BloggDette bør du vite om svangerskapsforgiftning

Dette bør du vite om svangerskapsforgiftning

Pannehodepine er ett av varseltegnene du bør være obs på. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmødrene Ragna T. Larsen og Grethe R. Teigen, Mamastork 91828

Det er flest førstegangsfødende som får svangerskapsforgiftning, og det er vanligst mot slutten av svangerskapet. Her er symptomene du bør være på vakt for.

Svangerskapsforgiftning heter pre-eklampsi på fagspråket, og har ingenting med forgiftning å gjøre. Vi liker ikke ordet svangerskapsforgiftning. Som jordmødre har vi møtt gravide som trodde at kroppen eller fostervannet faktisk ble forgiftet. Det er altså ikke tilfelle.

Symptomer på svangerskapsforgiftning
– Stigende blodtrykk
– Proteiner i urinen
– Økende ødemer (vann i kroppen)

Helt enkelt kan man si at en gravid har svangerskapsforgiftning når blodtrykket blir for høyt samtidig som hun skiller ut protein i urinen.

Blodtrykket vil ofte overstige 140-150/100, noe som krever at en behandler det med medisiner. Hvis det kun er blodtrykket som stiger, og den gravide ikke samtidig skiller ut protein i urinen, er det ikke snakk om svangerskapsforgiftning, men ren hypertensjon (for høyt blodtrykk). Da behandler en med blodtrykkssenkende medisiner, og vil følge nøye med videre for å se om det utvikler seg videre til svangerskapsforgiftning.

De fleste merker det ikke
Noen opplever at de får ødemer som øker på, men det er ikke et spesifikt symptom i det hele tatt. De aller fleste gravide merker ikke at de holder på å utvikle svangerskapsforgiftning. Det betyr at det vanligvis er vi jordmødre og fastleger som finner det ut på svangerskapskontrollen.

Hvem får svangerskapsforgiftning?
Vi vet at rundt 3 prosent av alle gravide utvikler svangerskapsforgiftning. Noen gravide har større risiko for å utvikle tilstanden.

Det gjelder:
– Unge førstegangsfødende
– Godt voksne ("gamle") fødende
– Kvinner som har høyt blodtrykk fra før
– Kvinner med diabetes
– Kvinner med høy overvekt
– Kvinner med nyresykdom fra før
– Kvinner som selv har hatt svangerskapsforgiftning tidligere, eller der hennes mor har hatt det

Når oppstår svangerskapsforgiftningen?
Svangerskapsforgiftning er kroppens måte å gi beskjed om at den ikke ønsker å være gravid lenger. For de fleste utgjør ikke det problemer, da svangerskapsforgiftning oftest oppstår i slutten av svangerskapet, og man bare kan sette i gang fødselen, og få ut babyen.

Det er verre når det oppstår tidlig i svangerskapet. Da vil en hele tiden måtte avveie mors helse mot barnets helse og modenhet. Oppstår svangerskapsforgiftningen tidlig i svangerskapet, vil det høye blodtrykket kunne påvirke blodgjennomstrømmingen i morkaken, og føre til at barnet vokser og utvikler seg litt dårligere. En vil derfor oftest følge barnet med jevnlige ultralydundersøkelser for å være sikker på at alt er greit. Er du innlagt på sykehus, vil en også gjøre CTG-registreringer av barnet flere ganger til dagen.

Svangerskapsforgiftning oppstår veldig sjelden før uke 20. Man vet faktisk ikke så mye om hvorfor tilstanden oppstår, men forskere er ganske enige om at morkaken spiller en viktig rolle. Det er i dag ingen kjente tiltak som kan hindre utviklingen av svangerskapsforgiftning.

Ulike grader av svangerskapsforgiftning
Det finnes flere grader av svangerskapsforgiftning – fra den helt milde varianten, hvor mor kan være hjemme og ta det med ro og gå til jevnlige kontroller hos fastlege og jordmor, til den virkelig alvorlige typen hvor kvinnen må være innlagt og overvåkes tett og nøye.

Graden avgjør også hvor lenge du får lov til å forbli gravid, før fødselen eventuelt må settes i gang.

Det kan høres litt skummelt ut, men for de aller fleste utvikler tilstanden seg gradvis, slik at den blir fanget opp før den blir alvorlig. Da kan en også begynne behandling, og observere utviklingen nøye.

Varseltegn du skal være obs på
Selv om gravide selv sjelden oppdager at de har svangerskapsforgiftning er det symptomer du bør være ekstra på vakt for:

Følg med på disse symptomene
– Pannehodepine
– Smerter under ribbeina (særlig på høyre side)
– Synsforstyrrelser og/eller flimring for øynene
– Kvalme
– Generell følelse av uvelhet
– Trykk i brystet

Får du disse symptomene, særlig om du har forhøyet blodtrykk og eventuelt proteiner i urinen, bør du ta kontakt med fødeavdelingen, jordmor eller fastlege for en sjekk. Får du ikke kontakt med jordmor/fastlege, skal du ikke vente, men ringe fødestedet.

Det er alltid best å fange opp svangerskapsforgiftning på et tidlig stadium, for å kunne passe best mulig på mor og barn.

Lytt til podcast om svangerskapsforgiftning.
Gjest: lege Johanne Holm Toft


Hva som jeg får svangerskapsforgiftning?
Skulle du være én av dem som får svangerskapsforgiftning, skal du vite at det heldigvis går veldig fint med de aller fleste. Vanligvis følges man opp med tettere kontroller hos jordmor og fastlege, eventuelt kombinert med kontroller på sykehusets fødepoliklinikk. Der kan man ta ultralyd og se mer på morkakefunksjonen og babyens vekst.

Enkelte må legges inn på sykehus og overvåkes tettere, vanligvis på en observasjonspost for gravide på et større sykehus. Her finnes det spesialister på å overvåke og behandle gravide med alvorlig svangerskapsforgiftning. Man følger med på blodtrykket flere ganger daglig, og mange trenger blodtrykkssenkende medisin. Babyen blir overvåket med CTG flere ganger daglig, og det gjøres ofte ultralydundersøkelser.

Målet er selvfølgelig at babyen blir i magen så lenge som mulig, men av og til må fødselen settes i gang før termin. For fødsel er den eneste effektive måten å få svangerskapsforgiftning til å forsvinne.

Hvordan går svangerskapsforgiftning over?
Svangerskapsforgiftning er en tilstand som kun rammer gravide. Når babyen er født, og du ikke lenger er gravid, vil tilstanden forsvinne. I løpet av dager og uker vil blodtrykket gradvis synke og normalisere seg, og nyrene går tilbake til normal funksjon igjen, og slutter å skille ut proteiner.

Cirka 80 prosent av dem som hadde svangerskapsforgiftning i første svangerskap, får det ikke igjen. Det kan være godt å vite.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: