FamilieFritid og reise19 tips til hyggelige ting å finne på i vår og sommer

19 tips til hyggelige ting å finne på i vår og sommer

Tidlig krøkes som god skater skal bli? Det er mye gøy man kan finne på når været blir varmere og finere. Alle foto: iStock
Av Babyverden 15652
Det er alltid koselig å gjøre hyggelige ting sammen som familie. La deg inspirere av denne listen med 19 tips – kanskje finner dere på noe nytt å gjøre sammen?

Dra på fjelltur

Å utforske naturen er ofte gøy både for store og små. Finn en tur som passer for de som skal bli med, og legg i vei. Det kan være hyggelig å bare være dere, men det er ingenting i veien for å invitere med besteforeldre, tanter, søskenbarn eller en vennefamilie på tur. Kanskje tar dere med niste i sekken også? Husk at fjelltur for barn ikke trenger å være mer enn en tur opp på nærmeste lille nut.

Ta et bad

Når er det varmt og sommerlig, kan et bad i sjøen eller i et vann være fantastisk. Bor dere ikke i nærheten av hav eller vann, eller temperaturen ikke er kommet helt opp i badetemperaturer ennå, kan svømmehall eller badeland være gode alternativer. Er det godt og varmt kan jo plaskebasseng eller vannspreder også gjøre susen. Husk alltid å passe godt på barna i og ved vann.

Lag en piknik

Pledd, bokser med mat og deilig vær er alt som skal til for å lage en koselig piknik for familien. Kanskje ønsker dere å sykle til nærmeste park og rigge dere til, men det går også fint an å lage piknik i hagen eller hvor det måtte være. Velg gjerne mat som er enkel å spise.

Lag en spennende eventyrstund

Å lese for barn er bra og fint året rundt. Men hva med å gjøre et litt større nummer ut av lesestunden? Bare det å lese på et nytt sted, som på lekeplassen eller terrassen kan være en fin avveksling. Kanskje kan dere kle dere ut når dere leser? Eller lage en hytte å lese i – enten inne eller ute?

Dra på fisketur

Fisk etter krabber, småfisk eller store fisker – det blir opp til dere. Fisk fra land, fra brygga eller fra båt. Husk redningsvest og hold alltid et øye på barnet når dere er ved vann. Små barn synes gjerne det er spennende nok å se på krabbene når de er fanget, mens litt større barn gjerne ønsker å være med å fange dem. Utforsk også annet liv i strandsonen eller ved vannet. Kanskje ser dere rumpetroll eller små frosker? Eller sjøstjerner og kråkeboller?

Plukk blomster

Hva er vel søtere enn en selvplukket blomsterbukett i lubne barnehender? Kjøp gjerne en liten vase som passer godt til vår- og sommerblomster som ofte ikke har så lang stilk (særlig ikke når barna har plukket dem selv). Pass på at dere plukker blomster som ikke er giftige eller irriterende på huden, og vær obs på om barnet putter dem i munnen. Kontakt Giftinformasjonen hvis du tror barnet kan ha fått i seg blomster eller planter som kan være giftige.


Samle på noe i naturen

Mange barn elsker å samle på pinner, steiner, skjell og annet man finner i naturen. Kanskje kan dere samle på dem sammen, og dra på skattejakt? Eller det går an å støtte opp om interessen ved å for eksempel male på funnene, lage en flott kiste å ha dem i, eller lage kunstverk av dem?


Ha danseparty

Å snurre rundt i sommerkjole eller hoppe lykkelig rundt på gresset til musikk – det er mye glede i musikk. Kanskje kan dere invitere nabobarn eller venner over og ha danseleken i hagen, på terrassen eller på stranden når været tillater det?


Handle grønnsaker og frukt på torg eller marked

Noen steder kan man høste frukten, grønnsakene eller bærene selv, det finnes gårdsutsalg, eller man kan kjøpe varene på torg eller marked. Å få en smaksprøve eller selv velge seg en gulrot når man er på tur kan være spennende – og smake ekstra godt. Det kan også være en god anledning til å forklare barnet om hvordan naturen fungerer og om ulike arbeidsplasser.


Besøk en bondegård og hils på dyrene

For de minste kan en ku eller sau være minst like eksotisk og spennende som en tiger. Og som regel er det både enklere og tryggere å komme tett på. Det finnes mange steder gårder som legger til rette for besøk av barn – kanskje finner du en i nærheten av der dere bor?


Lag en egen liten kjøkkenhage

Plant frø og se spirene vokse. Lag en liten kjøkkenhage i hagen, eller så frø i krukker på terrassen eller i vinduskarmen. Vann spirene, og følg med på utviklingen. Ekstra gøy er det gjerne om dere sår noe som kan smakes på etter hvert?


Besøk noen som har kattunger, valper eller lignende

Barn elsker dyrebarn. Kjenner dere noen som har kattunger, valper, kyllinger, lam, føll eller andre ganske nyfødte dyr? Å hilse på slike dyrebarn kan være veldig koselig. Selvfølgelig går det også an å hilse på en godt voksen katt eller hund om det er enklere å få til. Barn + dyr er ofte sant. Men vær obs på om barnet får allergiske reaksjoner.


La barnet hjelpe til ute

Skal blomster plantes om, plenen klippes, bær høstes eller hagemøbler males? La gjerne barnet bli med. Å få leke i jord, rake gress eller svinge en malepensel kan være vel så spennende som leker – og ikke minst lærerikt.


Lek gjemsel

Det er én ting å leke gjemsel innendørs. Det er noe helt annet å leke det ute i naturen. Å gjemme seg bak et tre i skogen eller bak en stor stein og fnise når mamma eller pappa ikke finner deg, er gøy. Pass imidlertid på å avgrense området dere gjemmer dere i, og sørg for at det ikke er farer som bratte fall, vann eller andre ting i veien om du ikke har øynene på barnet hele tiden.


Dra på telttur

Å pakke sekken og teltet og reise av gårde kan gi en utrolig frihetsfølelse og en opplevelse av å være i ett med naturen. Hvor dere slår opp teltet blir opp til dere. Kanskje er det flotte naturperler i nærheten som kan passe? Det er også fullt mulig å slå opp teltet i hagen, eller til og med i stuen, om det skulle passe bedre – å sove på et annet sted kan være en opplevelse i seg selv.


Fly en drage

Mange steder her til lands blåser det ofte året rundt – også på våren og sommeren. Å dra til en åpen slette eller en strand med en drage og se den fly kan være gøy. Hvem får den høyest opp? Hvem holder den flyvende lengst?


Lag sandslott

Bøtte, spade og god tid. Det kan bli flotte flott, borger, tunneler, vollgraver og andre sandkreasjoner når man leker seg i sand. Dra på stranden eller ta turen i sandkassen. Pynt gjerne med skjell, blomster og blader. Det kan også være fint å dikte en historie underveis – hvem bor i slottet, er det krokodiller i vollgraven, hvem er det som prøver å kjøre gjennom tunnelen, og hvorfor?


Ta inneleker med ut

Så ufattelig enkelt, og likevel så nytt og spennende. Bare det å leke med dukker, duplo eller togbane på terrassen i stedet for i stua, er annerledes. Plutselig har man andre elementer som kan spille inn, som andre møbler, blomster, større eller mindre plass, og lekene får nytt liv.


Dra på sykkeltur

Har barnet egen sykkel, kan det være fint å ta en liten tur sammen – enten om dere voksne også sykler eller ikke. Eller så kan barnet sitte i sykkelvogn eller sykkelsete, og dere har litt større radius for hvor turen kan gå. Ha gjerne et mål for turen – for eksempel et sted dere kan kjøpe is eller bade. Husk hjelm til alle sammen!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: