Nå er det endelig ferietid! Når du skal ut og reise med barn så er det viktig å tilpasse reisen etter barnet. Det er ofte ikke så enkelt som det høres ut som.

Beregn god tid og vær fleksibel. Ting går ikke alltid helt som planlagt! Et tips er å involvere barna i planleggingen. Det gir dem en følelse av at det er deres ferie også, og entusiasmen for pakking og selve reisen blir større. Ved å snakke om stedet og flyturen, for eksempel, kan dere overføre de positive forventningene til barna.

La ikke opplegget bli for omfattende! Ferien er en unik mulighet til å være sammen med barna i fred og ro og å oppleve nye ting sammen.

Huskeliste for ferieturen

Hva man trenger på turen avhenger selvfølgelig av hvor man skal, men her er noen tips til hva dere trenger:

 • Pass til barna
 • Reisetrille
 • Vogn/Prampack
 • Solskjerm til vognen
 • Myggnetting til vogn og eventuelt reiseseng
 • Stelleveske med stellematte
 • Bilstol hvis dere skal ut å kjøre
 • Sommertrekk til bilstolen
 • Reiseseng
 • Babycall
 • Bleier
 • Parasoll
 • Våtservietter
 • Koseklut/kosedyr
 • Solkrem
 • UV-badetøy
 • Bæresele/bæresjal/bæremeis
 • Stol for stol eller stol for bord
 • Vippestol til de minste
 • Smokker
 • Førstehjelpspakke
 • Solskjerming til bilvinduene
 • Info (armbånd for barnet med foreldrenes telefonnummer på)
 • Solhatt
 • CD’er, DVD’er og/eller iPad

Reisetriller

En reisetrille er nett og liten vogn som er enkel å ta med seg og tar liten plass. De fleste reisetriller kommer med sittedel og passer derfor fra ca. 4-6 månedersalderen, dersom liggestillingen er god. Til enkelte reisetriller får man kjøpt små babybager som egner seg i nyfødtperioden. Når barnet kan sitte selv, sitter de fleste godt i en reisetrille.

Mange velger å kjøpe seg en reisetrille fordi de ønsker en lettere vogn som er enklere å ta med seg. Skal du kjøre buss fra flyplass eller leie bil, så kan det være smart med en vogn som er superenkel å slå sammen og om tar liten plass. Mange er også redde for at hovedvognen skal få hard medfart og bli skadet.

Reisetriller har stort sett mindre og enklere hjul enn tradisjonelle vogner. Dette gjøre dem lettere, mer kompakte sammenslått og enklere å manøvrere på små og trange flater.

Mange ønsker å ta med reisetrillen gjennom sikkerhetskontrollen og helt til gaten når de skal fly. Dette er ingen selvfølge, og dere bør da sjekke med flyplass og flyselskap hva deres praksis er.

Hovedvognen på ferie

Til de minste velger mange å ta med hovedvognen med babybag som de bruker hjemme. Da har babyen en trygg og kjent soveplass, og man har en vogn som (stort sett) er god å trille på de fleste underlag, da de fleste vogner som selges i Norge har større hjul med gode trilleegenskaper samt god demping i understellet.

Flyselskapenes retningslinjer om vogn på fly

Skal dere ta med vogn på flytur, bør dere sjekke flyselskapets retningslinjer for vogn på fly. De fleste flyselskapene skriver på sine hjemmesider hvordan de krever at vognen skal pakkes, og hva de eventuelt dekker av skade på vognen. Airshells og Stokke Pram Pack anbefales. Skal du reise med vogn til et lite barn, får du hos mange flyselskaper den med gratis. Er barnet over 2 år, oppgir flere at du må betale for å ta med vognen. Hos Norwegian kan du fritt ta med både barnevogn OG bilstol gratis frem til barnet er 11 år.

De siste årene har det kommet triller som stadig blir mindre og mindre. Noen tilfredsstiller størrelseskravene til håndbagasje og man har derfor kunnet ta dem med inn i kabinen. Her er det nå strammet inn litt, og en vogn som man tidligere fikk med seg inn i kabinen, kan nå bli stoppet ved gaten å plassert med innsjekket bagasje. Det kan skyldes at man har med seg for mange håndbagasjer. En stelleveske er én håndbagasje. Spedbarn har stort sett mulighet til å ha med håndbagasje på 5 kilo. En trille kommer ikke innenfor det. Som forelder kan man da heller ikke ha flere håndbagasjer enn en stelleveske eller en vogn. Retten til å ha med vogn gratis gjelder dersom man sjekker den inn som vanlig bagasje.

På tur med bil

Det er slett ikke sikkert dere skal på en ferie der dere trenger å tenke på størrelsene på vogna eller risikoen med å sende den på fly. På hytta, i fornøyelsespark eller annen aktiv ferie, kan det være veldig deilig å ha med en robust og god vogn, og da primært den vogna dere har investert i som hovedvogn.

Skal dere reise på fjelltur, er en god bæremeis eller bæresele smart. De minste barna kan fint være med ut på tur fra de er små i en bæresele de sitter godt i. Vi anbefaler da en sele som er utformet riktig ergonomisk for små kropper. Til de fleste bæreselene får man kjøpt vind-/regntrekk slik at babyen kan bæres også i ruskete og kaldt vær. I en bæremeis anbefaler vi å bruke vindtett tøy på barnet. Mange barn sovner godt når de blir båret på tur og da kan det være vanskelig å kle av eller på. Vindtett lag er da viktig.

Barn under 6 måneder bør ikke ligge i pulk. Etterhvert som barnet vokser kan man teste ut korte turer, men god isolasjon i bunnen av pulken og skikkelig varm vinterpose og tepper er viktig. Bruk gjerne lammeskinn i bunnen av pulken. Husk også vindtett lue, gode votter og tykke sokker som holder føttene varme.

Sikker i bil, buss og på fly

Vi i Barnas Hus er svært opptatt av at barna sikres riktig i trafikken. Vår anbefaling er derfor at dere tar med egen bilstol på reise. Skal dere leie bil i utlandet for eksempel er sjansen for å få en stol som kan brukes bakovervendt så å si lik null. Spørsmålet dere må stille dere selv er om dere er villige til å kompromisse på sikkerheten. I sydligere strøk kjøres ofte det fortere og mer aggressivt enn her hjemme. Er dere da komfortable med å ta til takke med en forovervendt stol som dere ikke kjenner historikken til eller vet hvordan har gjort det i test?

Kaja Jørgensen i Barnas Hus har utstrakt erfaring med å leie bil i utlandet. «Etter å ha sett hvordan bilstolene ofte ligger slengt i et rom i parkeringshuset, har det vært uaktuelt for oss å bestille bilstoler gjennom leiebil selskapet. Stolene bærer preg av uforsiktig bruk og er ofte gamle. Vi har på det meste reist med tre bilstoler hjemmefra. Tre barn og mye bagasje krever en del ved avreise, men sikkerheten til barna våre betyr alt.»

De siste årene har flyselskapene blitt mer åpne for å benytte bilstoler om bord i flyene. Er barnet under 2 år, må man bestille eget sete til barnet. Det er viktig å være klar over at bilstolen må festes på korrekt vis slik den er produsert for. Det vil si en bakovervendt stol må festes bakovervendt, og flyene har ikke isofix. Flyselskapene skriver om bilstoler på fly på sine informasjonssider.

Juni er den måneden i året Barnas Hus selger flest bilstoler. Det skyldes blant annet at mange tar en ekstra sjekk om det er tid for å bytte stol til neste størrelse. Det er smart! For barn som er i ferd med å vokse ut av babybilstolen, kan bilturen bli morsommere i den neste størrelsen på stol fordi de kommer høyere opp og kan se mer ut av vinduet.

I tillegg til bilstol så er en ryddig og fornuftig pakket bil, det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur. All bagasje bør være godt sikret. Selv brusflasker og kosebamser kan gjøre stor skade i en kollisjon. Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk/hattehylle og ikke minst nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden! Tenk nøye gjennom størrelsen på bilen hvis dere skal leie.

Underholdning i bilen kan gjøre bilturen enklere. Men, en løs iPad, annet nettbrett eller dvd-spiller på fanget, kan være svært skadelig i en kollisjon! Det finnes gode løsninger for å sikre slike enheter i bilen. For barnas sikkerhet; finn løsninger som både er trygg og gir glede!

Et lite tips om du skal ta med bilstol på reise, er å kjøpe et såkalt sommertrekk. Dette er laget i et materiale som gjør det mer behagelig for barnet å sitte i bilstolen på varme dager. Det beskytter også stolen mot smuss, oppkast og eventuelt matsøl.

Mat og bleier

I mange land er bleier vesentlig dyrere enn i Norge og ofte av en litt annen kvalitet. Vurder derfor om dere vil ta med bleier hjemmefra. Buksebleier kan det være vanskelig å få tak i.

Når det gjelder babymat på glass så kan den være ulik glassene her hjemme. I Italia for eksempel er i matglassene ikke ferdig blandet. Man kjøper der et lite glass med kjøtt, et lite glass med pasta/poteter/ris og eventuelt glass med grønnsaker. Dette skal man prøve å kombinere. Kaja Jørgensen i Barnas Hus sier at hun med sine tre barn har slitt med å finne kombinasjoner av matglass noen av barna har likt, og hun har derfor tatt med noen favorittglass hjemmefra.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?