PrøverForberedelser8 ting å gjøre mens du venter på å teste

8 ting å gjøre mens du venter på å teste

Sommerfugler i magen? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 17740
Eggløsningen er overstått, og det er ennå lenge igjen til dere kan finne ut om det har lyktes denne gangen. Her er tips til dere i denne nervepirrende ventetiden.

Kanskje kan du se på det som en forberedelse, for svangerskap handler mye om venting. I hvert fall om du er av den litt utålmodige typen som allerede nå aller helst skulle holdt babyen din i armene. For du må nok dessverre smøre deg med tålmodighet to små uker fra eggløsningen (og tilhørende aktiviteter) og tidspunktet for å teste.

Her er noen av tingene du kan gjøre:

1. Lev som om du er gravid

Å leve sunt er jo en fordel – uansett om det gikk slik dere ønsket denne gangen. Spis sunt, vær i aktivitet, ta folat og styr unna rusmidler. Er du gravid, kan du jo være glad for at du tok disse forholdsreglene, og kan fortsette også etter positiv test. Er du ikke gravid, får du se på det som en investering i egen helse – og at du legger godt til rette for neste mulighet.

2. Ikke ta gledene (for mye) på forskudd
Ja, denne er vanskelig å etterkomme. For det er så utrolig fort gjort å havne i nyfødtavdelingen i klesbutikken og suge til seg alle babydrømmene. I hodet ditt forestiller du deg allerede hvordan julefeiringen neste år vil bli – med en liten baby! Det er ingenting i veien for å ha drømmer, men bare du vet når det blir for mye. For det jo ikke sikkert…

3. Ikke fortell alle at dere prøver
Kanskje har dere allerede fortalt det til de nærmeste at dere prøver? Kanskje er det mange som vet det. Hvis ikke, er det lurt å tenke over hvor mange som skal vite om det. Kanskje er det nok at en venninne og en kompis vet om det, eller foreldrene deres? Da har dere noen å dele gleden eller skuffelsen med. Å skulle takle alle rundt deg sine forventninger, i tillegg til dine egne, kan være veldig mye.

4. Legg planer
Bestem dere for å gjøre noe. Gå på kino, kafé, shopping, inviter venner på spillekveld, gå tur – finn på noe slik at dere ikke bare sitter hjemme og venter. Tiden går sjelden så sakte som når du intenst ønsker at den skal fly. Derimot går tiden forbausende fort når man har det gøy.

PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.

5. Snakk sammen om ønsker og drømmer
Dere har bestemt dere for å få barn sammen, men hvilke forventninger har dere til svangerskap, fødsel og livet med barn? Det er ingen grunn til å vente med disse samtalene. Kanskje oppdager dere at dere tenker likt, eller at tankene er mer ulike enn dere hadde trodd. Hvordan ser dere for hverandre som foreldre?

6. Ikke test for tidlig
Graviditetstestene frister gjerne så utrolig. ”Bare én i dag. Jeg lover å ikke bli skuffet, for jeg vet jo at det er for tidlig”. Ja, ikke utsett deg selv for seigpining. Er sjansene små for at du i det hele tatt kan få et positivt resultat, tar du kanskje sorgene på forskudd? Eller får forhåpninger som faller i grus?

7. Tillat deg å kjenne litt ekstra etter
Det er ikke til å unngå. Alt som kanskje, muligens, potensielt kan være et svangerskapstegn vil bli vurdert og tolket dithen. Litt kvalm, kanskje? Litt såre bryster? Luktesans på høygir? Dessverre er naturen laget sånn at tegn på svangerskap ligner fryktelig mye på tegn på at menstruasjonen er like om hjørnet. Men du får i hvert fall anledning til å bli godt kjent med kroppen din. Så vet du kanskje bedre neste gang hvordan det pleier å være?

8. Snakk ut med noen som vet akkurat hvordan du har det
Venninnene dine, moren din eller partneren din kan være gode samtalepartnere. Men våger du å snakke med dem om alt – også det flaue, de rare spørsmålene og alle tankene som surrer? Kanskje er det vel så greit å snakke med noen du ikke kjenner, men som vet akkurat hvordan du har det – fordi de er i samme situasjon? På forumet Vi som prøver kan du gjøre nettopp det. Velkommen!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: