå eksotiske fiskeslag som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt.
  • Unngå brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell.
  • Unngå fiskelever. Gravide bør heller ikke spise svolvær eller lofotpostei da disse inneholder mye fiskelever.

Og hvis du ikke vil spise fisk?
Det er ikke alle som vil spise fisk, og det finnes andre måter å få i seg omega-3-fettsyrer på. Blant annet gjennom tilskudd av fiskeolje, algeolje eller andre matvarer. Vil du vite mer om vegetarmat eller vegansk kosthold under svangerskapet, kan du lese her. Er du ute etter mer generelle råd om et sunt kosthold for gravide, har vi samlet dem under våre ti tips til et sunt kosthold under svangerskapet.

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: