PrøverNår en så gjerne ønsker seg positiv test

Når en så gjerne ønsker seg positiv test

Er det utslag på testen denne gang? Eller må jeg ta en til? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 33058

Ikke alle klarer å vente til mensen uteblir før de finner ut om de er gravide. Noen er rett og slett testegale. Hva gjør jakten på positiv eggløsningstest og graviditetstest med prøverne?

Du har kanskje lagt merke til trådene på forumet du også. Tråder med bilder av tester, både eggløsningstester og graviditetstester. Er det utslag, eller har de som tester så lyst på et positivt resultat at de ser syner?

«Jeg kan mildt sagt kalle meg selv testegal ja. Heldigvis ble jeg gravid raskt, på andre syklus etter p-pilleslutt, ellers hadde det blitt dyrt i lengden.

Jeg kjøpte billige tester den første syklusen vi prøvde, og mensen kom noen dager for seint. Så jeg testet til jeg var fri for tester. Måtte kjøpe nye til neste syklus, og fant ut at jeg like godt kunne kjøpe eggløsningstester også. Var jo ikke så villig til å godta et uønsket resultat, spesielt når man vet hvor fort det kan endre seg. I tillegg var jeg vel litt manisk på prøvingen da vi endelig startet, etter at jeg hadde ventet flere måneder før vi begynte. Og jeg hadde så lyst på baby at jeg hadde vondt i magen.» (Forumbruker)

BRUKER DU TESTER? SVAR I POLLEN NEDERST I ARTIKKELEN!

– Eggløsningstest utmerket hjelpemiddel
For å bli gravid, er det viktig å treffe mest fruktbare dagen rundt eggløsning. Klinikksjef Jon Hausken ved fertilitetsklinikken Klinikk Hausken i Haugesund sier et klart og tydelig ja til bruk av eggløsningstester.
– Hos par som er i den situasjonen at de ønsker seg barn, men det ikke skjer akkurat nå når de ønsker det selv, er den vanligste årsaken et eggløsningsproblem. Da kan det være lurt å finne ut, har jeg eggløsning? Mange lurer på dette, og det kan være vanskelig å finne ut når den er, sier Hausken.

Hausken sier at hos kvinner hvor eggløsningen fungerer, og det gjør den hos om lag 80 prosent, vil eggløsningstesten slå ut.
– Dersom testen ikke slår ut, er det ikke testen det er noe galt med. Da kan det hende at kvinnen har et eggløsningsproblem, sier Hausken.

Han mener at kvinner som har begynt med eggløsningstester egentlig har startet med en form for egenbehandling, fordi de trenger hjelp til å finne ut av hvor i syklusen de er.
– Det at mange som forsøker å finne eggløsning ikke får det til, har gitt eggløsningstester et ufortjent dårlig rykte. Ser det ut som om det blir svake streker, og du trenger hjelp til å tolke resultatet, kan det være ok å søke hjelp, sier Hausken.

Når er det lurest å prøve?
– Jeg sier alltid at kvinnene bør teste for eggløsning med første morgenurin – den er mest konsentrert. Får du positiv el-test, bør du ha samleie samme kveld og morgenen etterpå, råder Hausken.

– Men vil ikke sæden være uttynnet hvis du prøver to ganger så tett på hverandre? Mange får høre at mannen bør «spare»?

– Det er mye bedre å gjøre det på denne måten enn å prøve annenhver dag i ti dager – i håp om å treffe riktig dag. Da kan det fort bli mer utvannet. Mannen bør spare, men til riktig tid. Jo eldre du blir, jo smalere er «vinduet» for å treffe riktig. Så har du en god eggløsning i vente, er det lurt å vente med prøvingen til da, sier Hausken.

Avhengig
«Ja, jeg elsket å teste. Heldigvis ble jeg gravid ganske fort alle tre gangene for dette var dyrt! Spesielt tredje gangen testet jeg masse, både for eggløsning og så selvfølgelig med graviditetstester. Testet til og med flere ganger daglig og lenge før en graviditetstest i det hele tatt kunne bli positiv.  

Testet noen dager før ikke-mens med de to første, så jeg var ganske så sikker at jeg ikke var gravid tredje gangen - til tross for en 'følelse' da testen viste negativ på selve ikke-mens. Dagen etter testet jeg igjen (på jobben) og det var en svaaaaak strek. (Måtte hente inn en second opinion av en venninne/kollega av meg, som også kunne se noe.) I lunsjpausen to timer etter (snakk om å vente til neste dag, yeah right) løp jeg til neste apoteket og kjøpte en digital test som viste gravid 1-2 uker. Men så begynte jo bekymringen, hvorfor viser den 1-2 uker når jeg er 4+1?! Så det ble en del tester etter denne... Jeg er/har vært avhengig.» (Forumbruker)

Syklus som ei klokke?
«EL-testingen tok jeg ikke sååå seriøst. Jeg har en veldig stabil syklus og kjenner veldig godt på kroppen når jeg har EL, så det var mer for å bekrefte det (og kanskje for å ha noe å gjøre før jeg kan begynne med g-testingen).» (Forumbruker)

På sin klinikk møter Jon Hausken mange som sier at de har regelmessige sykluser som går som ei klokke. Men det likevel ikke sikkert at eggløsningen går som ei klokke.

– Dersom kvinnen har et problem med at eggene ikke modnes skikkelig, blir oppgaven enda vanskeligere for mannen. Er det litt hormonell ubalanse, kan det nemlig påvirke slimet i livmorhalsen. Da må mannens svømmere være supermenn for å klare å trenge gjennom, sier Hausken.

Påvirkes psyken?
– Vil masse testing ha noe å si for psyken, og dermed muligheten for å bli gravid?
– Jeg mener testene er et godt hjelpemiddel. Vi vet lite om hvor mye psyken påvirker, og hva er det som i så fall stresser mest? Testingen, eller det at du ikke blir gravid? Jeg tror det er bedre å få kartlagt om du faktisk har eggløsning, slik at du eventuelt kan søke hjelp, sier Hausken.

Hausken sier at få par har en absolutt årsak til at de ikke blir gravide når de selv ønsker det.
– De aller fleste vil i løpet av en femårsperiode bli gravide på egen hånd, selv om vi selvsagt ikke kan garantere noe. Men noen orker kanskje ikke gå så lenge, og får nok etter to år og søker hjelp, forteller han.

«Jeg er det motsatte - hater å teste! Jeg har begynt å teste litt nå etter 1 ½ års prøving. For meg er det en nødvendighet, ikke en forlystelse, hater hele settingen med det å måtte teste og planlegge og "se på klokken". Er redd lidenskapen skal forsvinne oppi alt kaoset med prøving. Når det gjelder graviditetstester, hadde jeg aldri testet før tiden slik mange gjør. Jeg orker rett og slett ikke den nedturen, da er det faktisk bedre for meg å oppdage at jeg blør, i stedet for å se det svart på grått, 'ikke gravid'.» (Forumbruker)

Vent med graviditetstest
– Hva med graviditetstester? Når er det vits i å sjekke om du har blitt gravid?
– Har du blitt gravid, vil det vise 12-14 dager etter eggløsningen. Å drive og teste masse utenom det er bortkasta penger, mener Hausken.

Men det er kanskje ikke så lett å la være? For noen er all testingen så spennende at de tror de vil savne det.

«Synes det er synd at jeg ikke kommer til å trenge å teste mer (skal mest sannsynlig ikke ha flere) og aldri oppleve denne spenningen, hjertebanken, skuffelsen ved negativ test og ikke minst GLEDEN og skjelvingen når man ser det blå krysset...»

«Jeg syns det er noe helt ubeskrivelig deilig med å se streken eller krysset (alt ettersom hvilken test det er) lyse mot meg. Har tatt turen innom søplebøtta bare for å kikke på streken/krysset en gang til etterpå og. Er en veldig spesiell følelse.»

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: