Må man kvitte seg med katten når man venter barn? Eller er det ikke så farlig som mange vil ha det til?

Årsaken til at mange har hørt advarsler om kontakt med katter mens de er gravide, er at katter kan smitte den gravide med sykdommen toxoplasmose. Toxoplasmose er forårsaket av toksoplasma gondii, som ifølge Folkehelseinstituttet er en av verdens mest utbredte parasitter. Parasitten kan ha sitt voksne stadium i tarmen hos kattedyr. Dersom katten er smittet, skiller den ut små egg i avføringen, og disse kan smitte mennesker.

Svært skadelig for foster
Infeksjoner med toxoplasmose har ofte et mildt sykdomsforløp eller oppdages ikke, men kan være skadelig for et foster. Dersom en gravid kvinne smittes med toxoplasmose for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret. I verste fall kan smitten forårsake abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet.

Kontakt med avføring fra katter er bare én av måtene toxoplasmose kan smitte på. Du kan også få smitten gjennom mat og drikke som har vært i kontakt med katteavføring, som uvasket frukt eller grønnsaker. Også ved å spise kjøtt som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet kan du få i deg smitten.

Du kan ha antistoffer
Dersom du har vokst opp med katt eller har hatt katt før du ble gravid, kan det hende at du har blitt smittet av toxoplasmose tidligere i livet. Du vil i så fall ha antistoffer mot parasitten, og disse antistoffene beskytter fosteret mot infeksjon. Ifølge Matportalen har mellom 10 og 20 prosent av befolkningen i Norge antistoffer mot sykdommen. Det er mulig å ta en blodprøve for å sjekke om du har antistoffer mot toxoplasmose, men det er ikke noe som blir gjort rutinemessig. Snakk med legen din dersom du lurer på om du bør ta en slik blodprøve.

Vær nøye med hygienen
De generelle rådene for å unngå smitte av toxoplasmose når du er gravid, er blant annet å unngå kontakt med katter og katteavføring. Men hva hvis du allerede har katt som kjæledyr?
– La andre ordne kattedoen og vær nøye med å vaske hender når du har kost med katten, sier jordmor Ragna T. Larsen.

Luking i blomsterbed der katter kan ha gjort fra seg, innebærer også en smitterisiko. Mens du er gravid bør du overlate denne jobben til noen andre, eller eventuelt bruke hansker.

Dersom du ikke har katt fra før, kan det kanskje være greit å ikke skaffe seg katt mens du planlegger å bli gravid eller er gravid.

Dersom du skal til utlandet, er det spesielt viktig å følge forebyggende råd mot toxoplasmose. Unngå å komme i kontakt med fremmede katter. Parasitten er nemlig mye mer utbredt i milde og fuktige strøk, og er vanligere i Mellom- og Sør-Europa enn i Nord-Europa. Utenlandsreiser til land utenfor Nord-Europa medfører derfor en betydelig smittefare.

Så utbredt er toxoplasmose i Norge:
Folkehelseinstituttet beskriver et nasjonalt prosjekt for forebygging av medfødt toxoplasmose, og dette omfattet ca. 36.000 gravide:

– Blant de gravide som ble undersøkt i prosjektet, var om lag 89 prosent mottakelige for smitte. Toxoplasma-infeksjon ble påvist hos 0,182 prosent av dem i svangerskapet. Forekomsten varierte geografisk, og var høyest i Oslo (0,48 prosent) og svært lav i Nord-Norge (under 0,1 prosent).
– Parasitten ble overført til fosteret hos 30 prosent av de gravide som ble smittet.

Kilder:
Norsk Helseinformatikk, nhi.no
Matportalen.no
Helsenorge.no
Folkehelseinstituttet, fhi.no
Jordmor Ragna T. Larsen

Les også:

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?