Må man kvitte seg med katten når man venter barn? Eller er det ikke så farlig som mange vil ha det til? Jordmor Ragna T. Larsen svarer.

Sist oppdatert: 15. oktober 2012

Hei

Vi har tatt til oss en hjemløs kattunge og veldig mange rundt oss er svært skeptiske til at vi har skaffet oss dette siden jeg er gravid i 14 uke.

Jeg har fått kattungen vaksinert og sjekket hos dyrlegen. Jeg holder meg unna katteavføring og vasker hendene når jeg har kost med ham.

Er det så farlig som alle skal ha det til når det gjelder å være gravid og ha katt?

Jeg har hatt katt hele livet…

Les også:

Er det farlig med orgasme?

Hvor stor er slimproppen?

Skal man være boblende lykkelig hele tiden?

Svar fra jordmor Ragna:

Hei på deg!

Og gratulerer med baby i magen.

Du gjør alt det riktige i forhold til det å ha katt, så dette går helt fint! Fortsett å la andre ordne kattedoen og vær nøye med å vaske hender når du har kost med katten.

Det man er redd for er en parasitt som gir en sykdom som heter toxoplasmose, og som kan finnes i katteavføring. Denne parasitten er farlig for små fostre og bør absolutt unngås!

Siden du har hatt katt hele livet, kan det veldig godt være at du har antistoffer mot denne parasitten, og da er du og babyen i magen beskyttet. Du kan be legen din undersøke om du har disse antistoffene – det er gjort ved en enkel blodprøve.

Lykke til da!

Vennlig hilsen jordmor Ragna

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelVaksinere bort omgangssyken?
Neste artikkelNår trykketrangen melder seg
DEL