Gravid. Ordet rommer spenning og forventning – og kanskje også bekymringer. Når den positive testen ligger der, vil tusen spørsmål ta plass i hodet.

Hvordan finner jeg ut terminen? Terminen er ofte det første en vil ha fastslått. Et svangerskap varer i 283 dager (basert på eSnurra) og regnes fra første dag i siste mens, ca to uker før du egentlig ble gravid. Bruk vår Terminkalkulator, og finn din termin.

Har du lyst å snakke med andre som har termin omtrent samtidig som deg, finner du mange kjekke jenter på våre Terminforum. Tenk så kjekt å snakke med de som er opptatt av akkurat det samme som deg!

Finn ditt terminforum

Skal jeg ta folat? Det anbefales å ta folat i ukene før du blir gravid og de to-tre første månedene av graviditeten. Har du ikke tatt tidligere, bør du absolutt starte nå.

Når er første kontroll? Den første svangerskapskontrollen skjer en gang mellom uke 8 og 12. Med en gang du er gravid, ringer du fastlegen og ber om å bli satt opp på en time. Legesekretæren kommer til å spørre hvor langt du er kommet og setter opp en time ut ifra det.

Hva bør jeg passe meg for? Gravide bør unngå tobakk, alkohol og andre rusmidler gjennom hele svangerskapet. Alle tre kan gi skader på fosteret. Og vær oppmerksom på at mange medisiner som til vanlig er «helt uskyldige» også kan være til skade.  Les mer om trygg medisin under graviditeten.

I tillegg bør du ha et normalt, sunt kosthold og unngå store mengder sukker og fett. Er du usikker på om kostholdet ditt er godt nok, spør lege eller jordmor.

Kan jeg trene? De aller fleste gravide kan trene i en eller annen form gjennom hele svangerskapet. Det viktigste er å finne en treningsform som passer deg og din hverdag.

Lytt til podcast om trening i graviditeten:

Når skal jeg til ultralyd?  I normale svangerskap tilbys en ultralydundersøkelse rundt uke 17-19. Denne slipper du å betale for. Dersom du ønsker en tidlig ultralyd, må du betale dette selv. Er det medisinske grunner til flere ultralydundersøkelser i graviditeten, dekkes dette av helsevesenet.

Det er bestemt at alle skal få tilbud om tidlig ultralyd, men det er forsinkelser. Se faktaboks under.

Fosterdiagnostikk:  Kvinner som vil være over 38 år ved fødselen, og f.eks. der det finnes alvorlige arvelige sykdommer i familien, vil du bli tilbudt fosterdiagnostikk. Det er vedtatt at grensen skal senkes til 35 år, men det er forsinkelser også her.

Forsinkelser i forhold til tidlig ultralyd og NIPT
Stortinget vedtok 26. mai 2020 å endre Bioteknologiloven. Den sier at alle gravide skal ha rett til tidlig ultralyd, og at det innføres NIPT. De nye lovene om ultralyd og NIPT trådte i kraft 1. juli 2020. Fosterdiagnostikk skal tilbys kvinner

Det er imidlertid forsinkelser i innføringen av tiltakene. Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa i august 2021 til Babyverden:
«Før tilbudet kan starte opp må både utstyr ha kommet på plass, og de ansatte må ha gjennomført nødvendig opplæring. Dette er krevende å få til. Det vil derfor variere hvor tidlig sykehusene kan gi tilbud til alle gravide, men tilbudet vil komme på plass i løpet av 2022. Helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utarbeidet godkjenningsordning for private virksomheter som ønsker å tilby NIPT.

De første private NIPT-testene ble gjennomført i august 2021.

I forbindelse med stortingsvalget 2021 spurte Babyverden Ap om det var aktuelt å bevilge mer penger for å få innført endringene tidligere. De svarte da:
«Ap vil at alle gravide skal få tilbud om tidlig ultralyd i svangerskapet før uke 12 i det offentlige helsevesenet, og rett på utvidet fosterdiagnostikk, herunder NIPT, samt rådgivning og oppfølging. I vårt alternative statsbudsjett 2021 prioriterte vi 250 millioner til dette i sykehusrammen.»

Kommer jeg til å føde på termindato? Ja, det kan jo hende. 4-6 prosent føder akkurat på termindatoen som er satt. Flertallet føder i tidsrommet tre dager før og tre dager etter termin.

Hvem kan jeg ha med på fødselen? Den du vil! Og du kan ha med flere, om du ønsker. Det viktigste er at du har med deg noen som gjør deg tryggere og som virkelig vil være en støtte for deg. Om dette er kjæresten, mamma, svigermor, bestevenninnen eller andre, spiller ingen rolle. Det er du som velger! (Husk at korona kan føre til begrensninger.)

Kan jeg velge smertelindring? Til en viss grad kan du bestemme dette selv. Men sier du at du ønsker en epidural helt på slutten, når fødselen snart er over, kan det være at du får nei. Tenk da på at jordmor har tatt imot hundrevis av babyer før din, og at hun sier dette av lang erfaring.

Det finnes mange typer smertelindring, og snakk gjerne med jordmor om hvordan de ulike er. Da kan du kanskje gjøre deg opp en mening om hva du tror som vil passe deg. Og husk! Smertelindring finnes i to former; medikamentell og ikke-medikamentell.  Varme, badekar, massasje/strykninger, musikk og atmosfære, kan hjelpe deg å slappe av. En avspent kropp reagerer mindre på smerter!

Du vil sikkert ha mange flere spørsmål framover, f.eks om valg av navn, vogn, bilstol….

Da er det godt å tenke på at du har flere måneder på å planlegge og diskutere. Du har en spennende og lærerik tid foran deg! Lykke til!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?