AnnonsørinnholdLiberoTre ting som får babyen til å sove

Tre ting som får babyen til å sove

Av Libero 24599
Det finnes ingen universalmetode for å få babyer til å sove hele natten, men hvis babyens grunnleggende behov er dekket, er mye gjort. Og vanligvis sover ikke babyer hele natten før de er rundt seks måneder gamle.

Smart mating hjelper babyen med å sove

Nyfødte spiser like mye om natten som om dagen, enten de får flaske eller ammes. Det kan være en fordel å amme babyen ordentlig mot slutten av dagen, slik at den blir mett og kan sove i lengre perioder om natten. Det kan dreie seg om fire eller fem timer – iblant enda mer – til glede for både barn og foreldre. Men vanligvis sover ikke babyer hele natten før de er rundt seks måneder gamle.

Babyer som får morsmelkerstatning, sover vanligvis lenger om gangen enn babyer som ammes, siden morsmelk forbrennes raskere enn morsmelkerstatning. Hvis babyen får flaske, enten med morsmelk eller med morsmelkerstatning, kan den trenge mer hjelp med å sovne etter et nattmåltid enn en baby som ammes. Det skyldes trolig at babyer som mates med flaske, må vente på at flasken skal bli klar, og derfor rekker å våkne ordentlig.

Tre ting som får babyen til å sovne

Babyer som er under et halvt år gamle, trenger ofte en trygg favn for å klare å sovne. Kroppskontakt, varme og rolige bevegelser er tre ting som virker beroligende på både barn og voksne. Det kan hende babyen roer seg lettere hvis den som mater den, samtidig har hudkontakt med den. Dere kan også prøve å roe babyen ved å vugge den før dere legger den i sengen.

Bed-in-bed eller «sidevogn» ved sengen

Undersøkelser viser at antall tilfeller av krybbedød har gått kraftig ned etter at man begynte å anbefale at spedbarn under tre måneder sover i egen seng. Mange løser det ved å plassere en sprinkelseng langs mammaens side av sengen. Hvis du fjerner sprinklene som vender mot mammaens seng, og plasserer madrassene i samme høyde, kan det fungere fint som «sidevogn» i begynnelsen. En annen mulighet er en bed-in-bed i foreldrenes seng. Mor og barn er da nær hverandre, noe som gjør nattammingen enklere, i tillegg til at det beskytter barnet mot å bli klemt av de voksne.

Når et barn i perioder sover urolig

Når barnet trenger lang tid for å sovne, strever med å få sove eller sover urolig, kan det skyldes følgende:

  • Noe i barnets omgivelser har endret seg.
  • Det skjer en stor utvikling hos barnet. Kanskje det er i ferd med å lære seg noe nytt, for eksempel å krabbe eller gå.
  • Barnet blir overstimulert med for mange nye inntrykk i løpet av dagen.
  • Situasjonen rundt leggingen gir barnet for mange inntrykk.

Tenk over om dere kan begrense mengden inntrykk ved leggingen enda mer. Særlig når det gjelder lyd og lys.

Spedbarn og søvn

Et nyfødt barn går raskt over fra én tilstand til en annen. Det er ikke våkent og rolig særlig lenge om gangen, og det blir fort urolig. Et nyfødt barn sover store deler av tiden, men i korte perioder, vanligvis to til tre timer. Disse relativt korte periodene med søvn avbrytes av andre korte perioder når barnet spiser, blir skiftet på og iblant også utforsker verden. Mange nyfødte barn sover mellom 16 og 18 timer i døgnet. Dette varierer veldig fra barn til barn, og etter et par måneder endres sovevanene.

En harmonisk avslutning på dagen gir bedre søvn


Barnets følelser påvirker i stor grad deres egne følelser. Barnets glede smitter over på dere, og når barnet er urolig, kan dere merke uroen i egen kropp. På samme måte påvirkes barnet av deres følelser. Før leggetid er det viktig at stemningen er god og trygg. Forsøk å avslutte dagen på en hyggelig måte og kjenne at det er godt å komme seg i seng etter en lang dag. Det enkleste og mest praktiske for hele familien er å følge babyens behov og naturlige måte å sovne på: i favnen på en voksen.

Mer om søvn

Når barnet er i balanse og sover godt, er det gunstig for alle. Her finner du flere tips og råd.

Korte filmer:

Om å legge barnet her

Å trøste barnet her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: