Barn synes det er gøy å leke i snøen både med og uten ski. Men før du går til innkjøp av ski og annet skiutstyr er det lurt å tenke gjennom hva dere trenger og hvor gammelt barnet skal være når det for første gang får ski på beina. Babyverden.no har snakket med en forhandler av skiutstyr og fått flere gode råd.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Begynn bortover!
De første skiene barnet får, bør være langrennsski. Det er på disse skiene barnet best lærer å holde balansen. Skiene bør være brede og innsvingete og må aldri være lengre enn barnet.

– Det er lurt å gå bortover uten staver til å begynne med. De fleste barn begynner å stå på ski når de er mellom to og fire år gammelt. Uansett bør barnet ha lyst selv til å gå på ski. Da blir opplevelsen best, sier forhandler Einar Norgren ved Sporty Madlakrossen i Stavanger til Babyverden.no.

Norgren forteller videre at de minste skiene er 90 cm lange, og vil passe til en toåring. De korteste skiene har ofte myk tupp, slik at skaden blir mindre hvis barnet faller over dem. De første skiene bør være smørefrie, og en bør unngå de billigste skiene med lærbindinger. Lærbindingene gjør at barnet har mindre kontakt med skiene og det blir vanskeligere å styre. Norgren anbefaler skistøvler laget av skinn i motsetning til kunstmaterialer, fordi disse holder bedre på varmen.

– Forskjellen i pris er ikke den helt store. Det viktigste for at barnet skal trives på ski, er at det ikke fryser, og da er skinn bedre enn det som er laget av kunstmaterialer. Skistøvlene kan godt gå i arv til yngre søsken. Skistøvler bør ikke være så store at foten sklir, men det må være plass til en tykk strømpe, sier Norgren.

Pass på i alpintbakken
Når barnet mestrer skigåing i flatt terreng og gir uttrykk for at det trenger større utfordringer, kan det være tid for å prøve seg i alpintbakken. Det kan være lurt å vente til barnet er fem eller seks år, og ta det rolig i begynnelsen.

– Skikurs kan være en god investering, dersom ikke foreldrene føler seg kompetente til å ta på seg oppgaven. Mange barn lærer raskt nye bevegelser i denne alderen, og det kan være bra å få inn de rette bevegelsene fra starten av, forteller Norgren.

Han mener det er enda viktigere at utstyret i alpintbakken er godt nok.

– Støvlene må passe, og en må ikke bruke for tykke strømper. Da beholder en best kontakt med støvelen og det blir lettere å mestre utstyret. Det kan være en god ide å leie utstyr i bakken i stedet for å kjøpe nytt utstyr som må byttes ut ofte ettersom barnet vokser. Da får du utstyr som passer, og du unngår å ha ski stående som ingen bruker, sier Norgren.

Han forteller videre at det er et must med hjelm i alpintbakken.

– Det begynner faktisk å bli kult å bruke hjelm i mange miljøer. Det fins mange stilige hjelmer å få, og flere av ”heltene” i bakken bruker hjelm. Hjelmen kan bli noe dyr i innkjøp, men det kan være en god investering dersom barnet bruker den i lang tid framover. Mange som kjører snøbrett bruker også hjelm, sier Norgren.

Han understreker at barn godt kan vente litt med snøbrettkjøring. Regelen er at barnet må mestre ski godt før det prøver seg på brett.

Riktig smøring gjør susen!
Det andre skiparet barnet får kan godt være smøreski. Følger du anvisningen på smurningen, får du som regel størst utbytte og skigleden blir større. Når en begynner med smørning, blir det litt mer vedlikehold. Man bør rense bort smurning regelmessig og se at bindingene fungerer. Det kan være lurt å se over at utstyret fungerer før en setter seg i bilen for å dra på fjellet eller i marka. Da slipper en ubehagelige overraskelser når en kommer fram.

God tur!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?