GravidSymptomene på graviditet

Symptomene på graviditet

De første ukene av svangerskapet er for mange en spennende, men også litt slitsom tid. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Tone Ingrid Lian 90470
Mange kvinner venter i spenning etter å kjenne tegn på at de er gravide. Noen blir kanskje nervøse fordi de ikke har merket noe ennå. Det er viktig å huske på at alle svangerskap er ulike, og det er også graden av symptomer. Tidspunkt for de ulike symptomene vil også variere fra kvinne til kvinne.

Noen mener de vet at de er gravide allerede før de har tatt en test, men det er også mange som ikke merker noen symptomer i det hele tatt de første ukene. Ikke bare er symptomer ulike fra kvinne til kvinne, selv om du har vært gravid tidligere betyr det ikke at de samme symptomene vil dukke opp i samme uke denne gang. Alle graviditeter er ulike!

Metallsmak
Kanskje du allerede har kjent en slags rar metallsmak i munnen i noen uker nå? Noen gravide merker metallsmaken veldig tidlig i svangerskapet, men det er usikkert hvorfor den oppstår. En mulig forklaring kan være at tannkjøttet blir sårere i graviditeten, noe som kan føre til små blødninger.

Festeblødning?
Hvis du har hatt en liten blødning i løpet av de par siste ukene kan det ha vært en festebløding. Det kan skje når egget fester seg i livmoren. Det er en ganske liten blødning, gjerne i form av spotting med mørkerødt eller brunaktig blod. Ca en fjerdedel av gravide opplever en slik festeblødning.

Les også: Smerter i lysken

Ømme bryster
Ømhet i brystene i begynnelsen av graviditeten er svært vanlig. Brystene begynner tidlig å forberede seg på melkeproduksjon, og det er svangerskapshormonene som styrer utviklingen. Samtidig som melkekjertlene begynner å utvikle seg vokser også blodårenettet i brystene, fordi nærings- og immunstoffene som trengs for å produsere melk ledes via blodårene til cellene i kjertlene.

Noen kvinner opplever også at selve brystknoppen blir større, og at både de og områdene rundt (areola) blir mørkere. Grunnen til at de blir mørkere er litt usikker, men man antar at det muligens gjør det lettere for babyen å se hvor maten befinner seg.

Er det lenge til jeg kan legge meg?
Økt søvnbehov og en generell følelse av tretthet er veldig normalt i begynnelsen av graviditeten. Noen blir så trette at de nesten ikke klarer fungere i hverdagen, og tenker på søvn stort sett hele tiden. Selv om du for tiden kanskje sovner bare du setter deg ned i en stol, så fortvil ikke – hos de aller fleste vil trettheten bedre seg etter hvert.

Den fysiologiske grunnen til den voldsomme trettheten er uklar, men kroppen din jobber på spreng, det produseres masse hormoner og det er omfattende endringer som nå skjer. Selv når du hviler arbeider kroppen din hardt nå som du er gravid. Tillat deg selv å sove et par timer på dagen hvis du har anledning. Lytt til kroppen din!

Kvalme
Over halvparten av alle gravide opplever kvalme. Spesielt de første tre månedene kan kvalmen være veldig ille. Begrepet morgenkvalme kan være litt misvisende, for kvalmen kan dukke opp når som helst, men kommer gjerne når det er lenge siden du har spist og blodsukkeret er lavt. Svangerskapshormonene kan påvirke kommandosenteret for kvalme og brekninger og det er muligens grunnen til at så mange plages av dette. En annen grunn til kvalmen kan være økt stress eller tretthet.

Har du ikke opplevd denne kvalmen? Gled deg over det! Du er ikke noe mindre gravid av den grunn, du er rett og slett litt heldig. Det sies at de som lett blir sjøsyke har større fare for svangerskapskvalme. For deg som er kvalm kan kanskje noen av disse rådene være nyttige:

Dette kan hjelpe deg:

- Spis lite og ofte.

- Spis gjerne før du blir sulten.

- For de med morgenkvalme kan et par grove kjeks eller knekkebrød og litt te inntatt i ro og fred i sengen være en nyttig start på dagen.

- Spis dessuten mat som er rik på karbohydrater som grovbrød, frokostblandinger, poteter og ris.

- Sørg for rikelig med drikke. Dette er spesielt viktig hvis du kaster opp.

- Unngå alt som fremkaller kvalme og gjør deg uvel.

- Mye frisk luft gjør godt. Mange forteller at hjemmets lukter er de verste. Å gå på besøk kan være stimulerende, selv om du i utgangspunktet ikke orker tanken.

- Sørg også for ekstra mye søvn og hvile.

- Akupunktur kan også hjelpe mot kvalme

I tillegg kan du ta disse kosttilskuddene:

- Vit B6, 50 mg daglig

- Ingefær

- Peppermyntete

Halsbrann
Fordi livmoren trykker ned mot magesekken er det mange som opplever halsbrann utover i graviditeten. Plutselig reagerer noen på mat de aldri har hatt problemer med tidligere. Surt innhold fra magesekken presses opp i halsen og du får en sviende følelse.

Heldigvis er halsbrann et symptom du kan forebygge:

- Vær forsiktig med sterkt krydret og fet mat

- Mineralvann eller melk kan lindre ubehaget

- Spis ikke store porsjoner mat, spesielt ikke om kvelden

- Unngå syrlige drikker

- Spis hovedmåltidene til faste tider

- Unngå stress

- Legg deg nedpå etter at du har spist

- Unngå tettsittende klær

- Unngå tunge løft og ikke bøy deg kraftig fremover

- Sov høyt med hodet. Legg noen telefonkataloger under madrassen eller lignende

Hodepine
Noen gravide plages med hodepine. Det kan være hormonet progesteron som kan forårsake hodepinen. Rikelig med drikke og en daglig spasertur vil ofte kunne hjelpe. Er du stresset, eller har arbeidsstillinger som kan forverre eller gi deg hodepine, bør du forsøke å gjøre noe med det. Den hodepinen som ikke henger sammen med stress og eller muskulære stramninger, forsvinner som oftest tidlig i svangerskapet.

Nye matvaner?
Alle har hørt historiene om gravide som spiser alt mulig rart. Kanskje har du også lagt merke til at du plutselig foretrekker mat du ikke ville spist frivillig tidligere? Det er en del gravide som opplever å mislike mat de elsket tidligere og motsatt. Noen blir hekta på en type mat, og kan rett og slett ikke få nok! Hvis dagen din ikke er fullkommen før du har slurpet i deg kaviar blandet med syltetøy eller frokostblanding med ketchup, har du kanskje fått dette symptomet.

Selv om det har vært mye debatt om dette temaet vet vi ikke helt hva lystene skyldes. Det kan være hormoner som fører til disse noen ganger underlige matpreferansene, men hvordan og hvorfor er uklart. Så lenge du spiser med måte, og ikke spiser noe som er skadelig for verken deg eller barnet er det ikke noe i veien for å gi etter for disse lystene.

Pica er en mer alvorlig grad av matlyster, og noen mener det skyldes jernmangel. Kvinner med pica får lyst til å spise ting vi ikke anser som matvaner, gjerne spiker, jord eller leire. Dette er lyster man selvsagt ikke skal gi etter for! Kontakt lege eller jordmor hvis du tror du lider av dette.

Hvor mange symptomer får jeg?
Antall symptomer du får, eller graden av disse, har ingen betydning for hvor gravid du er. På samme måte er det ikke farlig for barnet om du har samtlige symptomer. Vi er alle ulike, og det gjør seg spesielt gjeldende under svangerskapet.

Symptomjakt er et velkjent fenomen i begynnelsen av svangerskapet, men fortvil ikke selv om du ikke kan krysse av et eneste symptom på lista. Hvis du har testet positivt er du gravid! Ikke la mangelen på symptomer bekymre deg. Vær glad for at du er frisk og rask, nyt energien din mens den fremdeles er på topp!

For deg som plages av mange symptomer er det viktig å lytte til kroppen. Unn deg selv et roligere tempo. Ikke vær redd for å be om hjelpe av andre når du ikke føler seg helt i form. Husk også på at selv om du til tider har det helt forferdelig stortrives nok babyen i magen din. Det kan være en strevsom tid for deg, men tenk den fantastiske belønningen du skal få!

Kilde: Jordmortjenesten Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: