BabyverdenSlik regnes svangerskapsuker, vekt og lengde på Babyverden

Slik regnes svangerskapsuker, vekt og lengde på Babyverden

Av Babyverden 96858 Sist oppdatert 11.04.06
I Norge regner vi svangerskapslengde annerledes enn enkelte andre land, vi er også gravide lenger. Les hvordan vi regner alder og hvor vi har hentet våre mål fra.

Alder:

Det finnes flere måter å regne alder på. Vi har valgt å holde oss til samme regnemåte som leger og jordmødre bruker, altså hvor lenge det er siden svangerskapet startet. Vi bruker siste menstruasjons første dag som utgangspunkt. Unnfangelsen skjer omtrent 14 dager etterpå. Dermed er du ikke gravid de første to ukene av svangerskapet. Den dagen menstruasjonen uteblir, er da 4 uker og 0 dager etter siste menstruasjons første dag. Vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig syklus på 28 dager på Babyverden. Tidspunkt for termin regnes til 40 uker og 3 dager, men fordi fødselen kan skje to uker pluss/minus termindatoen, har vi tatt med 41 og 42 uker.Når det har gått 9 uker og 0 dager av svangerskapet, er fosteret 7 uker og 0 dager gammelt. Du kan si at du er ni uker gravid, eller at du er i den 10. uken (den uken du har begynt på, men ikke fullført enda).

I embryologibøker (om fosterutviklingen) vil man ofte referere til barnets alder (fra unnfangelsen) og ikke til svangerskapslengden.

Vekt og lengde:

Tallene for vekt og lengde som du finner i uketekstene, er gjennomsnittligtall basert på aktuell litteratur. Se på dem som veiledende – barn utvikler seg forskjellig også før fødselen. Lengden dere får oppgitt ved ultralyd, er CRL (Crown-Rump-Length), lengden fra toppen av hodet til rumpen. Vi tar også med barnets fulle lengde etter hvert.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: