Det er ingen nedre aldersgrense for når du kan reise med et lite barn, men reisen bør tilpasses barnets alder og behov og planlegges godt. Husk at enten du skal fly til utlandet, eller bare skal besøke bestemor i helgen, er god planlegging nøkkelen til en vellykket tur. Ha heller ikke for ambisiøse mål og vær åpne for spontane beslutninger. Hvis barnet kjeder seg, blir sykt eller slitent, bør du være fleksibel nok til å forandre planene. Ikke forvent en perfekt ferie, for da kan du bli skuffet. Vær heller forberedt på det uventede!
Babyer og smårollinger skjønner ikke helt hva ferie er. For dem er hver eneste dag ny og spennende, uansett hvor de er – det eneste de trenger er nok mat og hvile. For eldre barn kan en ferie ha større betydning. Også de har behov for å få opplevelser og nye impulser. Dessuten får barnet mange muligheter til å lære noe nytt.
Ta gjerne en «øvetur» først
I utgangspunktet er små babyer enkle å ha med på reise. En liten baby sover mye, og hvis babyen ammes, er maten lett tilgjengelig. Det kan være en fordel å “øve” litt ved å ta noen dags- eller helgeturer før du drar på en lengre ferie. Da får du testet ut hvordan barnet reagerer på uvante omgivelser, hvordan du selv opplever det å være på reise med barnet, og hva som skal til av utstyr.
Hvis du passer på at barnet hviler, spiser og legger seg til samme tid som vanlig, blir det mye lettere for barnet – og for deg – å tilpasse seg et nytt sted.
Hvilken type ferie ønsker dere?
Hvis du reiser med en baby eller smårolling, kan det være en god idé å bo hos slektninger eller venner og gjøre ferien kort og ukomplisert. Spesielt kan det være lurt å legge barnets aller første tur til besteforeldre, venner eller slektninger. Dette er som regel mennesker som vil spille en viktig rolle i barnets liv.
Husk på at selv om alle ser frem til besøket, kan det være anstrengende å bo tett på en annen familie over lengre tid. Avtal derfor på forhånd hvor lenge dere skal bli, og gi vertsfamilien og dere selv noen pusterom under oppholdet.
Reise sammen med andre?
En del velger å reise flere familier sammen på ferie. Dersom de andre familiene har barn på omtrent på samme alder som dine, kan det være en fordel for alle. Da får barnet ditt lekekamerater på turen, noe som kan bety større glede og trygghet både for barn og voksne. Selv om en reiser flere sammen, er det fullt mulig å gjøre ting hver for seg. Avklar gjerne dette på forhånd, slik at dere har noenlunde felles forventinger til hvor mye dere skal være sammen på turen.
Hvis dere reiser sammen med andre, kan dere kanskje også få litt alenetid. Hva med å bytte barnevakttid med hverandre?
Ting å tenke på før dere bestiller reisen
Det er ingenting i veien for å ta med babyen på ferie, men det er noen punkter det kan være lurt å ha tenkt gjennom før dere bestiller reisen:
- Er det trygt å reise til dette feriemålet med en baby? Sjekk Folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert oversikt over land det frarådes å reise til.
- Hvilke vaksiner bør babyen og dere ha tatt før dere reiser? I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å framskynde (deler av) vaksinasjonsprogrammet.
- Hvor stor er faren for sykdom? Reiser man til ikke-vestlige land er det generelt større risiko for å bli smittet av infeksjonssykdommer. De fleste kan man ikke vaksineres mot.
- Sjekk helsevesenet på reisemålet. Er det tilfredsstillende i tilfelle babyen eller noen andre i reisefølget blir syke? Er det store avstander til helsetjeneste?
- Har dere reiseforsikring? Sjekk at dere har gode vilkår for hele familien.
- Husk at babyen må ha eget pass. Bestill i god tid, men husk at varigheten på pass er kort mens barnet er lite.
- Husk europeisk helsetrygdkort til hver av dere ved reiser til EU-land. Det fungerer som dokumentasjon på at utgifter til nødvendige helsetjenester under oppholdet vil bli dekket. Kortet kan bestilles på nav.no. Du trenger det ikke i Norden.
Sikkerhet på reisen
Sørg for å tenke sikkerhet når dere reiser. Er transporten trygg for barnet? Hjemme ville du ikke fått lov til å kjøre i bil med babyen på fanget – synes du da det er greit å gjøre det i et annet land? Kan du unngå situasjoner hvor du er usikker på sikkerheten? Eller kanskje ta med sikringsutstyr (for eksempel bilstol) hjemmefra, eller leie det på reisemålet?
Sjekk også at bostedet er trygt for barnet. Ofte er det enkle grep som skal til for å øke tryggheten. Flytt for eksempel bort planter dere vet eller tror at kan være giftige. Kan trappen sikres? Kan dere velge en spesielt barnevennlig leilighet/hotellrom/bolig?
Sol og vann
Husk også å tenke sikkerhet i sol og vann. Barnehuden er sart og bør utsettes for minst mulig direkte sol. Kle barnet lett, og husk solhatt. Hold barnet mest mulig i skyggen, og sørg for at det drikker rikelig. Ammer du, må du regne med å amme litt hyppigere.
Barn under 6 måneder skal ikke smøres med solkrem, men dekkes med klær og holdes i skyggen. Barn over 6 måneder bør smøres med solkrem på områder som ikke er dekket med klær, for eksempel i forbindelse med bading. Det anbefales å bruke heldekkende badetøy med SPF.