GravidHalsbrann (Kardialgi)

Halsbrann (Kardialgi)

Av Monica Moland 5515 Sist oppdatert 25.01.05

Som gravid kan du få en rekke plager du aldri før har hatt. Plutselig kan du få en sviende, brennende følelse bak brystbenet, og resultatet er halsbrann. Her får du vite mer om hvorfor du kan bli plaget av dette, og hva du kan gjøre for å redusere plagene.

Denne sviende, brennende følelsen like bak brystbenet er det mange som stifter bekjentskap med.

Hormonene progesteron og østrogen påvirker ringmuskelen, eller lukkemuskelen, som sitter der spiserøret går ned i magesekken, slik at den blir slappere. Både mat og magesyre kan trenge opp i spiserøret. Den følsomme slimhinnen i spiserøret reagerer på magesyren, og dermed kjenner du den karakteristiske «brannen» i halsen. Når livmoren vokser og trykker mot magesekken, kan også det føre til at innholdet presses opp i spiserøret.

Dessverre er det få som kommer seg gjennom disse 9 månedene uten å få fordøyelsesplager eller halsbrann. Prøv derfor å finne ut hva som hjelper deg best, og hold deg unna det du ikke har godt av. Det kan være leit å måtte «gi opp» kaffe og hyggen rundt kaffekoppen, men du finne sikkert gode erstatninger. Husk at dette varer ikke i all evighet!

Mange reagerer på følgende:


  • kullsyreholdige drikkevarer (brus)

  • sterkt krydret mat

  • stekt mat

  • fet mat

  • sjokolade

  • kaffe.


Det kan hjelpe å spise ofte og lite, å spise langsomt og å tygge maten grundig. Unngå å bøye deg fremover fra midjen, men bøy knærne i stedet og hold ryggen rett. Unngå også store måltider rett før du skal gå til sengs. Likeså røyking. Det finnes reseptfrie midler på apoteket mot magesyre. (Sjekk likevel alltid at det preparatet du får kan brukes av gravide.)

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: