- Et barn er det eneste som mangler

Drømmen om en positiv graviditetstest er fortsatt like stor. Illustrasjonsfoto: Crestock

Drømmen om en positiv graviditetstest er fortsatt like stor. Illustrasjonsfoto: Crestock 

Vognen og babyklærne er på plass. Nå venter Hege (27) bare på at kjæresten skal bli klar for barn. Hun vet det kan ta sin tid. – Det kan bli belastende for parforholdet når man har ulike ønsker. Da blir det meg og deg, ikke oss, sier familieterapeut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

– Det å skulle få barn sammen må være en felles prosess. Et godt parforhold er det beste utgangspunktet for å bli omsorgsfulle foreldre. Men det hender at den ene er mer motivert enn den andre. Mye handler om forventninger. Går den ene parten inn i forholdet med forventning om å bli gravid, og den andre ikke, er risikoen for å bli skuffet stor, sier familieterapeut Tone Bråten.

Hun mener at par bør snakke ut om forventningene til familie på et tidlig tidspunkt.

Bråten kjenner ikke til Heges historie, og uttaler seg på generelt grunnlag.

Les også: – Skal jeg velge ham eller barn?

Han vil ha barn – bare ikke ennå
Hege har drømt om barn i flere år allerede, og drømmen ble ikke mindre da hun og kjæresten i fjor ble uplanlagt gravide. Hege måtte ta abort nesten halvveis i svangerskapet, og sørger fortsatt over tapet av en datter. Men hun er klar for å bli gravid igjen. Når bare han blir med på tanken.

– Vi har snakket mye om det, og han forstår godt at jeg ønsker barn. Men han er ikke klar ennå. Han er i tvil på hvordan han vil takle farsrollen – om han vil få det til, sier Hege.

Hun er ikke i tvil om at han vil bli en god far. Og hun er sikker på at det er han som skal bli far til hennes barn. Å lure ham til å gjøre henne gravid, eller å gå fra ham for å få babydrømmen i oppfyllelse er ikke aktuelt. Så alt hun kan gjøre nå, er å vente. Men hun innrømmer at det har gått litt opp og ned i parforholdet.

Hege er ikke hennes egentlige navn. Det er endret av hensyn til paret.

Les også: Line: Det er vondt å se andre gravide

Hun må respektere han – og han henne
Familieterapeut Bråten forteller at mange menn er flinkere til å nyte verdiene i parforholdet, i stedet for å se et barn som den siste brikken for å oppnå den perfekte lykken.

– Det er parforholdet, ikke barnet som limer oss sammen, sier hun.

Men det er ofte lettere sagt enn gjort å kose seg med det man har her og nå, mens drømmen er så sterk.

– Hun må respektere hans ønsker, men han må også ta hensyn til hennes ønsker. Hun vil trenge en ende på ventingen, og det vil være til hjelp om han kommer med noe konkret i forhold til tidsperspektiv. Det er vondt å gå i uvisshet og vente, sier Bråten.

Å få barn sammen eller ikke er et stort spørsmål, og det kan føre til tanker om hvorvidt man er rett for hverandre. Er han verdt å vente på?

Les også: Er du klar for å bli gravid?

Hege har barnevognen klar, og synes det er koselig at den står hjemme hos dem. Selv om hun helst skulle hatt et lite nurk å trille. Foto: privatDen biologiske klokken tikker
Mens Hege venter på at kjæresten skal gi klarsignalet, titter hun på babyklær og bleier. Navn til fremtidige barn er på plass, og hun er aktiv på ulike babynettsteder, blant annet Babyverden. Hun fyller 28 år i år, og merker at klokken tikker.

– Men den må jo bare tikke. Jeg kan ikke annet enn å vente på ham, sier hun.

Bråten skjønner at mange kvinner føler de begynner å få dårlig tid.

– Det er jo med rette. Mange venter lenge med å få barn, og det er en viss forventning og et press på kvinner at de skal få barn, særlig når de nærmer seg 30 år, sier hun.

Når så mange som opp mot hvert sjette par opplever å være ufrivillig barnløse, skjønner Bråten at kvinner opplever uro og angst om hvorvidt de vil klare å bli gravide om de drøyer det.

Les om fruktbarhet og alder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjelder ikke bare ved første barn
Problemstillingen om ønske å få barn eller ikke, gjelder ikke bare par som vurderer å få sitt første barn sammen. Også det å velge å få flere barn sammen kan utløse diskusjon og frustrasjon. Men Bråten mener mange burde ha tatt praten om antall allerede før førstemann var på vei.

– Men i dagens samfunn er det mange familier med mine, dine og våre barn. Å oppleve at partneren som har barn fra før, ikke ønsker seg flere slik at man får barn sammen, kan være veldig sårt. Og det kan også gjøre det vanskeligere for henne å knytte seg til barna han har fra før, sier Bråten.

Les også: Planlegger dere en til?

Hvorfor ønsker hun et barn nå?
Et spørsmål Bråten stiller er; hvorfor ønsker hun seg barn akkurat nå? Er det noe annet som mangler? Bråten forteller at noen ønsker barn for å binde opp partneren – for å forsikre seg om han han ikke forlater henne. Noen får også såkalte reperasjonsbarn når forholdet går mot slutten. Uten at det nødvendigvis er redningen, ofte snarere tvert imot. Men mange har store drømmer om hva et barn vil innebære.

– I jobben min møter jeg par som er ufrivillig barnløse, og jeg ser at det er mange illusjoner om hvordan tilværelsen vil bli når barnet kommer. Det er en gave å bli foreldre, men det er også slitsomt. Det er derfor viktig å være to om oppgaven, sier hun.

Les også: 15 ting du bør gjøre FØR du får barn

Disse bittesmå sokkene håper Hege å få brukt på hennes lille baby en gang i framtiden. Foto: privatHege tror det vil bli vidunderlig
Familie og venner vet at Hege drømmer om barn, og hun har fått høre at hun nok kommer til å bli en god mor. – Den kommentaren satte hun stor pris på. Hun gleder deg til både våkenetter, stell, kos og trilleturer.

– Det mangler bare et lite nurk i den vognen. Jeg håper det skjer snart. Og når det skjer, vil det føles vidunderlig. Jeg ønsker meg en baby mer enn noe annet, sier Hege.

I mellomtiden prater hun og kjæresten mye om babydrømmen. Senest denne uken. Men troen på seg selv som en god pappa sliter han med å finne.

Hege innrømmer det – hun er misunnelig på de som er gravide eller triller rundt på barnevogner. Hun ville jo så veldig gjerne vært en av dem.

– Jeg tør ikke å spå når det vil skje. Kanskje, kanskje, kanskje til neste år? sier Hege.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 3
Ønske om barn
Skrevet av Hege 08.04.2013
Jeg ønsket meg barn sterkere enn min partner gjennom 11 år. Når den mest fantastiske babyen ble født valgt han å gå ifra meg og har nå fått seg ny kjæreste uten barn.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hvorfor har han ikke troa på seg selv?
Skrevet av Solveig her igjen 05.04.2013
Jeg forstår også henne, for å få barn er jo helt fantastisk. Jeg kan virkelig sette meg inn i hennes fotspor. Jeg har barn selv, og det har alltid vært et stort ønske helt fra jeg selv var barn at jeg en dag skulle bli mamma. Det å bli mamma synes jeg er det mest fantastiske i livet. Dette selv om det er veldig mye arbeid. Bruk så mye tid sammen med barna mens man kan, den dyrebaretida får man ikke tilbake. Lykke til, til deg, jeg håper du en dag får ønsket oppfyllt, med en mann som vil:)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hvorfor har han ikke troa på seg selv?
Skrevet av Solveig 05.04.2013
Hvorfor tror han ikke at han kan bli en god pappa? Har han opplevd noe som liten? hvordan hadde han det selv som barn? Hvordan er hans forhold til sin egen far? Hvordan var pappaforholdet i oppveksten hans? Jeg lurer mest på dette når jeg leser artikkelen. Eller er der bare noe i parforholdet som han ikke føler er bra, og at han derfor er tvilende til å få barn? Eller er det så enkelt som at han ikke vil ha barn? Det er flere som ikke ønsker seg barn, og det er ikke noe galt i å ikke ønske det.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden