GravidNyttige cocktails for gravide!

Nyttige cocktails for gravide!

Nyt en (alkoholfri) cocktail med god samvittighet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Marina Nilsson. 5345 Sist oppdatert 30.03.11

De er alkoholfrie, varme eller kalde og ikke bare til fest! Disse drinkene kan hjelpe deg mot kvalme, sure oppstøt, dårlig nattesøvn og andre slitsomme graviditetsplager. Skål!

Mot kvalme!
Kvalme i svangerskapet rammer rundt 75 prosent av alle gravide. Vann motvirker uttørking og er ofte det beste å drikke, men server gjerne vannet på en litt morsommere måte enn du pleier!

* Melon og mynte: Skjær et par skiver av en smaksrik melon, for eksempel gallio og legg i vannkaraffelen. Pynt med mynteblad, gjerne hakkede slik at smaken kommer bedre frem. Drikk kald.

* Ingefær og blodappelsin: Skjær en bit fersk ingefær i tynne skiver. (Ingefær er forresten en klassisk hjelp mot kvalme!) Legg også skiver av blodappelsin i vannet.

* Melonslush: Ta bort kjernene fra en skive vannmelon og mix den sammen med vann til du får en kremete konsistens. Drikk avkjølt.

Hvorfor blir jeg kvalm?
Blodsukkerinnholdet synker, blodtrykket er lavere og den voksende livmoren trykker tidlig mot magesekken. Dette er noen av årsakene til svangerskapskvalme, men hvorfor en del gravide går gjennom et svangerskap uten å bli kvalme er fortsatt en gåte…

Mot magesyre og sure oppstøt!
Magesyre og sure oppstøt er vanlig blant gravide. Kald melk lindrer og du kan enkelt lage en god og nyttig cocktail:

* Smoothie: Miks melk og valgfrie fryste bær med stavmikser eller i en blende. Server straks.

* Milkshake: Miks melk, banan og noen isbiter på samme måte for en litt mektigere drikk.

* Mocktail: Miks melk og grenadine (alkoholfri fargetilsetting som lages av granatepler) i en shaker med is og sil ned i et cocktailglass. GIr en hærlig rosa og skummende melkedrikk som smaker litt søtt.

Hvorfor får jeg sure oppstøt?
Livmoren din vokser og trykker på magen, samtidig som din nedre del av magesekken av hormonelle grunner er mer avslappet enn vanlig. Det gjør at magesyre trenger opp fra magesekken til strupen. Unngå alle slags juicer og syrlige drikker. Det gjør plagene verre.

For en god natts søvn!
Et glass varm melk er anbefalt i alle tider som en drikk som gir god nattesøvn. I dag vet vi at amminosyren tryptofan, som finnes i melk, er viktig for kroppens produsjon av serotonin som igjen styrer trøtthet.

* Varm melk: Varm litt økologisk melk i en kjele med ingefær, gurkemeie, muskat og kardemomme. Dette skal i følge ayurveda (eldgammel indisk kostholdslære) få kroppen til å slappe av og bli sterkere mens du sover.

Hvorfor sover jeg så dårlig?
Oftest kommer plagene i løpet av tredje trimester da babyen trykker på urinblæren og ikke minst tvinger deg opp om natten for å tisse. Det er vanlig å drømme mer og ulike typer fysiske kramper gjør søvnen urolig. En del eksperter mener at søvnforstyrrelsene også har som funksjon å venne den kommende mammaen på våkenetter som kommer under spedbarnsperioden.

For ny energi!
Graviditeten inneholder flere perioder hvor du kan føle deg trøtt og uopplagt, selv før mange har rukket å vokse noe særlig. Forsøk denne alkoholfrie toddyen som bare inneholder energigivende ingredienser!

* 1 dl melk
* 1 dl mangojuice
* 1 spiseskje flytende honning
* 1 egg
* 1 skrelt kiwi

Bland alle ingrediensene med en blender til drinken har fått en luftig konsistens.

Hvorfor har jeg ingen energi?
Under graviditeten øker blodmengden fra ca 4 til ca 6 liter. Når blodet "spes" ut rekker ikke produksjonen av røde blodlegemer å henge med, noe som gir lave hemoglogin-verdier. Da blir du trøtt! Spis jernrik mat for å få opp nivået på hemoglobin. 

Les også:

Til festen!
Her er to alternativer for drinker som passer både på sommer - og vinterfester!

Vinterkos:
Varm opp solbærjuice med litt kanel og stjerneanis. Et godt og alkoholfritt altnerativ til gløgg.

Sommerfrisk:

2 cl kokossirup
1 cl blå curacao sirup
1 dl ananasjuice
4 cl melk
Isbiter

Miks i blender og nyt en søt og eksotisk drink!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: